Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Shortbus - Álmaink pornófilmje

Melegedő filmajánló

2017. április 12. - Juhász.Gábor

short_3.jpg

Cikksorozatunk e heti részében egy viszonylag ismeretlen, ám annál zseniálisabb melegfilmet ajánlunk figyelmetekbe. Bár helyesebben inkább biszexuális, vagy még inkább, pánszexuális filmnek lehetne mondani, hiszen itt aztán minden megtörténik mindenkivel. A Shortbus egy 2006-os, underground alkotás, melynek központi témája a szex, és minden, ami körülötte forog.

Az én tiszteletemet már a film első öt perce kivívta, mivel ennyire nyílt és direkt szexuális ábrázolást ezelőtt csak pornóban láttam. Ja igen, a Shortbus szigorúan korhatáros mozi. Jómagam már régóta gondolkozom azon, vajon milyen lenne, ha egy pornófilmet valódi színészekkel, és igazi forgatókönyvvel rendeznének meg. Mai filmünk megadta erre a választ.

short_2.jpg

Mindenki tudja, milyen a klasszikus szexábrázolás a Hollywood-i filmekben: csók jöhet, puszi ide-oda, némi cicivillantás, aztán a színészek a paplan alatt összedörgölik, amijük van, és közben úgy csinálnak, mintha nagyon élveznék. Na, ezt most felejtsétek el! A Shortbus első öt percében nem is egy, hanem rögtön három szexjelenetet látunk. És itt nincs semmi mismásolás. A színészek itt tényleg rendesen közösülnek egymással, az egyik főszereplőnk pedig valóban beleélvez a saját szájába. A kamera pedig mindent mutat, közelről. Ettől függetlenül a film távol áll a hagyományos pornótól, hiszen a karakterek hátterébe és lelkivilágába is mély bepillantást nyerünk.

Történetünk három főszereplő vívódását kíséri végig: James, az ex-prostituált meleg srác, aki élete filmjén dolgozik, Sofia, a szexuális és párkapcsolati válsággal küzdő szexuálpszichológus-párterapeuta, és Severin, a domina, aki lelke mélyén normális kapcsolatra, fehér kerítéses házra és családra vágyik. Szereplőink sorsát a Shortbus nevű Brooklyn-i szexuális/művészeti szalon köti össze, ahol a társas örömszerzés (értsd: csoportos szex) mellett próbálnak választ kapni életük nagy kérdéseire. Van itt dráma is bőven, de maga a film borzasztóan szórakoztató, a maga abszurd módján.

Aki még nem látta, az pótolhatja eme hiányosságát, a többiekkel pedig a továbbiakban azt fogjuk kivesézni, mitől is olyan zseniális ez a film. Figyelem, spoiler alert!!!

short_1.jpg

Mint már mondtam, a Shortbus attól válik igazán egyedivé, hogy a szexualitást teljes mértékben természetesként kezeli, és teszi ezt nagyon helyesen!  Egy idő után már a néző sem akad fent azon, hogy a karakterek egy orgia szélén csücsülve elmélkednek a világ dolgairól. Mikor a rendezőtől azt kérdezték, hogy ugyanezt a történetet nem lehetett volna elmesélni kevesebb obszcenitással, azt felelte: “Lehetett volna, de minek?”

És valóban, gondoljunk csak bele: az életben minden a szex körül forog, közvetlenül vagy közvetve mindent ez mozgat. Az emberi élet egyik legfőbb célja, hogy reprodukálja önmagát. A ruhák, az autók, a diplomák és a jó megjelenés mind csupán eszközök arra, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, és hogy a számunkra legideálisabb partnert tudjuk végre megfektetni. Minden más pedig csak körítés. Ezek után mekkora képmutatás, hogy pont az élet központi témája az, amit soha, vagy csak erősen cenzúrázott változatban láthatunk a filmvásznon.

A Shortbus bevállalta, hogy a szex végre az őt megillető helyre kerüljön, és bár bizonyos jeleneteknél már teljes abszurditásba fordul át dolog – amikor a srác anális kényeztetés közben beleénekli az amerikai himnuszt a másik fenekébe –, már én sem hittem el, hogy ez most tényleg megtörténik…  A film nagy részében harmonikusan belesimul a cselekménybe. Mindhárom főszálban van “némi” túlzás, ami egy ilyen extravagáns alkotástól el is várható, de közben nagyon is mindennapi kérdésekkel foglalkozik. A női és férfi orgazmus közti alapvető különbségek, a nyitott és zárt kapcsolatok, a túlszexualizált világ mögötti valódi értékek, mind olyan témák, amikkel érdemes foglalkozni.

short_5.jpg

A másik dolog, ami engem elvarázsolt a filmben, az maga a Shortbus nevű komplexum, ahol főhőseink rendszeresen megfordulnak. Egy hely, ahol a kortárs művészetetek, a lelki önsegítő körök, a bulik és a céltalan orgiák harmóniában, egymást kiegészítve képesek létezni. Egy hely, ahol feltétel nélkül elfogadnak, a nemedtől, származásodtól, életkorodtól, vallásodtól, kinézetedtől, politikai meggyőződésedtől vagy szexuális beállítottságodtól függetlenül. Egy hely, ahol teljesen önmagad lehetsz, mindenfajta képmutatás nélkül.

Tudom, a konzervatívabb olvasóknak ez maga a megtestesült pokol, mert egyesek számára az ember szabadsága egyet jelent az anarchiával és a káosszal. Hiszen, ha valaki bármit megtehet, az azt jelenti, hogy valaki más kárára teszi azt meg. Ez azért van, mert képtelenek értelmezni azt az alapvető, liberális eszmét, hogy egy ember szabadsága pontosan ott ér véget, ahol egy másik emberé kezdődik. Vagyis élni a lehetőségeiddel teljesen mást jelent, mint visszaélni velük. Ha nem világos, hogy ez mégis hogy működik a gyakorlatban, akkor ez a film mindenképp segíteni fog abban, hogy megértsd.

Összességében tehát azt kell mondanom, hogy a Shortbus egy zseniális alkotás. Ha van olyan ismerősötök, aki kellőképpen nyitott, egyaránt szereti a jó filmeket és a pornót, akkor mindenképpen ajánljátok az ő figyelmébe is!

short_4.jpg

Ha még több meleg filmet szeretnél megismerni, akkor olvass minket jövő héten is. Legközelebb egy hazai alkotás kerül majd terítékre. A nektek szánt mozik kiválasztásában nagy segítségünkre voltak a Meleg Film Felirat-blog készítői, akiknek innen is jár a pacsi! Náluk egyébként minden olyan filmet megtalálhattok, amikről az ajánlókban szó lesz.

Jó mozizást mindenkinek! Majd ne felejtsetek el élménybeszámolókat írni kommentben! :) 

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212418613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsabi 2017.04.14. 22:37:39

Én ezt a filmet még anno láttam fiatal egyetemista fejjel, mikor napvilágot látott, akkor pilláztam egy kicsit, és pont pár hónapja néztem meg ismét, kicsit érettebb fejjel, ismét élmény volt végignézni. Tényleg az a legjobb benne, amit Gábor Te is írsz, hogy milyen természetesen kezeli a szexet :) De nem csodálom, hogy nem özönlik el a kommentek ezt a bejegyzést, ehhez a filmhez elég nehéz hozzászólni :)
süti beállítások módosítása