Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Meleg helyzet Erdélyben

2016. november 14. - Juhász.Gábor

img_91933.jpg

Melegnek lenni Magyarországon sem móka és kacagás, viszont minél inkább távolodunk Európa boldogabbik felétől, a helyzet csak tovább súlyosbodik. Szomszédunkban, Romániában a homoszexuálisok megítélése sokkal rosszabb. Egy korábbi felmérés szerint a leggyűlöltebb kisebbségek “versenyében”, a melegek mellett a romák és a magyarok szerepelnek a dobogón.

Adódik hát a kérdés, milyen lehet homoszexuális magyarként élni Erdélyben? Rengeteg mindenre kíváncsiak voltunk, ezért felkerestük az LMBTQ Erdélyben nevű Facebook csoportot. Romániában egyedül ők azok, akik a magyar kisebbség meleg tagjainak szerveznek programokat és látják el őket információkkal.

A csoport Kolozsvárott működik. Három tagjával beszélgettünk: Mónikával, Botonddal és Zoltánnal. Kétrészes sorozatunk első cikkében Mónikát kérdeztük az csoport tevékenységéről, összetételéről, ambícióiról, és arról, vajon az erdélyi magyar vagy a román szervezetekkel tudnak jobban együttműködni.

J. Gábor: Szervusz! Köszönöm szépen, hogy vállaltátok az interjút! Első kérdésem az lenne, mióta létezik a csoport?

Mónika: Az LMBTQ Erdélyben csoport 2013. áprilisában jött létre, az ötlet kitalálója egy akkor még középiskolás lány volt. A csoport kezdetben csak a Facebookon működött, majd bővülni kezdett, és végül személyes találkozókká fejlődött.

Kik járnak hozzátok?

Tagjaink csak magyarul tudó LMBTQ-emberek. Ez leginkább amiatt alakult így, mert sok székelyföldi nem ismeri megfelelően a román nyelvet, másrészt pedig az erdélyi magyar melegek közül nagyon kevés az out, így eleve leszavazta a többség, hogy melegbarát heteroszexuálisok is tagok lehessenek. A csoport demokratikusan működik: bárki szervezhet bármilyen eseményt, találkozót.

1011390_214540472036267_660163867_n.jpg

Vannak olyan ambíciók, hogy a csoportból hivatásos egyesületet hozzatok létre?

Ambíciók vannak, de ez csupán néhány tagra redukálódik. Arra a kérdésre például, hogy mennyire támogatnák a tagok egy kolozsvári melegfelvonulást a jelenlétükkel, a többség egyértelműen nemet mondott,  a kivételek aránya mindössze pár százalékos. Ilyen körülmények között egyelőre nem látom, hogy reális esély lenne a hivatalos egyesület létrehozására.

A román és a magyar jogvédők mennyire viselkednek partnerként? Vannak közös programok, megmozdulások?

A román szervezetek tapasztalataim szerint sokkal nyitottabbak (már a nagy számok törvénye alapján is), több általuk szervezett eseményt is meghirdetünk a csoportban. Kimondottan jó viszonyt ápolunk a kolozsvári Les Sisterhooddal (melynek több tagja a magyar csoportban is benne van), vagy a Be an Angel szervezettel egyelőre a zártságunk miatt mi megyünk el az ők rendezvényeikre , eddig mindössze pár közös rendezvényre került sor.

A csoport milyen kapcsolatot ápol a magyarországi szervezetekkel? Van bármilyen szintű együttműködés?

A magyarországi Labrisszal most épülnek a kapcsolatok, egész jól haladunk.

Mik a későbbi ambícióitok? Tervbe van véve, hogy az LMBTQ Erdélyben képviselteti magát a budapesti vagy a bukaresti melegfelvonuláson?

Kaptunk már felkérést arra, hogy képviseltessük magunk a bukaresti felvonuláson, egyelőre nem éltünk vele. De többen jelezték, a későbbiekben elmennének. Valahogy ennek nagyobb esélyét látom, mint annak, hogy a budapesti felvonuláson bontsuk ki az LMBTQ Erdélyben zászlót. Az ok egyszerű: arányaiban többen nézik a magyarországi adókat például Székelyföldön, mint a román televíziót.

A csoport évek óta rengeteg embernek nyújt és nyújtott segítséget. Az erdélyi magyar melegek azért fordulnak a csoporthoz bizalommal, mert diszkréciót nyújt. A nyilvános szerepvállalás talán sok tagnál megkérdőjelezné ezt a diszkréciót, bizalmat ez viszont csak az én elképzelésem. De talán ezzel is magyarázható, hogy egyelőre nincsenek plusz ambíciók az ismerkedésen, a bátorításon és a közvetlen segítségnyújtáson kívül.

pride.jpgBukarest Pride 2016

Hogy látod, mi kellene még ahhoz, hogy az erdélyi magyarok jobban elfogadják a melegeket? Mennyiben tud ehhez hozzájárulni a csoport?

Hogy mi kellene ahhoz, hogy az erdélyi magyarok jobban elfogadják a melegeket? Hjaj, sok munka, felelősségvállalás, szemléletváltás a közösségformálók részéről. Amíg viszont az etnikai törésvonalakra ráülve, a bezárkózást erősítve próbálják egyben tartani az erdmagyar közösséget, addig nem látom ennek esélyét. Az erdélyi magyar társadalom is a kommunizmusban "nevelkedett", a fentről jövőn kívül nem érti és nem is igényli az alulról jövő szerveződést.

A csoport egyfajta lelkisegély szolgálatként működik, ha majd megerősödik egy generáció a segítségével, elképzelhető, hogy kilép a zártságból.

Az erdélyi magyarokat képviselő szervezetekkel milyen a kapcsolat?

Néha vannak találkozási pontok. Gondolok itt arra, hogy az RMDSZ által szervezett táborokba meghívást kapunk, és most már az is előfordul, hogy más szervezetek nyári egyetemeken kérnek fel előadni. Ezek viszont ritkák. Ugyanakkor együttműködésről egyelőre szó sincs. Sőt, az a jelenlegi törekvés, hogy az alkotmányból is kiszorítsák a melegek jogainak rendezési lehetőségét, felszínre hozta, hogy az RMDSZ markáns vonala mennyire elutasító a melegekkel szemben.Érted, egy olyan érdekvédelmi szervezet, amely a zsigeri kirekesztés ellen harcol, éppen a zsigeri elutasítást alkalmazza más kisebbségekkel szemben. Kimondottan csalódás volt számomra.

Apropó nyári egyetem! Feltétlenül beszéljünk a Tusnádfürdőn történt eseményekről. Nagyon tetszett a csoport nyílt levele a témában (lent). Mi volt a reakciótok utóélete? Esetleg van valami, amit még hozzáfűznél a nyílt levélhez, pár hónap elteltével?

A szervezők válaszra sem méltattak, magyarán se kép, se hang. Más reakciót személy szerint nem vártam, hiszen hogyan magyarázod meg azt, hogy az érintetteteket eszed ágában sem volt meghívni egy róluk szóló sorsdöntő kérdés tematizálásában. Különben Tusványos már rég nem a párbeszédről szól szinte semmilyen fontos ügyben.

Ami talán az utóélethez hozzáfűzhető, hogy a Kolozsvári Magyar Napok egyik sajtós beszélgetésén szó esett a melegek helyzetéről és az alkotmánymódosítási kezdeményezésről, amely a melegek nem létező jogait is megvonná. A beszélgetés szervezői konkrétan köthetők a Tusványos szervezését felvállaló "civil" szervezetekhez.

Aki esetleg lemaradt, az idei Tusványoson két olyan előadás is volt, melyeken az elhangzottakat finoman szólva is nettó baromságnak lehet nevezni. Paizs József lelkipásztor például, többek közt kifejtette, hogy a meleg fiatalok puszta gonoszságból lesznek öngyilkosok, csak hogy még több szenvedést okozzanak szüleiknek. Akit a szaftos részletek is érdekelnek, itt kielégítheti a kíváncsiságát.

Hogy pontosan mi is ezzel a probléma, és miért árt rengeteget a magyar meleg kisebbségnek, az a csoport remekül megfogalmazott nyílt leveléből kiderül:

Nyílt levél a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezőihez

Tisztelt szervezők!

Annak tudatában írjuk nyílt levelünket, hogy Önök azt hívnak meg Tusványosra, akit kompetensnek tartanak egy-egy téma bemutatására, árnyalására. Feltételezzük, hogy a szabadegyetem megnevezés, amely ott olvasható a rendezvény nevében, egyben garancia is arra, hogy a panelbeszélgetéseken a konstruktív párbeszédre törekednek és kerülik a megbélyegzést.

Aggodalommal halljuk és olvassuk, hogy a homoszexualitást és a regisztrált élettársi kapcsolatot, a melegházasságot taglaló, az azt érintő beszélgetéseken általában ellensúlyozás nélkül bélyegeznek meg egy olyan kisebbséget, amelyet Romániában amúgy sem illetnek meg semmilyen jogok. Mindez pedig akkor történik, amikor a polgári törvénykönyv mellett az alkotmány segítségével is kizárnák annak lehetőségét, hogy a melegek jogait valamikor rendezni lehessen Romániában (lásd az alkotmánybíróság szerdai döntéseit).

Tehetetlenül szemléljük, hogy ezeken a beszélgetéseken nem tudjuk megvédeni magunkat, mert Önök az erdélyi magyar LMBTQ-közösség soraiból senkit sem hívtak meg. Úgy ítélkeznek most már egyre többen nyilvánosan fölöttünk, utasítják el jogaink rendezésének lehetőségét, hogy az érintetteknek esélyt sem adnak a megszólalásra.

Tiltakozunk a diszkrimináció, a nyílt megbélyegzés ellen, és felkérjük Önöket, amennyiben továbbra is fontos a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor számára a konstruktív párbeszéd, adjanak a melegeknek is megszólalási lehetőséget.

Köszönjük.

LMBTQ Erdélyben

Az interjú következő részében Botonddal és Zoltánnal beszélgetünk arról, milyen melegként élni Erdélyben, milyen szórakozási lehetőségeik vannak, mennyire ismerkednek egymással a román és a magyar fiúk, és hogy mit gondol egy átlag székely a melegekről.

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr9911959001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2016.11.14. 16:16:31

sosem ertem azokat, akik homofobok de hangosan tamogatjak a hataron tuli magyar kozossegeket. egy hataron tuli magyarnak hasonlo megprobaltatasokon kell atesnie, mint a melegeknek - nem latjak rolad, hogy magyar/meleg vagy, tudod titkolni, de ha kiderul, a tobbsegi roman/hetero tarsadalom megvet vagy eroszakkal fenyeget... hogyan nem latjak a homofobok a parhuzamot?

VaradiJanos 2016.11.14. 18:15:08

A cukorbetegekről és a leprásokról nem lehetne egy címlapos blogot kérni?
süti beállítások módosítása