Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Amit feltétlen tudnod kell az AIDS-ről!

2016. december 01. - Juhász.Gábor

aids_1.jpg

Sziasztok! Igen, tudom, hogy mindannyian utáltok betegségekről olvasni, ahogy én is. Viszont vannak olyan dolgok, amikről – szó szerint –, életbevágóan fontos beszélni. Az AIDS világnapjára készült cikkünk két részből áll: az első felében gyorsan végigfutunk azokon az alapvető információkon, amikről mindenkinek muszáj tudnia, a másodikban pedig ezeket fejtjük ki bővebben.

Ha azt hiszed, már mindent tudsz az AIDS-ről, akkor is érdemes végigolvasnod, mivel folyamatosan érkeznek az új kutatások eredményei, amik frissítik az eddigi ismereteinket.

Akkor hát, kezdjük!

Íme az első rész. Ígérem, gyors leszek, és fájni sem fog.

Az AIDS betegség? – Nem. Az AIDS egy állapot (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) amit a HIV vírus okoz. A HIV azon dolgozik, hogy kinyírja az immunrendszeredet, és amikor sikerül neki, azt hívjuk AIDS-nek.

Tényleg meg lehet halni AIDS-ben? – Senki nem az AIDS-be hal bele, hanem abba, hogy a szervezete képtelen védekezni a megbetegedések ellen. Így egy hétköznapi nátha is végezhet veled.

Hogyan kerülhetem el az AIDS-et? – Ne fertőződj meg HIV vírussal, vagy ha már fertőzött vagy, szedd a gyógyszereidet. Aki kezelést kap, annál nem alakul ki az AIDS.

Ki kaphatja el a HIV vírust? – Bárki.

Hogyan kapható el a HIV vírus? – Szexuális úton, fertőzött tűvel, illetve fertőzött anyatejjel.

Csókolózással is el tudom kapni? – Nem. A vírus csak vér, nemi váladékok és anyatej útján fertőz. Más testnedvekkel nem.

Ha megfertőződöm, meghalok? – Ha nem tudsz róla,akkor igen. Ha viszont időben kiderül, és megkapod a kezelést, ugyanaddig fogsz élni, mint akárki más.

Honnan tudom, hogy fertőzött vagyok-e? – Csak akkor derül ki, ha elmész szűrésre. Budapesten ide menj el. Vidéken pedig ide.

Milyen gyakran járjak szűrésre? – Ha szexuális életet élsz, akkor félévente. Ha ezt nagyon aktívan csinálod, illetve közös tűt (drog vagy szteroid) használsz másokkal, akkor havonta.

Aki csak ennyi időt tudott szánni az AIDS-re, annak köszönöm a figyelmet!

A folytatásban a fenti kérdéseket fogjuk alaposabban is átbeszélni, illetve kiderül – többek között – hogy a melegeken kívül kik a legveszélyeztetettebb csoportok, és hogy egy HIV fertőzöttnek lehet-e gyereke. Jöjjön tehát a második rész!

aids_2.jpg

Először is, szeretnék mindenkivel megosztani egy jó hírt: hála a több évtizedes kutatásoknak, a HIV vírus terjedése ma már megállítható. Igen, ez azt jelenti, hogyha a világon minden HIV fertőzött megkapná a szükséges kezelést, akkor a vírustól egyszer s mindenkorra megszabadulhatnánk.

Ehhez persze az kell, hogy mindenki ismerje a HIV státuszát. Ez a része azonban még elég döcögősen megy a dolognak. Sajnos, továbbra is tabu erről beszélni, ezért a társadalomban még mindig óriási a tudatlanság. A tudatlanság pedig öl.

Hozzáférhető tesztek és prevenció

Míg az USA-ban egy sarki drogériában is bárki vehet magának HIV tesztet, addig Magyarországon még gyógyszertárakban sem lehet ilyet kapni. Pedig a hozzáférhető gyorstesztek hihetetlenül hasznosak lennének. Az itthoni gyakorlat azonban ragaszkodik az orvosi felügyelethez. Azt mondják, erre azért van szükség, mert a HIV+ státusz olyan trauma, amivel jobb nem egyedül szembesülni, másrészt pedig, így azonnal be tudják venni az illetőt a rendszerbe. Ebbe lehet némi igazság, de emiatt csak rendkívül kevés embert sikerül kiszűrni, ráadásul a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy aki bolti teszt alapján ismeri meg a pozitív státuszát, az ugyanúgy orvoshoz fordul és segítséget kér.   

A helyzetet sajnos súlyosan rontja, hogy hazánkban évek óta semmilyen prevenció nem folyik. Most pedig a kormány még azt a minimális összeget is elveszi a civil egyesületekről, amit eddig azok ingyen óvszer biztosítására fordíthattak. A szakemberek hiába verik a vészharangot, hogy ebből nagy baj lesz, az AIDS kérdés látványosan nem hatja meg a döntéshozókat. Pedig a számok magukért beszélnek: a HIV fertőzöttek száma Magyarországon, évről évre rohamosan növekszik.

Ennek pedig az egész társadalom issza meg a levét. Bár még mindig a meleg férfiak és a prostituáltak a legveszélyeztetettebbek, a HIV komoly fenyegetést jelent a fiatalokra is. Mivel a kamaszok egyre korábban létesítenek egymással szexuális kapcsolatot úgy, hogy gyakorlatilag semmiféle felvilágosításban nem részesülnek, ezért náluk fokozottan fennáll a fertőzésveszély. Gyakran a szexuális úton terjedő betegségek létezésével sincsenek tisztában.

Mivel a HIV anális közösülésnél terjed a legkönnyebben, ezért érhetően hiszik a “melegek betegségének”. Az AIDS kialakulása viszont egyre inkább a heteroszexuálisokat fenyegeti. Mivel a melegek tudnak a veszélyről, így eljárnak szűrésre, és ha pozitív is lesz az eredményük, megkapják a kezelést. A heteróknak viszont ez eszükbe sem jut, és csak akkor szereznek róla tudomást, mikor már nagy a baj.

aids_1.jpeg

A kezelt HIV fertőzött nem fertőz tovább

A HIV egy borzasztóan gyenge vírus. A testen kívül másodpercek alatt elpusztul. Továbbá sem nyállal, sem izzadtsággal, sem vizelettel nem terjed. Még a fertőzött személy alvadt vére sem jelent kockázatot. Aki pedig rendszeresen megkapja a kezelést, az még védekezés nélküli szex útján sem tudja tovább adni.

Ennek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött személynek is lehet természetes úton gyermeke. A baba számára pedig egyik pozitív szülője sem jelent veszélyt, hála a gyógyszereknek. Ettől függetlenül a mai napig óriási stigma fertőzöttnek lenni. Gyakran még az egészségügyben dolgozók is tele vannak előítéletekkel és tévképzetekkel. Ma egy HIV pozitív személy számára a kirekesztettség jelenti a legnagyobb problémát.

Nagyon fontos tehát, hogy ne kezeljük tabuként! Azzal, hogy beszélünk róla, és mi magunk is eljárunk a szűrésekre, nemcsak a saját egészségünkért teszünk, hanem hozzájárulunk ahhoz, hogy ez az egész betegség minél előbb eltűnjön végre a föld színéről.

Zárásként mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbi riportot:

Bereczky Tamás maga is HIV fertőzött, immáron 12 éve. Azzal, hogy felvállalja ezt, és nyíltan beszél a betegségéről, nagyban hozzájárul a tévhitek eloszlatásához. Saját videócsatornáján rengeteg sok érdekességet és hasznos tudnivalót oszt meg a nagyérdeművel. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe!

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr5412013538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skankhunt42 2016.12.01. 22:47:25

"Az AIDS betegség? – Nem. Az AIDS egy állapot" anyátok picsáját. ugyanígy csináltátok a homokossággal kapcsolatban is, lobbi hatására kivették a betegségek közül.

Skankhunt42 2016.12.01. 22:48:22

(amúgy meg jobbulást minden betegnek)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.12.02. 05:04:52

Miert kéne félévente szűrésre járnom?

Melegedő 2016.12.02. 08:24:11

@Skankhunt42: Az AIDS soha nem is volt betegség, ez magában a nevében is benne van. Pontosan ezt a tévhitet szerettük volna tisztázni. A betűszó az Acquired Immune Deficiency Syndrome rövidítése, ami "szerzett immunhiányos tünetegyüttest" jelent. A HIV a betegség, ami halálos immunhiányos állapotba juttatja az ember szervezetét. Az a HIV beteg, aki eljut az AIDS stádiumába, bármilyen kisebb betegségbe belehalhat, mivel képtelen védekezni ellene.

Skankhunt42 2016.12.02. 09:35:48

@Melegedő: pc-s szócsavarás. a náthában sincs benne, h betegség. ne érts félre, sajnálok mindenkit aki aids-es, ismerek is jópárat.

sorbacsillag 2016.12.03. 13:11:44

A buzik is lehetnek AIDS-esek?
süti beállítások módosítása