Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Szép jövő: katalógusból rendelhető gyerekek

2016. október 15. - beccaprior

gyerek_1.jpg

Én nem ilyen gyereket akartam! - mondta az anyuka a postán a barátnőjének sorban állás közben. Felkaptam rá a fejem, mert épp a napokban láttam egy videót, ami azt mutatja be, milyen lehetőségek várnak ránk a jövőben, jobban mondva, az utánunk következő generációkra. Ha a génsebészet ilyen ütemben halad, hamarosan katalógusban válogathatunk a gyerekek között. Ennek persze megvannak a maga morális és egyéb vetületei is, amin talán érdemes elgondolkodni egy picit…

Bár két évtizeddel ezelőtt még nevettünk volna rajta, és a kétezres évek elején sem hittük el, de mivel a számítógépes kapacitás szinte évente megkétszereződik, hamarosan elérhet arra a pontra, amikor az emberhez hasonló, vagy azt meghaladó mesterséges intelligenciák jönnek létre. Számtalan sci-fi épül erre, és nem igazán festenek rózsás képet a jövőről, bár úgy gondolom, nehéz lesz túlszárnyalni az emberiséget gonoszság ügyében.
Engem mégis jobban foglalkoztat az, hogy vajon mi, emberek, tudunk-e józan ésszel bánni a hatalommal, ami a génmanipuláció által az ölünkbe hull.

Már régóta manipuláljuk a növényeket, hogy a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbbak, bőséges termést adók, vagy táplákozástanilag értékesebbek legyenek.
Például ha bevezetnék az aranyrizst, az ázsiai és afrikai országokban megelőzhető lenne az évente félmillió, vaksághoz vezető A-vitamin hiány.
Egyes tudósok azt állítják, megőrizhetnénk édesvizeink tisztaságát, ha bevezetnék az Enviropiget, vagyis egy olyan disznófajtát, aminek ürüléke kevesebb foszfátot tartalmaz.
Persze, mindig vannak, akik bőszen ellenzik a génmanipulációt, és ragaszkodnak a hagyományos gazdasághoz, valamint az evolúciós törvények lábbal tiprásának tartják a módszert, és azt mondják, a tudósok istent játszanak. Ezeken a területeken rendre sikerül is elérniük, hogy ne kerüljenek bevezetésre a genetikailag módosított fajták.

Csakhogy van itt más dolog is…
Vajon mennyire látunk bele a katonai célú kutatásokba, ahol például antibiotikum-rezisztens géneket ültetnek be pestisbaktériumokba, amiket utána tömegesen állítanak elő? Ugye, hogy elég ijesztően hangzik?

gyerek_2.jpg

És akkor jöjjön az egészségügyi felhasználás.
Senki nem vitathatja, mennyire hasznosak az emberi gént hordozó baktériumok, amik inzulint termelnek, vagy véralvadási faktort. Azt sem, mennyien várják az áttörést, amikor örökletes vagy fertőző betegségeket lehet majd gyógyítani a génsebészet, vagy baktériumok által termelt fehérjék segítségével.Csakhogy innen egyenesen vezet az út oda, ahol már nemcsak a DNS azon részeit szerkesztjük át, amik felelősek a problémákért, hanem születendő gyermekeink leendő tulajdonságait válogatjuk kedvünkre.
A génolló már régóta rendelkezésre álló technológia, de az elmúlt hetekben jelentették be, hogy egy svéd kutatócsoport a világon elsőként, egészséges emberi magzatokon kezdett DNS-manipulációs kísérleteket.
Mivel az eljáráshoz nem használnak fel idegen géneket, csak a saját génállományt “rendezik át egy kicsit”, nem esik GMO-tiltás alá, magyarul nem vonatkozik rá semmiféle rendelet, ami szabályozná az ilyen irányú kutatásokat.
Ez pedig azt jelenti, hogy azzal egy időben, amikor kivédhetjük egy sor örökletes betegség fenyegető veszélyét, megválaszthatjuk a szeme színét, magasságát, testalkatát, és természetesen a nemét is.

Kicsit elgondolkoztam a dolgon, és eszembe jutott a mostani világ felszínes, reklámokra és divatokra azonnal mozduló embere, aki szívesen veszi meg a fogyást/hízást, pénisz vagy hajnövekedést ígérő csodaszereit, és már látom, milyen lelkesen áldoznak majd arra, hogy tökéletes gyermekük legyen.

De mi számít tökéletesnek?
Ha abban az évben a szőke, kék szemű, száznyolcvan centis kisfiúk lesznek trendik, akkor mindenki olyat kér majd. De lehet, hogy mire felnő az a generáció, már egészen más lesz a menő. Arról nem beszélve, hogy a technika fejlődésével nyilván egyre több dolgot lehet majd kérni, mint új kocsihoz az extrákat. Lehet, hogy az abszolút hallás, vagy a rendkívüli hajlékonyság jön divatba, és pár évig túljelentkezés lesz a cirkuszi akrobaták között.
Mindenesetre, az újabb évjáratok egyre “jobbak” lesznek, amitől az előzőek gyorsabban értéktelenednek majd. Manapság negyven év felett nem tudsz elhelyezkedni, mert a fiatalok mellett nem rúghatsz labdába, az ő tudásuk sokkal korszerűbb, ahogy a hozzáállásuk is egészen más, de képzelj el egy világot, ahol már az iskolát is felesleges elvégezned, mert úgyis selejtnek számítasz.

gyerek_3.jpg

Amikor tizenöt évvel ezelőtt megnéztem Spielberg, A. I.- Mesterséges értelem című filmjét, három napra depresszióba estem, annyira sajnáltam a robotfiút, akinek voltak érzelmei, de a szülei azonnal eldobták, amikor visszakapták a saját gyereküket. Most az jutott eszembe, vajon hogyan viszonyulnak majd ahhoz, hogy a legidősebb és a legfiatalabb testvér között hatalmas lesz a különbség, és egészen más preferenciák szerint állítják össze őket, az adott évben divatos elvárások szerint.

És itt jön be ismét az emberi tényező. A “selejtek” vajon megelégszenek-e majd a nekik jutó szereppel, vagy küzdeni fognak azért, hogy egyenlő bánásmódot vívhassanak ki?
Ha te lennél a helyükben, mihez kezdenél? Beletörődnél abba, hogy a társadalom szélére száműzzenek, és hibásnak, elavultnak, vagy fogyatékosnak tekintsenek, esetleg betegnek, mert nem vagy képes megemészteni a műanyagot, míg a következő nemzedék már igen?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága merült fel bennem, miközben ezen a blogon a most magukat egészségesnek érző egyedek osztják az észt a melegségről, definiálják betegségnek, genetikai deformitásnak, aberrációnak.

Kíváncsi leszek, a jövő generációi hogyan birkóznak majd meg azzal, ha nem rajtuk múlik, éppen mi számít egészségesnek…
Vajon kitör-e majd a klónok háborúja?

____________________________

Becca Prior - Író, blogger

Email: hello@melegedo.com

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr111808577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.15. 07:39:21

Mielőtt mindezt be tudnátok vezetni, szétcsapunk köztetetek. Szóval ne is reménykedjetek. A nép kénytelen lesz atomfegyvert és acálkardot ölteni és likvidálni a gonoszt.

Hunter18 2016.10.15. 09:56:24

Ugyanerről szólt az egyik kedvenc filmem a Gattaca. Már nem mai darab de gyerekként amikor először láttam nagyon megfogott. Te birka. Te is a többségi társadalomhoz tartozol úgy látom már ami a funkcionális analfabétigmusodat illeti. Olvasd el még egyszer,értelmezd. Most kivételesen helyesen és ha felfogtad a kis cseresznyemag agyaddal akkor kapsz egy nyalókát. :-D

Szalahaddin 2016.10.15. 14:01:47

Engem meglepett, hogy nem a Gattaca-t hoztad fel példának, mert sokkal relevánsabb. Sztem csak nem ismered a filmet...

Az elméleti fejtegetésed tényleg elméletben jogos: milyen alapon játszhatnánk istent, hisz nem tudhatjuk, hogy mi számít majd "jónak" a gyerek felnőtt korában,stb.
Sajnos ez így marhaság. Nem kell túl speciális dolgokra gondolni, de ha választhatna 1000 szülő, vajon 185 vagy 170 magas fiút akarna?
Vedd számításba az összes tényezőt, majd mondd ki ha mered, hogy lenne akár egy is, aki az alacsonyabbat.
Hogy mindenki egyforma lenne?
Mintha ma bármelyik nő bánná, ha nem volna minden pasi 185 vagy afeletti...

Vagy legyen-e kopaszodó felnőttként vagy sem?
Kurvára nem egy nehéz kérdés.
Jó legyen-e a mozgáskoordinációja(jó táncos vagy sportoló lehessen)?
Naná!
Legyen-e 140-es IQ-ja vagy csak -90-100?
Mit gondolsz?
A szőke/barna nem egy valid kérdés, hisz ezt a nők tudják a legjobban, hogy ezen lehet változtatni könnyen, gyorsan és olcsón.
Nemigen képzelhető el, hogy a jövőben megugrana a kereslet az 170 magas vagy kopaszodó vagy alacsony intelligenciájú férfiakra.
Ez a nagy büdös igazság.

A nőknél elég jól lehet tipizálni, hogy mi az, ami vonzó: a megfelelő másodlagos nemi jellegek.
A nagy mellekkel, hosszú combokkal, feszes bőrrel, lapos hassal, kerek seggel egyszerűen nem lehet mellélőni. Erősen kétlem, hogy a bojlertest bármikor divatba jönne, de tényleg.

Ami jogosabb kérdés volna, főleg a részetekről, hogy ha így kizárható lenne a melegség, akkor morális kötelessége/lehetősége van-e a szülőnek, hogy ezt kiiktassa?
Ok, nehézkes párkeresés és utódlás, társadalmi megbélyegzés az egyik oldalról, másrészt mekkora művészeket adott a világnak a társadalom ezen hányada?
Vajon milyen lenne a világunk buzik nélkül?
Ez nem olyan egyszerű kérdés, még akár egy zsigeri homofóbnak sem.

Eszembe jut a Lenni vagy nem lenni c. film, ami egy kis színház történetét mondja el az éppen megszállt Varsóban '39-ben.
Megérkezik a színházigazgató, de látja, h próba helyett mindenki sír, zokog, mire megkérdi, hogy mi történt? Elmondják, hogy ott járt a Gestapo és elvitte a cigány kellékest, a zsidó színészt és a buzi sminkest, mire az igazgató így fakad ki: "Hát nem tudják ezek a nácik, hogy zsidók, buzik és cigányok nélkül nem lehet színházat csinálni?!"

exterminador 2016.10.15. 14:38:54

@bircaman maxval szerkesztő: birca, neked nem ártott volna egy kis génszabászat, akkor talán nem lennél ekkora kretén.
A cikkhez: amíg az örökletes, genetikai nyavalyákat irtják ki ezen a módon, addig semmi problémát nem látok a dologban.

2016.10.15. 15:00:56

@Szalahaddin: "mekkora művészeket adott a világnak a társadalom ezen hányada?
Vajon milyen lenne a világunk buzik nélkül?
Ez nem olyan egyszerű kérdés, még akár egy zsigeri homofóbnak sem."

Tévedsz, nem a buziságuk miatt voltak tehetségesek a művészek, csak tehetségük mellett homokosok is voltak. Ha lesz lehetősége az embereknek genetikailag feljavított gyereket rendelni, akkor igen sokan kiiktatják majd a homokos géneket. Nem nyugaton... Svédországban, Kanadában a szülőt nem érdekli, hogy buzi lesz a gyereke. De Kínában, ahol egy gyereke lehet a családnak, igenis ki fogják iktatni a homoszexualitást a gyerekeik génjeiből. Feltéve hogy a homoszexualitás genetikai hátterű, amiről én nem vagyok meggyőződve.

Ha lehet egy tehetséges zenész, kiváló matematikus, magas, erős, egészséges, szép fia valakinek, akkor nem hiszem, hogy pont a homoszex gén kiiktatását ne ikszelné be a laboratóriumi megrendelőlapon.

Szalahaddin 2016.10.15. 15:21:38

@karandash: "Tévedsz, nem a buziságuk miatt voltak tehetségesek a művészek, csak tehetségük mellett homokosok is voltak. "
Ez az, amit senki nem fog tudni megerősíteni, se cáfolni.
Lehet mondani, hogy Kaffka azért írt úgy és olyat, mert zsidó volt. Olyat is, hogy mert német volt. Olyat is, hogy mert német zsidó volt csehek közt. Vagy mert a csehek közt német volt, a németek közt zsidó...? ki tudja, mi az igazság? Ha az apja elintézhette volna, hogy jobb sorsa legyen, melyiket húzta volna ki a listáról: német, cseh, zsidó? És ha kihúzta, ugyanilyen írót kaptunk volna szerinted?

Mindazonáltal egyetlen faktort kiemelni, hogy ez biztos nem játszott szerepet, elég nagy felelőtlenség, főleg, ha az a faktor épp a szexualitás.
Persze ez csak az én véleményem és amellett, hogy kiemelem, nem akarnék homokos gyereket(főleg, ha ez az én választásom kérdése), attól még ki kell mondani hangosan, hogy egy ilyen döntésnek lehetnek előre nem látható következményei a teljes társadalomra nézve. Ha viszont ezt belátjuk és hozzá elismerem, hogy a homokos gyerekemet is éppen úgy tudnám szeretni, hajlok rá, hogy elfogadjam, nem szabad az ilyen választásokat az én kezembe adni.
Ha viszont így van, akkor miért volna szabad bármilyen más kérdésben(szemszín, magasság, ész...) felülbírálnom a természetet?
Viszont ha nem szabad felülbírálni a természetet, akkor miért segítik az orvosok a mesterséges megtermékenyítéssel azokat a párokat, akikre a természet már kimondta a nemet?

Nem fogjuk tudni ezt a kérdést kitárgyalni, hidd el :)

steery 2016.10.15. 16:34:57

Nem a génmaipulációval van a gond, hanem a mellékhatásaival.
A gyógyszerek jó dolgok. A mellékhatásaik viszont rosszak: betegségek, gyógyszerfüggőség, bacirezisztencia, élővizek szennyezése, stb.
A GMO növények jó dolgok. A mellékhatásaik viszont katasztrofálisak: mérgező ennivalók, rezisztens kártevők, rákos beteg emberek.
A GMO emberek is jó dolgok lesznek. A velük együttjáró mellékhatások meg döglesztőek.
Az emberiség pedig nem hajlandó tudomásul venni, hogy minden találmánynak vannak nem kívánatos mellékhatásai, amik egy idő után több kárt okoznak, mint amennyi hasznot a találmány hoz összességében. Újra és újra felborítjuk a természetes egyensúlyt, aztán csodálkozunk a kialakuló új, még rosszabb egyensúlyi állapoton. A baj nem ez, hanem, hogy saját magunkon kísérletezünk. Nem egy másik bolygó lakóin, akikért nem kár és akiken láthatnánk az ilyen okosságaink következményeit. És ha ezt a bolygót tönkrevágtuk, akkor nincs tovább. A természettől nem jár még egy esély.

Random Géza 2016.10.17. 20:50:38

A "MELEG" szó foglalt a magyar nyelvben.
Hőmérsékletet jelöl.
A homoszexuálisra ott van a homoszexuális szó, röviden: buzi. Angolul: gay. Angolul sem mondják a gay-re, hogy hot vagy warm.
Ha a "buzi"-t a homoszexuális közösség túl pejoratívnak találja, amit megértenék, akkor találjon ki egy jobb szót rá, de ne a meleget, mert az hőmérsékletet jelöl, illetve átvitt értelemben egyebet.
Pl: meleg családi légkör; meleg-megengedő szűlő kontra rideg-szigorú szülő.
Tehát a "meleg" szót használni a homoszexualitásra teljességgel elhibázott dolog. .

Szalahaddin 2016.10.18. 10:19:29

@Random Géza: Most nem találom, de volt egy cikk pár éve arról, hogy a meleg közösség hogyan menedzselte magát a hatvanas-hetvenes években és fogadtatták el magukat atöbbségi társadalommal egy bizonyos buziellenes gyilkolós incidens után. Talán a blog írója előszedi majd, mert heteroként is nagyon tanulságos volt.
Az egyik pont épp az volt, hogy egy addig is ismert szót kezdtek el használni önmagukra, a "gay"-t. A gay eredetileg vidámat jelentett(lásd még Gay Hussar étterem, London).
Okos húzás, hogy pozitív jelentésű, de alig használt kifejezést élesztettek fel, ami el is terjedt.
A másik, hogy elérték, hogy pl. a kisfiúkat megrontó pedofiloktól teljesen elvonatkoztassanak, ne azonosítsák őket a buzikkal, ők külön kifejezés alatt fussanak.

Hogy a buzi szót pejoratívnak találják-e?
Nem tudom, de szerintem nem. Egymást is rendre lebuzizzák.
Inkább az számít, hogy ki és milyen céllal mondja.
Hasonlítsd össze a polkorrektség következő két ellentétes példáját képviselő mondatot:
Nekem sok buzi ismerősöm van. vs. Minden homoszexuális embert belelőnék a Dunába.
Szerintem nincs olyan meleg, akinek nem az első mondat hangzik jobban...

A homokos szó pl. szerintem találó, de a meleg sem tűnik rossznak, viszont pazarló ennyi kifejezést használni ugyanarra. A meleg ráadásul fontos jelző és nem túl jó, ha ennyiféle jelentét hordozhat.
süti beállítások módosítása