Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Tényleg léteznek biszexuálisok?

2016. november 21. - Juhász.Gábor

biszex.jpg

Freud szerint minden ember életében van egy olyan életszakasz – rendszerint fiatal korban –, amikor mindkét nemhez vonzódik. Ezzel szemben sokan vélik úgy – hetero és meleg oldalról egyaránt –, hogy biszexuális állapot valójában nem létezik. Amit pedig annak gondolunk, nem más, mint egyszerű bizonytalanság a két létező pólus között.

Akik elfogadják létezésüket, azok is ellenszenvvel nyilatkoznak róluk, mivel megbízhatatlannak, döntésképtelennek tartják őket.

A biszexualitás tényleg nem más, mint bizonytalanság? Egyáltalán ki számít biszexuálisnak? Ha valaki egy átmulatott éjszaka után a haverja karjaiban ébred, akkor ő már biszex? Vagy hogyan működik mindez?  

Tegyük végre helyére a dolgokat!

Kinsey és a láthatatlan többség

Nem csigázom tovább a kedélyeket: Igen, a biszexuálitás egy létező identitás. Nekem is van pár kedves, biszexuális ismerősöm. A biszexualitásnak semmi köze nincs a bizonytalansághoz. Ők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy mindkét nemhez vonzódnak, és ez nem jelent számukra különösebb fennakadást.

Az izgalmas kérdés inkább az, hogy mégis hol húzódnak a határok? Ha egy lány csókolózik egy másik lánnyal, akkor ők már biszexek? Ha férfiak a katonaságnál vagy a börtönben egymással vezetik le szexuális energiáikat, akkor ők már nem heterók többé? És egyáltalán, hány olyan ember van, aki mindkét nem iránt érez vonzalmat?

Alfred Kinsey neve valószínűleg sokak számára ismerős. Akinek mégsem, az feltétlenül nézze meg a munkásságáról szóló filmet. Az amerikai biológus szexualitással foglalkozó kutatásai alapjaiban formálták át mindazt, amit korábban a szexuális magatartásformákról gondoltak. Amellett, hogy fény derült egy rakás tabura (például arra, hogy a nők is szoktak maszturbálni), Kinsey felmérései alapján bebizonyosodott, hogy kizárólag heteroszexuális emberek épp olyan kevesen vannak, mint kizárólag melegek. A lakosság jelentős részének ugyanis volt már valamilyen szintű szexuális élménye a saját nemével is. Ebbe a fantáziálgatástól kezdve, a közös maszturbáción keresztül, a konkrét aktusig minden beletartozik.

unnamed_2_1.jpg

Ezt a tényt Kinsey óta rengeteg kutatás igazolta. A fenti skála mostanra azonban elavultnak számít, mivel kiderült, az emberi szexualitás ennél sokkal de sokkal színesebb. Erről külön cikket lehetne írni, mi viszont most maradjunk a biszexuálisoknál.

Mégis hogy lehet az, hogy bár a legtöbb emberben megvan a biszexuális hajlam, a társadalomban mégis szinte láthatatlanok?

Nos, gondoljunk bele: Ha látsz az utcán egy férfi-nő párt csókolózni, akkor feltételezed, hogy ők heteroszexuálisok. Ha férfi-férfi párt látsz, akkor pedig melegnek gondolod őket. Pedig simán lehet, hogy a pár egyik (vagy minkét) tagja valójában biszexuális. Egyszerűen nincs egyetlen olyan szituáció sem (a pornón kívül) amikor a biszexuális identitás vizuálisan megjelenik.

A másik ok az, hogy bár elméletileg a legtöbben biszexuálisok vagyunk, mégsem valljuk magunkat annak. És ez az identitás lényege. “Igen, vertem már ki melegpornóra, de én attól még hetero vagyok.” Nos, ha annak tartod magad, akkor az is vagy. Mint ahogy az is lehet meleg, aki világ életében nőkkel szexelt, mégis tudja, hogy őt igazából a férfiak vonzzák. Kevés az olyan ember, aki mindkét nemmel folytat intim viszonyt, és emellett biszexuálisnak is tartja magát.

biszex2.jpgOberyn Martell herceg, a Trónok harca című sorozat nyíltan biszexuális szereplője.

A biromantikusok

Árnyaljuk még egy kicsit ezt a dolgot. Vannak ugyanis helyzetek, amikor az érzelmi és a szexuális preferenciánk nem feltétlenül van összhangban. Itt jön képbe a hetero/bi/homoszexualitás mellett a hetero/bi/homoromantika. Mondok két példát, hogy világos legyen, miről beszélek:

1.) Erzsi rendszerint férfiakkal szeretkezik, és élvezi is a dolgot. Érzelmi szinten mégis képtelen kötődni hozzájuk. Erzsinek van egy barátnője, Teri, akivel igazi lelki társak. Sőt! Rendszeresen alszanak együtt, kéz a kézben sétálnak az utcán, ennek ellenére még soha nem szexeltek egymással, és nem is vágynak rá. Erzsiről tehát kijelenthetjük, hogy heteroszexuális, aki érzelmi szinten homoromantikus.

2.) Péter és barátnője, Szilvi, nyitott kapcsolatban élnek. Pétert szexuálisan egyaránt vonzzák a lányok és a fiúk, ezért Szilvi mellett, Pál nevű meleg barátjával is rendszeresen folytat intim kapcsolatot. Péter biszexuálisnak vallja magát, ugyanakkor érzelmi szinten sosem tudna férfihoz vonzódni, mivel alapvetően heteroromantikus.

Szinte idehallom a “liberális fertő” felkiáltásokat, ezért megnyugtatásul közölném, hogy az ilyen kapcsolatok meglehetősen ritkaságszámba mennek. Ez azonban nem azért van, mert ne lenne rájuk igény, hanem a legtöbb ember számára vágyainak kiélésénél fontosabb a társadalmi normáknak való megfelelés. Ráadásul a saját szexuális és érzelmi vágyaink pontos behatárolása igen fejlett önismeretet igényel, amire a legtöbb embernek sajnos se képessége, sem igénye. Jól van ez így? Nos, ha az illetőnek megfelel, akkor teljes mértékben.

Egy személy szexualitásának és egyéb vonzalmának a világon semmi hatása nincs a többi emberre (kivéve, mikor te vagy a vonzalom tárgya). Ezért gyakorlatilag teljesen mindegy, ki, hogyan éli meg saját identitását, illetve hogy mindebből mennyit oszt meg a társadalommal. A mi egyedüli célunk az, hogy megmutassuk, milyen sokszínű az emberi szexualitás. Szeretnénk, ha mindenki bátran meg merné élni vágyait, mivel az elfojtások feloldásával sokkal kevesebb lenne a világban a békétlenség és a frusztráltság.

(Megjegyzés: amikor a szexuális vágyak szabad kiéléséről beszélünk, akkor azt kizárólag 1-2 vagy több, felnőtt ember, kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolatára értjük. A kizsákmányolást, a pedofiliát, a zoofiliát és a többi, erőszakon alapuló aktust elítéljük. Most már jöhetnek a trollok.)

Végezetül jöjjön egy videó, melyben egy kedves ismerősöm, Betti mesél saját biszexualitásáról, és a témával kapcsolatos egyéb kérdésekről.

 

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr1411978096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2016.11.21. 18:33:04

Még egyszer meglátom a bizuságaitokat a címlapon bezáratom az Indexet!

Gacsajpesta 2016.11.21. 18:46:51

Akár léteznek, akár nem, menjenek a ......-ba

Gacsajpesta 2016.11.21. 18:48:13

Ne engedjük át a gyerekeinket a fajtalankodó, bestiális betegeknek!

Alick 2016.11.21. 18:56:53

Nyilván léteznek biszexuálisok, csak nem csinálnak akkora identitást és csinnadrattát belőle, mint a teljesen homo-k.

mildi 2016.11.21. 19:07:30

birca, hol vagy?
:)

Lady Scarlett 2016.11.21. 19:22:41

Szerintem meg nincsenek se heterok, se homok, se bik. Emberek vannak, aki a masikban, a tarsukban nem a nemét szeretik, hanem az embert belul.

Szalay Miklós 2016.11.21. 19:28:32

Továbbra is tudnám ajánlani a következő írást, mely elég jól összefoglalja a homoszexualitás legfontosabb jellemzőit. (Beleértve az orientációs skálát, meg a testi-lelki vonzalom kettősségét is):

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid051

(A legfelső sor a kép tetején, "Homoszexualitás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Lásd továbbá a "Szexualitás összetettsége" részt is, arról hogy egy embernek többféle neme van (biológiai, mentális, társadalmi, stb...), és hogy ezek nem mindig passzolnak egymáshoz.

conchita wurst 2016.11.21. 19:29:34

@Lady Scarlett: 'Emberek vannak, aki a masikban, a tarsukban nem a nemét szeretik, hanem az embert belul.'

Én is így vagyok anyámmal. Persze azért örülök hogy az anyám nem az apám, vagy mi.

ép testben ép lélek 2016.11.21. 19:43:23

@Alick: "csak nem csinálnak akkora identitást és csinnadrattát belőle, mint a teljesen homo-k. "
Vagy mint a keresztények. Ők aztán tényleg betegek. Hulladarabbal vonulnak az utcán és mindekit meg akarnak téríteni. Meg állandóan harangoznak, hogy mindenki rájuk figyeljen.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.11.21. 20:11:41

egyrészt anno feltettem az új orientációs táblázatot, ez a Kinsey táblázat tovább fejlesztése.

A blogomon Új Szexuális Orinetációs Táblázat néven megtalálható

FMR 2016.11.21. 20:36:09

Elsősorban a poszt szerzőjének (és az érdekődő olvasóknak, tehát nem a szubhumán, alávaló, primitív trolloknak):

Alfred Kinsey személye és munkássága tényleg kikerülhetetlen, ha szexualitásról, nemi identitásról és hasonlókról van szó. Viszont erős a gyanúm, hogy Kinsey nevéről elnevezett skála mégsem az ő eredeti "találmánya", hanem egy szerencsétlen sorsú osztrák zsenié, egy bizonyos Otto Weiningeré, aki Nem és Jellem című monumentális főművében tudtommal elsőként írt arról a nyugati eszmetörténetben (rengeteg más egyéb mellett persze), hogy nincsenek tiszta nem identitások, hanem a nemi kettősséget mindannyian hordozzuk - ki-ki különböző mértékben. Már régebben olvastam a könyvet, és ugyan Weininger emlékeim szerint nem beszél explicit módon skáláról, de a gyakorlati, biológiai példákkal illusztrált koncepció alighanem az övé. Kinsey minden bizonnyal csak "számszerűsítette", kézzelfoghatóvá, egyértelműsítette és valamiképp kategorizálta Weininger teóriáját. Weiningerről és könyvéről (ami kiváló magyar fordításban kapható egyébként):

hu.wikipedia.org/wiki/Otto_Weininger

Jakab.gipsz 2016.11.21. 21:04:37

@ép testben ép lélek: Vagy a fütyi nyiszálók, ők nem tolakodnak ezt kihagytad libsike, csakhogy kiegyensúlyozott legyen az objektív lelkecskéd..

allegravelli 2016.11.21. 21:22:19

Szerintem pontosan azokat kategorizálják biszexnek, akik nem szeretnék, ha kategorizálnák őket :-) Nővel is, férfival is volt már testi-lelki kapcsolatom, szexuálisan mindkét nemhez vonzódom. Ha most el kellene döntenem, hogy férfiakkal vagy nőkkel éljem le az életem, nem tudnám eldönteni. Ha ez a biszexualitás, ám legyen.
Annyit hozzátennék még, hogy belelátva kissé az LMBTQ-"társadalomba", azt tapasztaltam, hogy az általam ismert melegek többsége nagyon diszkriminatív a biszexekkel. Ugyanazt csinálják, mint velük a kevéssé toleráns heterók. Ezen azért jót tudok mulatni, még ha kissé kesernyés szájízzel is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.11.21. 21:26:30

Első pillanatra azt hittem, hogy a múltkori, nagyon bután megközelített téma boncolgatása lesz, de nem, ez nagyon jó kis írás, nagyon alapos!
Egyébként nem nagyon hiszek a cimkézésben...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.11.21. 21:28:20

Egyébként kurvára utálom ezeket a felpattanó fosokat, nem akarok senkit követni, ilyenkor inkább bezárom az oldalt. Tudom én, hogy a webmarketing szerint támadni kell, de leszarom, engem idegesít.

Aranyi Gábor 2016.11.21. 21:52:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ha csak az hiányzik, hogy kevésbé diplomatikusan küldjelek nőági felmenőd falujába, én is megtehetem. Az egész blog egy ..., ...., .... ÖNIGAZOLÁS, a la Festinger (kognitív disszonancia-elmélet, tudod. Kies kis hazánkban én fedeztem föl újra, mert szó szerint gyakorlatilag indexen volt... Nem az Indexen... hahahaha... ) Idézhetném Karinthyt, hogy ha egyedül van a szobában, akkor "ember", ha bejön egy nő, akkor FÉRFI lesz, pont annyira, amennyire NŐ, aki bejött. Csak éppen nem igaz, mint általában a tetszetős balliberrált dolgok szimplán (némelyik duplán, a csavartabbak triplán) hazugságok. Az ember genetikailag uszkve 70 %-ban meghatározott. Ez a meghatározottság árnyalja a férfias férfitól a nőies nőig terjedő skálát. A KamaZ-Útra próbált valami párosítgatást MÉRET alapján. Nos, az egyedekben termelődő férfi és női hormonom ARÁNYA az, ami elsődlegesen árnyalja a kromoszomális képet. Nem kicsit tartom mesterkéltnek az olyan ...-ságokat, mint például, h. valaki kék színű, de hurok alakú áramszedője van, pedig valójában HÉV..., amire véletlenül CAF-csatolót szereltek... hogy vérig ne sértsem az LMP-stb-közösséget.... Kritériumok vannak, faxfejek... Lehet szín, de mondhatom zeneileg is: az "egyvonalas ' Á az 440 Hz. Lehet eltérni +/- . DE! A 12 hangú skálán kisszekunddal alatta a gisz/asz, fölötte az aisz/bé van. Előbbi temperáltan 415,30, utóbbi 466,16. Ha az Á-tól elindulsz fölfelé, 445 Hz, 450 Hz, 453 Hz! A 445-öt "hamis", "túl magas" Á-nak hallod, a 453-at HA ARAB vagy, és nem 12, hanem 24 felé osztod az oktávot, akkor az Á és a bé hangok közötti NEGYEDhangnak. Szerintem nem kéne a 440 Hzh-s "NORMÁL" Á-tól a mondjuk a 453-ig MINDEN rezgésszámnak egy külön védendő szexuális identitást tulajdonítani, a skála egyéb hangjairól már nem is beszélve... A 453-as rezgésszámú hangot pedig nem kéne NORMÁL ÁB-hangnak kinevezni, és időszakonként felvonulni a védelmében. Se frakkban, se tangában. Ennél szakszerűbben és választékosabban nem vagyok hajlandó megnyilatkozni... Későre jár... (Ja, Karinthy... Én a szobában magányosan ülve is FÉRFI vagyok. NŐT várok, hogy belépjen..., hogy megőrjítsen, hogy kihozzuk magunkból az állatot (a kéthátú állatot, tudjátok...) Ha nagyon nem bírok ...magammal, és nem jön a NŐ, akkor... könnyítek a helyzetemen. De közben végig nőre gondolok! Ha férfi lépne be, bizony lelohasztaná a... a buz... a buzgalmamat... Még akkor is, ha esetleg együtt fantáziálnánk jobbnál jobb csajokról - ez a fantázia RÁJUK, és nem egymásra irányulna. - Más kérdés, h. egy másik férfi jelenlétében NEM folytatnám a nőkről való fantáziálást. Az ui. csak rám meg az illető NŐ-re tartozik. Még a fantázia szintjén is! Szerintem a Bircával jobban jártatok VONA... XD

Tisztességes Természettudomány 2016.11.22. 00:02:42

A művelt genderista tengernyi nemmel számolhat. Egy biszexuális már vaskalapos őskövületnek számít, amikor a csillámpóni testbe zárt, női férfi apacs helikopterek is kötünk élnek.

Hol vannak az igazi dodekaszexuális genderalfahímek?
Vagy bétanőstények...
Vagy gammapónik...
Vagy dzétatranzisztorok...

Tisztességes Természettudomány 2016.11.22. 00:04:50

@FMR: Tudvalévő, hogy Kinsey meghamisította az adatait, hogy az embereket "színesebbnek" állítsa be, mint valójában. Neki azt sem hiszem el, amikor kérdez.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.11.22. 00:56:24

A biszexualitás vizsgálatakor el kellene különíteni azt, aki hol férfival, hol nővel szexel, és azt, aki egy vegyes párosban annyira jól érzi magát, hogy neki végül is már majdnem mindegy, a fő az, hogy menjen a szex. Az utóbbit kevésbé nevezném biszexuálisnak, főleg óvatosan mondanám ezt beállítottságnak, mert lehet, hogy egyszerűen bevadul a szextől, úgy, mint aki az illendő eszegetés helyett jókorát beleharap a felvágatlan habostortába.

Volt már, hogy beszélgettem ilyenről másokkal. Többes szexben nekem mindeddig nem volt részem – és az esélyeim már gyorsan fogynak is –, de belegondolva a hallottakba el tudok képzelni valamilyen alkalmi szexuális mozzanatot két férfi között egy vegyes szexbe melegedve, hirtelen felindulásból. Azt speciel sehogy sem tudom, vagyis inkább nem is szeretném elképzelni, hogy én megcsókoljak egy férfit, szóval nem egyszerű homárságról van szó.

Azt is tudom, magamról is, hogy a férfiakban él egy erősen pajkos kíváncsiság az iránt, hogy a nők vajon mit éreznek. Sőt, számos jelét láttam már irodalomban, filmben annak, hogy ez a kíváncsiság igencsak általános. Ez tűnhet biszexualitásnak, holott lehet csak egy túlfűtött fantáziálás vagy annak gyakorlati kivetülése is.

Még valami: a monoszex, vagyis az önizgatás, önkielégítés ismert módon évmilliók óta része az egyén pszichés formálódásának. Ám ennek nyomán a pszichológusok ma már meg merik kockáztatni azt a tippet is, hogy a homoszexuális gesztus, főleg vegyes szexben, az önizgatás manifesztálódott, szinte "hasadásos" kifejeződése. Teljesen más érzelmi felépítésű a nőkben és a férfiakban, de a másik iránti konkrét vágy helyett lehet szó mindössze egy kissé perverz módon kivetülő izgalomról is. Ha valakit fel tud izgatni egy homoszexuális pornó az ő saját nemében, ugyanakkor érdektelennek vagy taszítónak érzi ugyanazt a valós gyakorlatban megélni, az nem feltétlenül elfojt – jó lenne ezt az LMBTmiegymás tábor szószólóinak is illően tudomásul vennie –, hanem csupán valamennyire személytelen érdeklődés ébred benne a szex és az erogén testrészek iránt, általánosságban. Az összkép nagyon bonyolult.

"Szeretnénk, ha mindenki bátran meg merné élni vágyait, mivel az elfojtások feloldásával sokkal kevesebb lenne a világban a békétlenség és a frusztráltság."

Ha én nagyon szeretném megcsókolni a nyakát egy lánynak, akit a buszon látok, és nagyon tetszik nekem, akkor nem a vágyam bátor megélése lenne, ha ezt meg is tenném. A bátor megélésre való biztatásból most már néha kicsit mintha sok is lenne. A menetekre és más tüntető hisztikre gondolok, például. Tudjuk, hogy sokan éreznek hozzám hasonlóan. Vannak korlátok, amelyeket már tisztelni kell, nem döntögetni, eszetlenül. A békétlenség csökkenhet, ha a szigoron, az elfojtásokon lazítunk valamennyit, de ez nem "szigorúan monoton függvény", egy határhoz elérve a további bátorkodás másoknak tolakodás lesz, és elkezd újra nőni egy békétlenség. Ez a másik, amit az LMBTmiegymásosoknak észben kellene tartaniuk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.11.22. 01:11:36

@Aranyi Gábor: Áááááá... egy ismerős! :-)) Na mi van azzal az osaekomi wazaval?

Terézágyú 2016.11.22. 07:39:33

Kinsey azt mondja, hogy a homokosság szinte minden emberben benne van valamilyen szinten. Ez büdöslibsi-gondolat, tehát Kinsey egy büdöslibsi. És mivel minden büdöslibsi hazudik, azért Kinsey is hazudik.

Na, sikerült megmagyaráznom, újra kerek a világ, trallala.

CoolKoon 2016.11.22. 07:42:35

@Gacsajpesta: Te amúgy melyik ketrecből szöktél meg?

CoolKoon 2016.11.22. 07:44:43

@ép testben ép lélek: Ugyan már! A keresztények hittérítési szándékai eltörpülnek a jehovisták rámenőssége mellett!

CoolKoon 2016.11.22. 07:46:58

@Jakab.gipsz: És mégis kik azok a fütyi nyiszálók? Valami furcsa szadista törzs lehet valahol a semmi közepén....

FMR 2016.11.22. 07:51:08

@Tisztességes Természettudomány: Tudvalevő? Lemaradtam valamiről?
Kérnék hivatalos linket erről, köszi.

Terézágyú 2016.11.22. 08:23:05

@FMR:
Hát nyilván a mindenlibsihazudik.com/mindenlibsihazudik.html oldalon van a bizonyíték :))))))))

Gukker 2016.11.22. 10:55:23

@FMR: Semmiről. Itt mindenki birkát várta, de wmiki talált ide...

FMR 2016.11.22. 12:10:17

@Gukker: Ja, értem. Irónia. Nos, trollokkal nem foglalkozom, elmondtak helyettem is mindent Puzsérék:

onkenyes.hu/20161115/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.11.22. 12:45:41

@Jakab.gipsz: Persze hogy tolakodnak a fütyi nyiszálók, kényelmetlen nekik a nagy pöcs. Neked a milliméteres farkaddal nincs ilyen problémád.

Lady Scarlett 2016.11.22. 14:12:13

@conchita wurst: Ki a fene beszélt itt anyáról apáról? Én a TÁRSUKRÓL beszéltem, mióta társad neked az anyád, vagy apád?! Jesszus, az ilyen eseteket orvosok kezelik! Keress fel egyet, te dilinyós!

sorbacsillag 2016.11.29. 09:54:16

Nincs biszex csak buzi van
süti beállítások módosítása