Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Nem baj a nemi baj?

Tudod-e, hogy milyen kockázatot vállalsz?

2017. május 23. - beccaprior

nbeteg_4.jpg

Sokan még olvasni sem szeretnek ezekről a dolgokról, pedig nem árt, ha időben felismerjük, hogy milyen kockázatokkal jár a szex. Sok kellemetlen, adott esetben drága dologtól kíméljük meg magunkat, hogyha időben fordulunk szakemberhez.
Célunk nem az elrettentés, vagy az, hogy a fiatalok megijedjenek a szex lehetséges következményeitől, hanem az, hogy észrevegyék ha baj van, és időben orvoshoz forduljanak. Hazánkban elég nagy százalékra becsülik a kezeletlen nemi betegségek számát, pedig többségük egyszerűen és hatékonyan gyógyítható.

Az emberek egy része még ma is abban a tévhitben él, hogy monogám kapcsolatban nem kaphat el semmit, és bár már ez is súlyos tévedés, de vannak, akik úgy tudják, az AIDS (HIV) csak Afrikában fertőz és csak a buzikat. Sajnos, pont a tudatlanság az, ami miatt nem fordulnak időben orvoshoz, és előfordulhat, hogy azalatt az idő alatt több partnerüknek is átadják a fertőzést.

Vegyük számba azokat az elsődleges szexuális úton terjedő fertőzéseket, amik “piacvezetők” hazánkban:

HPV, a csendes gyilkos

A humán papillomavírus a világ leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzése.Több, mint 150 fajtájából szinte mindenki legalább eggyel találkozik élete során.
Sokan azt hiszik, csak szemölcsöket és bőrön észlelhető elváltozásokat okoz, de mára bizonyított tény, hogy egyes fajtái rákmegelőző állapotot, majd rákot okozhatnak, és nem csak nőknél, nem csak méhnyakon!

Manapság már oltják a 13-14 éves korosztályt, vagyis csak a lányokat, de ezek a vakcinák csak a legveszélyesebb, rákkeltő típusok ellen védenek.
A védekezés ellenük nagyon nehézkes, mivel orális, anális, vagy hüvelyi aktus során is elkaphatóak, és az óvszerek sem védenek ellenük, lévén a nyálkahártyák, vagy a bőrrel fedett területek is lehetnek fertőzőek. Mivel DNS vírusról beszélünk, beépül a szervezet saját sejtjeibe, hogy szaporodni tudjon, majd megváltoztatja a sejt felépítését, ami így végül rákos sejtté alakulhat át.

NAGYON FONTOS A SZŰRŐVIZSGÁLAT!
A méhnyakrák, és a többi HPV által okozott rák is gyógyítható, de csak akkor, ha időben észreveszik.
A HPV esetében fontos, hogy a partner is átessen a szűrésen, még akkor is, ha nála nem okozott tüneteket a vírus.

Akinek pedig szemölcsök vagy más bőrelváltozások jelennek meg a szeméremtestén, vagy a végbélnyílás környékén, az haladéktalanul forduljon orvoshoz!  

nbeteg_1.jpg

Nemi herpesz

Mindkét herpesztípust, vagyis az 1-es és 2-es herpeszvírust is elkaphatjuk szexuális úton, de az elsőt orális, a másodikat hüvelyi vagy anális aktus során. A fekélyt okozó nemi betegségek közül ez az abszolút győztes hazánkban. Mivel vannak, akik tünetmentesen fertőznek, nem nehéz rájönni, mitől ilyen sikeres.

A fertőzés után körülbelül két héttel, nedvedző, fájdalmas hólyagok jelennek meg a szeméremtájékon, vagy a végbél környékén. A lágyéktáji nyirokcsomók is beduzzadhatnak, fájdalmas tapintásúak lehetnek, és előfordulhat láz, levertség érzése is, mert a vírus az egész szervezetet megviseli.

Kiújulásának gyakorisága és kiváltó oka egyénenként változik. Stressz, fizikai megterhelés, napozás, vagy akár más, a szervezetet gyengítő betegségek is előidézhetik.

Fontos tudni, hogy aki elkapta, az egész életében hordozza, és fertőzhet is vele!  
Kezelésére első alkalommal a sebek fertőtlenítésén túl, nagy dózisú virusölő szert alkalmaznak, amit minden kiújuláskor tanácsos kisebb mennyiségben beszedni. Szóval, aki elkapta, az mindig készülhet a megjelenésére. A fertőzések 90%-a tünetmentes vírushordozótól származik, ezt nem árt megjegyezni...

Néma kór, vagyis a klamídia

Egy szintén sűrűn előforduló, könnyen elkapható betegségről van szó, ami gyakran okoz szövődményeket, és meddőséghez, visszatérő kismedencei gyulladáshoz, ízületi problémákhoz vezethet.

Hüvelyi, orális, anális aktus során is elkapható. Nem jelent védettséget, ha már átestél rajta, mert sajnos újra elkapható.
A férfiak felénél sokáig nem okoz tüneteket, és a nők nagy részénél sem azonnal (egy részüknél pedig előfordul  tünetmentes hordozás), pláne ha a torok vagy a végbél fertőződött.

Tünetei mindkét nemnél: vizeléskor fájdalmas, égő érzés. Férfiaknál  a húgycsőből eredő folyás, nőknél aktus utáni vérezgetés, erősebb menzesz, vagy köztes vérzés, hüvelyi folyás, alhasi fájdalom. Hosszabb, kezeletlen fertőzés esetén a petevezetékek elzáródása miatt meddőség vagy méhen kívüli terhesség alakulhat ki.
Szűrésnél mintát vesznek a méhnyakról, férfiaknál a húgycsőből, de előfordul hogy a végbélből vagy a torok nyálkahártyájáról.

Mivel bakteriális fertőzés, antibiotikumokkal eredményesen gyógyítható, de itt is fontos, hogy a partner is megkapja a szükséges kezelést!

nbeteg_2.jpg

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Közismertebb nevein kankó vagy tripper, egy olyan bakteriális fertőzés, ami csak szexuális úton, de kortól és nemtől függetlenül terjed. Szülés során a csecsemő is fertőződhet, ezért kapnak a babák születésükkor szemcseppet.

A klasszikus nemi betegségek közül leggyakrabban előforduló tripper tünetei és szövődményei a klamídia fertőzéshez hasonlítanak, azonban a heveny, gennyes húgycső-folyás már az aktus után néhány nappal jelentkezik. Nőkben sokszor tünetszegény, és csak a szövődmények (kismedencei gyulladás, alhasi fájdalom, meddőség)  hívják fel a figyelmet.

Az akut fertőzés egyetlen adag antibiotikummal gyógyítható, de a szövődmények kezelése hosszadalmas!

Szifilisz vagy vérbaj

A szifilisz egy olyan betegség, ami szintén bármilyen aktus során elkapható, és kezelés hiányában akár halálos is lehet.
Terhesség alatt a magzat is elkaphatja, és magzati elhaláshoz vezethet.
Stádiumai vannak, nagyon fontos az időben történő diagnosztizálás!

A korai szakaszban a kórokozó behatolásának helye kisebesedik, fekély alakul ki, ami rendkívül fertőző. Ehhez nemsokára a környező nyirokcsomók duzzanata, férfiaknál fitymaszűkületet okozó duzzanat párosul. Mivel nőknél a fekély a hüvelyben, vagy a méhszájon is kialakulhat, nehezebb felfedezni a fertőzést.

A betegség, a fertőzést követő 9. héten lép a második stádiumba.
Először halványrózsaszín, majd egyre sötétülő, barnásvörös foltok jelennek meg, amik nem viszketnek. A testhajlatokban megjelenő, váladékozó csomók ebben a szakaszban is nagyon fertőzőek!
Itt már jelentkeznek a központi idegrendszeri tünetek: levertség, fáradékonyság, fejfájás, látás és hallászavar.

A késői szifilisznél már a belső szervek is érintettek, és idegrendszeri, pszichiátriai tünetek is párosulnak a keringési, szív és érrendszeri panaszokhoz.

Minden stádiumban antibiotikummal gyógyítható, de nagyon fontos a korai felismerés, hogy ne okozzon maradandó károsodásokat!

nbeteg_3.jpg

HIV (AIDS)

Nos, sajnos nálunk is létező fertőző betegségről beszélünk, amire még nem létezik orvosság, de annyit sikerült elérniük a tudósoknak, hogy folyamatos kezeléssel megelőzhető a sejtpusztulás, ami az AIDS kialakulásához vezet. Így, ha időben felfedezik és kezelik a HIV fertőzést, akkor a betegek csaknem ugyanolyan életkilátásokkal rendelkezhetnek, mint egészséges társaik, és jelentősen lecsökken a továbbfertőzés esélye is. A kezelés neve ART, ami az antiretrovirális kezelés rövidítése.  

A fertőzés első jele általában egy infuenzaszerű tünetegyüttes. Ha szeretnél többet olvasni róla, akkor itt megteheted!

Bár a fertőződés esélye szexuális aktus során 1% alatt van, mégis, a betegek 80 %-a nemi úton kapja el a vírust. Tehát nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a veszéllyel, és aki úgy érzi, hogy fertőzött lehet, az rendszeresen vegyen részt szűrésen, amit az ország több pontján igénybe vehet. A kezelés minden fázisa ingyenes, ahogyan a  gyógyszerek is!

A pasik már rég elmenekültek, úgyhogy nyugodtan beszélhetünk a hüvelygombáról…

Candida fertőzés

Mivel ez általában csak a nőket érinti, ezért a végére hagytam, de mivel sokaknak és gyakran okoz problémát, néhány mondatban kitérnék rá.
A candida egy gombafajta, ami normális körülmények között is jelen van a szervezetünkben, és az immunrendszerünk tartja kordában.De van, amikor felszaporodik, vagy fertőzés útján kapunk el egy másik verziót.

Tünetei: viszkető égő érzés a szeméremtesten vagy a hüvelyben, fájdalmas vizelés.
Ne kezelgesd házi módszerekkel, hanem fordulj szakemberhez, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez a probléma. A nők háromnegyede találkozik vele élete során, úgyhogy nem tabu és nem szégyen. Ha a fenti tüneteket észleled, kérd szakember segítségét!!

Természetesen, ezen kívül is akad még számos nemi úton terjedő betegség, de most csak a leggyakoribbakról írtunk. Aki úgy érzi, fokozottan ki van téve a fertőzések veszélyeinek, vagy bármilyen aggasztó tünetet tapasztal, az ne halogassa, menjen el egy STD-szűrésre, és kérje a szakemberek segítségét. Ha nem maga miatt, akkor a partnere egészsége érdekében.

____________________________

Becca Prior - Író, blogger
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712532659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 05:57:22

Így igaz. A homoszexualitás rendkívüli egészségügyi veszélyekkel jár.

BéLóg 2017.05.23. 13:48:01

Igen. Az esély nem nulla. De a mindennapmássalazágyban ésméglegyenhomoerotikusélményis meg eccerélünknehogymáááá, hát ezekhez képest a fertőződésveszély NULLA.
Ez már megint egy olyan hazug cikk, aminek egyetlen szándéka van, hogy az ostobák fejében a "monogámiasembiztos" (minekéljünkakkorígy?) hazugság meggyökerezzen.

Ezúton biztosítok mindenkit, a monogám kapcsolat MEGVÉD az itt felsorolt összes szartól, SOKKAl INKÁBB mint bármi más.

Jakab.gipsz 2017.05.23. 14:06:12

@BéLóg:
Egy tartós párkapcsolat esetében összehangolódik a két immunrendszer is, és egymást erősíti.

Plumper_ 2017.05.23. 14:20:52

oké, de ha egy monogám kapcsolatban nem jönnek elő ezek a betegségek, majd egyszer csak igen, akkor valaki félrekefél.

zuulululu 2017.05.23. 15:01:38

Azt irta a cikk h monogam kapcsolatban is siman megfertozodhetsz a fentiekkel.
Nade elolvasva ezt hogy kell erteni?
Ha egyikonk sem beteg es nem kur felre, akkor hogy? Mi koze a cimnek a tartalomhoz?

2017.05.23. 15:02:43

@BéLóg: nem véd meg. Az AIDS például nem csak sex által terjed. A candiloma is életképes percekig, tehát simán terjedhet kézfogással.

Szelid sunmalac 2017.05.23. 15:05:02

@MaxVal BircaMan HJCD: Ahh...az semmi ahhoz a nemi betegseghez kepest ami azzal jart, hogy apad felcsinalta anyadat. VELED baszki.

2017.05.23. 15:06:19

@zuulululu: vannak dolgok , amik nem csak sex által terjednek. Egy puszi, evőeszköz, pohár, a szentelt bor kelyhe, amikor más után iszol. Gondolod, akinek afta vagy herpesz van a száján, az mind leszopott valakit?

2017.05.23. 15:12:30

@Jakab.gipsz: na ez az összekapcsolódó immunrendszer egy nagy baromság. Még a vércsoportod sem keveredik a párodéval, nemhogy az immunrendszered.
Gondolod, hogy egy asztmás házastársa is asztmás lesz, ha hűséges?
Tudod, az asztma épp az immunrendszer túl jól működése...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 15:14:01

@Szelid sunmalac:

A múltkpr csúnyán leégtél, mikor kiderült, semmit se tudsz családomról. Ezt most trágársággal akarod leplezni?

2017.05.23. 15:16:28

@MaxVal BircaMan HJCD: bizony. Mivel is?
Ja, aids. De el lehet kapni lányoktól is a fiúknak, és fordítva...
Sőt, van csecsemő, aki úgy születik. Ja, a szülei lehettek homokosok!
Birka, téged felfaltak a prionok.

2017.05.23. 15:18:50

@MaxVal BircaMan HJCD: miért kéne bármit is tudni a családodról? Mi vagy te, Szovjetunió?
Egyébként sem a megfelelő fórum a másik megismerésére. Például mert hazudsz.

2017.05.23. 15:22:56

@MaxVal BircaMan HJCD: Hogyan leplezi trágársággal? Akkor mégiscsak tud valamit...

Szelid sunmalac 2017.05.23. 15:24:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: Gondolom, csak nem biztos, hogy ep ok-okozati osszefugges van.

2017.05.23. 15:25:41

@BéLóg: te meg olyan hülye vagy, hogy a cikket nem, csak az indexen kintlévő címét olvasod el...

2017.05.23. 15:27:00

@Szelid sunmalac: mindenesetre a szememben nagyot nőttél, hogy nem ismered a családját(-:

...andras... 2017.05.23. 15:41:07

@Plumper_: Nem feltétlenül, én nem léptem félre, mégis sikerült valahogyan beszerezni egy herpeszt. Az ilyesmi gyakorisága viszont borzasztó kicsi, nem véletlenül azt kérdezik ilyankor elsők között, hogy volt-e alkalmi kacsolatod ...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 15:49:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem én kezdtem ezt, hanem @Szelid sunmalac: aki Soros egyik bérkommentelője, s adatokat próbál bányászni rólam, viszont a nyilvános adatokon kívül képtelen bármit is találni, márpedig ellenem nem lelhetők fel komprimitáló adatok.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 15:51:07

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az óvszer felesleges dolog. Akinek rendezettek a viszonyai, annak ilyesmi nem kell

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.23. 16:09:41

"Mivel ez általában csak a nőket érinti, ezért a végére hagytam"

A posztoló durván szexista. Meg mizogün, de ez egy homoszexuális férfinál nem meglepő.

Jakab.gipsz 2017.05.23. 18:16:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A csók, vagy az együtt szuszogás során a bacijaink is kicserélődnek, nem de bár.

Ezek szerint csak a te fejed maradt steril, biológia órán.

victor vacendak 2017.05.23. 19:25:42

félelmetes, hogy még mindig van olyan idióta, aki azt hiszi, hogy a HIV kizárólag a melegek betegsége...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.23. 19:48:12

A cikk címe is hazudik, és az egész ferdít

DarthVader 2017.05.23. 20:02:54

A cikkben annyi igazitani való van, hogy a candida nem csak "általában a nőket érinti". Érinti a férfiakat is, sőt, pingpongozni is lehet vele , ugyanis a férfiakon minimális tüneteket okoz - legtöbbször enyhe balanitist, viszketéssel, kis kivörösödéssel - és ha a férfi partnert nem kezelik, akkor a kikezelt női partner vissza fogja kapni. Amúgy genitalis candidát összeszedni igen könnyű, leginkább lábgombát visz át az ember vakarózással - viszkető lábujjközt megvakar, majd ugyanazzal a kézzel nunát/dákót is, vagy pl. ugyanazon törülköző használata lábra és genitáliára.

szanaImas 2017.05.23. 20:12:17

"Manapság már oltják a 13-14 éves korosztályt"

Lófaszt.

pecás a szardarab 2017.05.23. 20:31:55

@MaxVal BircaMan HJCD: Biztosak voltunk abban, hogy te leszel itt az első.

pecás a szardarab 2017.05.23. 20:34:50

@MaxVal BircaMan HJCD: Mindent tudunk a családodról. Birka apuci keményen beállva a kender legeléstől, megdurrantotta birka anyucit, és lett egy ilyen látens homokos féreg mint te.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.23. 21:24:00

@MaxVal BircaMan HJCD: Ááááá... bircácska az első, ha valahol homokvihart észlel, mert nagyon érdekli a téma. :-)) Miért is?

Doryyka 2017.05.23. 21:27:56

@MaxVal BircaMan HJCD: "

Az óvszer felesleges dolog. Akinek rendezettek a viszonyai, annak ilyesmi nem kell"
Komolyan? Rendezett viszonyban pl. terhes nem lehetek?

Exploiter 2017.05.23. 23:14:04

A nemi betegségek léte mutatja, h isten létezik és utál minket, mint a sz@rt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.24. 06:05:41

@Doryyka:

A cikk a nemi betesgégeskről szól, nem a tehhességről. Ez eleve egy homokos blog, azaz fel se merül a terhesség kérdése.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.24. 06:49:24

@Doryyka:

Egy rendezett, monogám homoszexuális viszonyban (huh, minő oximoron!) ugyan miként eshetsz teherbe?

Ez a kérdés annál is jogosabb, mivel ez alapvetően egy homoszexuális férfiak által és részére írt blog - a szerintük csak nőket érintő betegséget pont ezzel az indokkal tették a legvégére -, márpedig eddig csak a Schwarzeneggernek sikerült férfiként teherbe esnie. Igaz, ő heteró.

2017.05.24. 10:59:41

@Jakab.gipsz: hisz pont erről beszélek. Kár, hogy nem érted a magyart.

2017.05.24. 11:01:01

@MaxVal BircaMan HJCD: nem, az óvszer sem véd meg mindentôl.

2017.05.24. 11:04:14

@Jakab.gipsz: ja, remélem is, hogy steril maradt -na nem a fejem, az agyam-, szemben a tiéddel.

Plumper_ 2017.05.24. 13:03:09

@MaxVal BircaMan HJCD: az rendezett viszonyban a nem kívánt terhesség ellen van. akkor, ha a nő nem hajlandó tablettát szedni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.24. 13:36:30

@Plumper_:

Hát szedjen. Mi a jó az óvszeres szexben? Semmit se lehet érezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.24. 15:14:02

@Plumper_:

Egy rendezett homoszexuális viszonybsn mégis hogyan lehet teherbe esni?

...andras... 2017.05.25. 13:16:19

@victor vacendak:
Ha nem is kizárólagosan, de főleg, pontosabban pedig a férfiakkal szexelő férfiaké.
A magyar statisztikák nagyon árulkodóak:

aidsinfo.hu/statisztika_magyar_t

Amerikában pl. az új fertőzések 57% férfival szexelő férfi, pedig ők csak a társadalom 2%-át teszik ki. Rád bizom a matekot, hogy kiszámold mennyivel is gyakoribb a HIV-fertőzés közöttük, mint a társadalmi átlag...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.25. 13:54:35

@victor vacendak:

"félelmetes, hogy még mindig van olyan idióta, aki azt hiszi, hogy a HIV kizárólag a melegek betegsége..."

Sikeresen megcáfoltál valamit, amit senki nem állított. Gratulálok, szalmabábharcos, elnyerted a fekete övet.

Nimród17 2017.05.25. 21:40:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Micsoda meglepetés, itt is nyomod az álértelmiségi vergődést ?
Kifejezetten élvezettel nézem ;). És akkor most ne érezzem azt, hogy ennyire fontosak vagyunk? Teeeee, huncut. Már majdnem elhittem :).
süti beállítások módosítása