Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Hogyan fogadd az előbújást?

2016. október 11. - Juhász.Gábor

_meleg_vagyok_2.jpg

Ma van az Előbújás Világnapja, azaz a Coming Out Day. Ha egészen idáig csak a megfelelő alkalmat kerested arra, hogy másságodat felfedd a körülötted élőknek, akkor szólunk, hogy MOST érkezett el az a pillanat. (El ne szalaszd!)

Mivel az előbújni vágyó melegeknek már nagyon sok hasznos tippet adtunk (ha még nem olvastad őket, katt ide!) ezúttal szeretnénk a másik oldalt is ellátni tanácsokkal.

A gyereked, az osztálytársad vagy a kollégád éppen most vallott színt neked, és fogalmad sincs, mit kellene mondanod?

Segítünk!

Az Előbújás Napját Robert Eichberg pszichológus alapította 1988-ban. Eichberg felismerte, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatos félelmek és tévképzetek ellen csak úgy lehet hatékonyan tenni, ha az emberek észreveszik, a melegek ott élnek körülöttük, a munkahelyükön, az utcájukban, a családjukban, és ebben a világon semmi különös nincsen.

Pár éve nálunk is elkezdték ünnepelni a Coming Out Day-t. A Budapest Pride most is készül egy flashmobbal.

Mindezt csak azért mondtuk el, hogyha esetleg a napokban megszaporodnának az előbújások, ne ijedj meg, nem a buzik lettek többen, csak a titkolózok száma csökkent.

És akkor most térjünk is rá, mit kell tenned, ha valaki elmondja neked, hogy meleg.

Itt most egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni. Hidd el, ha csak annyit felelsz neki, hogy “OKÉ”, akkor azzal ő már nagyon boldog lesz.

De nézzük meg, miért kerültél ilyen helyzetbe? Egyáltalán mi közöd van neked ehhez? És hogyan tovább?

Először is: Gratulálunk! Ha egy meleg megosztotta veled élete egyik legféltettebb titkát, az azt jelenti, hogy valamiért fontos vagy neki. Ha nem lennél az, nem mondta volna el. Számára ez egy sorsfordító pillanat, és ha eddig ellenérzéseid voltak a homokosokkal szemben, akkor lehet, hogy számodra is az lesz.

Az előbújó melegek néha meglepő reakciókkal szoktak szembesülni. Van, aki elsőre nem is hiszi el, és bizonyítékokat követel. Sokan annyira lesokkolódnak, hogy úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Aztán akadnak olyanok, akik átérzik a helyzet komolyságát, és úgy gondolják, most nekik is meg kell osztaniuk valami személyeset az életükből.

Fontos tisztáznunk, hogy nincs jó vagy rossz reakció, a váratlan helyzetekre általában úgy is ösztönből reagálunk. Persze, ha később úgy érezzük, bántóan viselkedtünk, nyugodtan megbeszélhetjük az illetővel. Az előbújás előtt álló melegek az érzelmek széles skálájára fel vannak készülve – mivel vagy százezerszer lejátsszák fejben a jelenetet –, így hát bármit is mondunk vagy teszünk, az nem fogja őket különösebben váratlanul érni.

Nyilván te is máshogy fogsz reagálni, ha az új szomszéd kopog be pár szivárvány színű fánkkal, és máshogy, ha a saját gyereked vár téged halálsápadtan a kanapén. Ezért most mi is csináltunk egy kis bontást szituációtól függően, utána leírjuk azokat a tanácsokat, amik mindegyiknél hasznosak lehetnek.

Ha a gyermeked bújik elő

... esetleg valaki más, hozzád  nagyon közel álló személy (unokatesód, nagybácsid, férjed, stb.):

  • Ne ess pánikba! Ha már pánikba estél, higgadj le, és koncentrálj arra, amit most mondok. Lehet, hogy épp egy világ omlott össze benned, de hidd el, az az ember attól még ugyanaz a személy, akit eddig is ismertél és szerettél.
  • Nyugtasd meg, hogy minden rendben van. Ami persze nem igaz, hiszen a világod most a feje tetejére fordulhatott, de kérdezni, véleményezni, aggódni később is ráérsz, amikor már mindketten túl vagytok a kezdeti sokkon.

  • Nem, ez nem a te hibád! Kevés olyan dolog van az életünkben, ami tényleg teljesen független tőlünk, ez speciel közéjük tartozik. A kutatók még mindig nem teljesen tudják, mi is okozza a homoszexualitást, de arra már rájöttek, hogy a nevelésnek és a világlátásnak nincs sok köze hozzá. Az is simán lehet meleg, aki életében még csak szivárványt sem látott.

Ettől függetlenül persze vannak olyan reakciók, amiknek ők is jobban örülnek, és vannak, amiknek kevésbé.

Ha egy barátod bújik elő

  • Nyugtasd meg, hogy minden rendben van. És persze érezd magad megtisztelve, hiszen könnyen lehet, hogy te vagy az első ember az életében, akivel ezt megosztja. A melegek többsége ugyanis a barátait avatja be először.

  • Ne faggasd azonnal! Lehet, hogy nagy a kísértés, de jobb ha tudod, ő erre hónapokig, vagy akár évekig készült, és érzelmileg minden bizonnyal megviselte a dolog. Ha továbbra is fontos számodra a kapcsolatotok, akkor először ezt mondd el neki is. Később bőven lesz még alkalmatok részletesen kitárgyalni a témát.

Ha egy osztálytársad vagy kollégád bújik elő

  • Állj hozzá nyitottan! Itt már nyilván nem te leszel az első delikvens, akit beavatnak a dologba, viszont egy homoszexuális részéről ez a fajta nyitás a személyes kapcsolat alapja, és azt jelenti, hogy megbízik benned.

  • Legyél tapintatos! Attól függetlenül, hogy nem akar a magánéletéről hazudni, még nem azt jelenti, hogy minden részletébe be akar avatni. Csak olyan kérdéseket tegyél fel neki, amit egy heteroszexuálisnak is feltennél.

Ha egy számodra ismeretlen ember bújik elő

  • Kezeld úgy, mint bárki mást. Ha munkád során emberekkel foglalkozol, előbb vagy utóbb biztosan belefutsz homoszexuálisokba is. Aki felvállaltan éli az életét, az kijavíthat téged, ha azt feltételezed róla, hogy heteroszexuális. Orvosnál, szállodai recepción, hitelügyintézésnél vagy családi díjcsomag felajánlásánál, és még rengeteg más helyen, simán belefuthatsz ilyen szituációkba.

  • Nem kell zavarba jönnöd. A melegek is tisztában vannak vele, hogy a társadalom nagy része hetero, ezért nem sértődnek meg azon, hogy te is annak nézted őket. Ez pont olyan, mintha az amerikai akcentussal beszélő ügyfél elmondaná, hogy valójában Üzbegisztánból származik. Azon kívül, hogy tudomásul veszed az információt, különösebb dolgod nincsen vele.

_meleg_vagyok_1.jpg

Ami rossz ötlet

Általános nézet, hogy egy melegnek az a legrosszabb, ha a coming out után az illető megszakít vele minden kapcsolatot. Persze, a dolog nem kellemes, de sajnos van ennél rosszabb is.  

Sok fiatal például jobban járt volna, ha a szülei egyszerűen kitagadják, minthogy átnevelő táborokba íratják őket, ahol jobb esetben öngyilkosok lettek, rosszabb esetben egy életre megnyomorodtak, másokat is nyomorulttá tettek, és utána lettek öngyilkosok.

Azok a srácok is örültek volna, ha “legjobb barátjuk” inkább faképnél hagyja őket, minthogy szétkürtöli az egész iskolában, hogy buzik. A munkahelyről való elbocsátás szintén kellemetlen végkifejlet.

Szóval a legnagyobb jószándékkal se mondjuk azt egy homoszexuálisnak, hogy “még megváltozhatsz”, mert ha tisztában van önmagával, akkor minimum civilizálatlannak fog nézni bennünket, ha pedig ő maga sem tudja, hogy működik a szexuális identitás, akkor még kárt is okozhatunk.

Ugyanígy, ha valaki beavat minket a titkába, kezeljük azt bizalommal. Vannak persze kivételek, amikor egy homoszexuális taktikából bújik elő a legpletykásabb iskolatársának/kollégájának, hogy ne kelljen mindenkihez egyesével odamennie, de biztos ami biztos, mielőtt továbbadjuk az infót, azért kérdezzük meg erről az illetőt.

Segítség

Ha a coming out feldolgozása nehézséget okoz (például gyermek, vagy férj esetében), akkor érdemes szakmai támogatásért fordulni. Sajnos Magyarországon jelenleg nincs olyan kör, ahol a melegek szülei meg tudják osztani egymással tapasztalataikat, adott esetben viszont egy pszichológus is sokat tud tenni az elfogadásért.

Ami viszont komoly segítséget jelenthet, az a Háttér társaság által működtetett információs és lelkisegély szolgálat, ahová nem csak melegek fordulhatnak bizalommal, hanem azok is, akik szeretnék jól kezelni az előbújást követő változásokat.

Beleáshatjuk magunkat az internet bugyraiba is, hogy kellő mennyiségű információt találjunk a homoszexualitást illetően. Rengeteg hasznos oldal van, de sajnos kétszerannyi baromság is, úgyhogy most nyújtunk némi mankót a kezdő lépésekhez:

Melegvagyok.hu – Itt olyan emberek történetét olvashatod, akik már végigmentek az előbújás hosszú, és gyakran kínkeserves folyamatán. Ezek az írások sokat segíthetnek abban, hogy bele tudd képzelni magad a “másik fél” helyzetébe.

Háttér társaság – Az információs és lelkisegély szolgálat mellett kutatási eredményekről, aktuális hírekről, rendezvényekről és további hasznos információkról olvashatsz a honlapjukon.

Transvanilla Transznemű Egyesület – Itt kifejezetten transszexualitással kapcsolatos írásokat és információkat találsz.

Melegedő – Szerénykedni nekünk sincs okunk, olvasgass hát bátran az oldalon található írások között. A Coming Out fület kifejezetten a hasznos infók és tanácsok miatt tarjuk fent. :)


Ahogy mindebből számodra is kiderült, a coming out nem könnyű dolog, de a legjobb választás arra, hogy mind a homoszexuális személy, mind a környezete boldog és kiegyensúlyozott életet tudjanak élni. Azzal pedig, hogy minél többen vállalják önmagukat, a társadalmi hozzáállás is szépen lassan megváltozik, és ha minden jól megy, a végére tényleg elérjük azt a szintet, hogy egy coming outra mindenkinek csak annyi legyen a reakciója, hogy “OKÉ”.

Végezetül tehát: Boldog Előbújás Napját mindenkinek!

J. Gábor

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr9511789385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laurea 2016.10.11. 08:25:43

Személyes tapasztalat: ismered a barátaidat, a családodat - nagyjából úgy fognak viselkedni, amire számítasz. Sőt, ha tényleg a barátaid és nincs gáz a családi viszonnyal sem, akkor még jobban is fogják fogadni, hiszen szeretnek téged. Esetleg már amúgy is sejtették, és örülnek, hogy nem kell tovább találgatniuk. Lehet, hogy én extrán szerencsés vagyok, de nekem csak vidám (sőt vicces) "előbújós" emlékeim vannak.
De ott van egy kedves barátom története is, akinek a fia meleg. Nagyok sokáig titkolta ezt idős anyukája előtt, majd amikor végül elmondta neki, a mama ránézett és azt mondta, "Lányom, én meg azt hittem, hogy te nem tudod."

Jakab.gipsz 2016.10.11. 16:48:52

És? Nem értem mi a célja a cikk szerzőnek.
Árulja már el valaki, például, egy vakembernek, mert más mint a látók, miért kellene előbújni. Ha akarok ránézek ha nem akarok akkor nem. Mert tudom, hogy vak, tehát nem bízok rá forgalom irányítást, vagy más nem neki való feladatot munka kört.
Ugyanis sohasem lesz egyen rendű és rangú a többséggel. Ennyi.

na4 2016.10.11. 17:08:53

Előkerültek a seggbequrók. OMG.

Neo07 2016.10.11. 17:23:01

Ezek a videók ezerszer többet érnek, mint az az évi egyszeri fesztiválozás. Van abban némi igazság, hogy a Pride visszataszító lehet, a (túl)öltözködés, a kifordult viselkedés a bazári zenével és ugrálással sokkal kevésbé elfogadható a többség számára, mint pl. ezek a videók, ahol teljesen hétköznapi emberek nyilatkoznak meg teljesen normális módon.

Ratyi Manó 2016.11.01. 18:38:39

Ilyenkor a buzik előbújnak egymás valagából

Norma Bontó 2016.11.12. 19:16:18

@Jakab.gipsz:
Ez mennyire szar hasonlat!

Gondolom a vak emberről sem tudod, hogy vak, egészen addig, amíg el nem árulja neked.

Egy nem heteró sok okból avathat be valakit.
Például unja az állandó kérdezősködést, mikor lesz már pasija, meg a számára szervezett randikat, miközben már egy éve a barátnőjével él.

Akár azért is mondhatja el egy ismerősöd, mert a közös programra ő is vinné a párját, mint a többi barátja, csakhát éppen egy másik csajt.

Kolléganőd azért avathat be, mert unja, hogy szinglinek nézik, akit a céges bulikon össze akarsz hozni a frissen elvált kollégáddal.

Sorolhatnám még.
süti beállítások módosítása