Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Meleg útikalauz - Ázsia

2016. október 13. - Melegedő

azsia_5.jpg

A világ telis tele van érdekes, egzotikus és felfedezni való helyekkel. Ehhez gyakran még az országot sem kell elhagynunk, de ha mégis megtesszük, csomagolás előtt nem árt, ha alaposan utánajárunk az úti célunknak.

Ez a melegekre halmozottan igaz, mivel gyakran a felkapottnak számító országok is veszélyt jelenthetnek számukra. Izgalmas lehet például a párunkkal elutazni Dubajba, de jobb ha tudjuk, csúnya véget is érhet a dolog.

Korábbi cikkeinkben már bejártuk Európát és Amerikát, most pedig Ázsiát fogjuk felfedezni.  

Ha érdekel, melyik országban működik a világ első és egyetlen meleg pártja, vagy hogy a kínai nagy fal melyik oldalán jobb melegnek lenni, tarts velünk!

Ázsia kulturális szempontból három nagy régióra osztható: A Közel-Keletre, a Távol-Keletre, illetve az egykori Szovjetunió területére. Érdekes, hogy bár nagyon különböznek egymástól, mindhárom kultúrában akadnak melegbarát és melegellenes országok egyaránt.

Ha Oroszországra, Örményországra, Azerbajdzsánra, Törökországra, Grúziára és Kazahsztánra vagy kíváncsi, az Európai cikkünkben keresd őket. Mi a földrajzot is rendhagyó módon kezeljük. :)

Ázsiában, a korszaktól és területtől függően váltakozott a homoszexualitás elfogadása.

Az iszlám kultúrában – bár hivatalosan tiltott volt –, a “szoros férfibarátságok” mindennaposnak számítottak. Semmi különös nem volt abban, ha két férfi kézen fogva járt az utcán, vagy egy ágyban aludtak. Az arab előkelőségek háremében sem csak nők kaptak helyet.

A Távol-Keleten kialakult Buddhizmus az egyetlen olyan világvallás, amely nem tiltja a homoszexualitást. Ennek köszönhetően, arrafelé mindig is sokkal elnézőbbek voltak a melegekkel szemben. Japánban a szamurájok például olyan esküt tehettek egymásnak, amely szinte a házassággal azonos jogokkal ruházta fel őket. Délkelet-Ázsiában pedig, a női ruhába öltözött férfiak kultusza a mai napig meghatározó része a kultúrának.

Sajnos, ami a melegjogokat illeti, az egész térségben akad még bőven tennivaló. Ázsiában egyetlen olyan ország sincs, ahol a melegek házasodhatnának, vagy örökbe fogadhatnának. Bejegyzett élettársi kapcsolat kötésére is csak két államban van lehetőségük.

Szerencsére ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy homofóbok lennének (a muzulmán államokat leszámítva), inkább arról van szó, hogy nagyon erősen kötődnek a tradíciókhoz. Függetlenül attól, hogy a törvények nem biztosítják az egyenlő jogokat, sok országban a Nyugatinál is élénkebb meleg élet folyik.

azsia_1.jpgJapán

Az úttörők

Jelenleg az alábbi országok a legelkötelezettebbek a melegek ügyeit illetően. Nepálban már folyik az egyenlő jogok bevezetésének előkészítése, Thaiföldöt a melegek paradicsomaként szokás emlegetni, Japánban a képregény (manga) kultúrában van nagy hagyománya a homoszexuális kapcsolatok (és aktusok) ábrázolásának, Izrael pedig az egyetlen olyan ország a Közel-Keleten, ahol teljes az elfogadás. Igaz, a gázai övezetben jogilag a mai napig büntetik a melegséget.

1_1.jpgutazas_fulop_szigetek_1_miniloc.jpgFülöp-szigetek

Jó úton haladva

A Fülöp-szigetek is legendásan melegbarát ország. Ott működik jelenleg a világ első, és (egyelőre) egyetlen meleg pártja is, a Lablad. Egyedül azért nem kapott helyet a toplistán, mivel az elmúlt hónapok erőszakos eseményei miatt nem túl biztonságos odautazni. Dél-Koreában és Kambodzsában ennél jóval nyugodtabb a helyzet, ám a társadalom kevésbé elfogadó a melegeket illetően. Viszont bőven ad okot a bizakodásra az a tény, hogy egyre több Dél-Koreai sztár vállalja fel másságát, ezzel is elősegítve az elfogadást, Kambodzsában pedig, 2004-ben, maga az uralkodó javasolta az egyenlő házasság bevezetését.

2_1.jpg

azsia_4.jpgKína

“Kalandvágyóknak”

Ha az alábbi országokba szeretnél utazni, legyél körültekintő! Pároknak a kézen fogva mászkálás nem igazán javallott, még a legfelkapottabb turista helyeken sem. A melegek gyakran esnek erőszakos bűncselekmények áldozatául, nem egyszer pedig maguk a hatóságok zaklatják őket. Kínában a kommunista államvezetés nem nézi jó szemmel a homoszexuális kultúrát, nemrég a televízióból is száműzték a meleg karaktereket. Közben az ország nagyvárosaiban rengeteg klub és szórakozóhely várja a bulizni vágyókat.

Külön kiemelném Mongóliát, Jordániát, Libanont és Vietnámot, amiknek valójában inkább a feketelistán lenne a helyük, az elmúlt években azonban határozott előrelépéseket tettek a melegek elfogadását illetően, ezért egy kategóriával feljebb soroltuk őket. Különösen Jordánia és Libanon halad jó úton, főleg, ha azt nézzük, hogy a szomszédaik minimum börtönnel büntetik a homoszexualitást.

3_1.jpgazsia_2.jpgIndia

Csak saját felelősségre!

Ezekbe az országokba már tényleg csak a legbátrabbak utazzanak! Itt már kifejezetten erős a homofóbia, amit az állam és az egyházak is tovább szítanak. Ezzel nem csak az ott élő melegek életét keserítik meg, hanem az odalátogatókét is.

Közülük két érdekességet emelnék ki. Az egyik Észak-Korea, ahol, bár hivatalosan soha nem büntették a homoszexualitást, a hivatalos pártvezetés mégis “államellenes viselkedésformának” tekinti, ezért a melegeket gyakran zárják munkatáborokba.

A másik India, ahol 2009. és 2013. között legális volt homoszexuálisnak lenni, mostanra viszont ismét bünteti a törvény. Mivel azonban időközben érvénybe léptek más, az egyenlő bánásmódot előíró jogszabályok, ezért a büntetést a gyakorlatban nem tudják végrehajtani. A társadalom egy része pedig kifejezetten támogató a melegek ügyeit illetően.

Az itt szeplő országok közül több is van, ahol elméletileg illegális a homoszexualitás, valójában viszont nem szokták alkalmazni. Ettől függetlenül legyünk nagyon óvatosak!

5.jpg

azsia_3.jpgIrán

Ne menj oda! 

Itt már nem csak dísznek vannak a melegellenes szankciók, hanem előszeretettel alkalmazzák is őket. Függetlenül attól, hogy a törvény “csak” börtönbüntetést ír elő, igen gyakoriak a halállal végződő túlkapások, mind a lakosság, mind a hatóság részéről. A halálbüntetés leggyakoribb formája az akasztás és a halálra kövezés.

Ne tévesszen meg senkit a “nőknek legális” szöveg sem. A leszbikusokkal azokban az államokban is különös kegyetlenséggel bánnak, adott esetben saját családtagjaik követnek el rajtuk nemi erőszakot, hogy “jó útra tereljék őket”.

6.jpg

Ha csak egy országban járna börtön és halál a homoszexualitásért, már az is sok lenne, ilyen hosszú lista pedig különösen elkeserítő. Ezért is fontos, hogy felhívjuk a világ figyelmét a melegekkel szembeni erőszakra. Ugyan Európa sok országában már győzött a melegmozgalom, egészen addig, míg egyetlen embert is felakasztanak a mássága miatt, nem dőlhetünk hátra a szivárványszínű kanapénkon.

A következő cikkünkben Afrika országait fogjuk alaposabban megnézni. Szerintem nem spoilerezek sokat, ha azt mondom, ott sem túl rózsás a helyzet. Vannak azonban jelek, amik okot adnak a bizakodásra. Ha legközelebb is velünk tartotok, megtudjátok, mik is azok.

Addig is, jó utazást, és vigyázzatok magatokra!

J.Gábor 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr8811800865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

So No 2019.08.27. 02:11:55

Hat eve elek Malajziaban. Amikor ide kikoltoztunk az elso meglepetes az volt, hogy MINDENHOL meleg parokba botlottunk. Az uzletekben transzvesztita eladok. Barmelyik mallba bemesz, ot percen belul talalsz transzi parfumost, ekszereszt... Azt, hogy mennyire nem tiltott, egy peldaval szemleltetnem. A tomott buszon allt egy par. A magasabb srac polojan a felirat: "this guy is gay" es alatta egy nagy nyil, ami a masik sracra mutatott. A masik sracon ugyanolyan polo ezzel: "he's my teddy bear", es a nyil az elso sracra. Szoval mielott blogolsz, kerdezz, ellenorizz.
süti beállítások módosítása