Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Meleg útikalauz - Amerika

2016. szeptember 27. - Juhász.Gábor

amerika_5.jpg

Melegként turistáskodni nem csak játék és mese! Vannak helyek a nagyvilágban, ahol nemcsak a tengerpart homokos, ezáltal megannyi élményt tartogatnak az oda látogató melegeknek. Máshová viszont még heteróként sem érdemes betennie a lábát senkinek.

Világjáró cikksorozatunk első részében az öreg Európát jártuk körbe, most pedig felkerekedünk, hogy megnézzük, mi a helyzet az Újvilágban.

Merre érdemes kalandozni az USA-ban? Ha egy Dél-Amerikai ország melegbarát, azt jelenti, biztonságos is? A Karib-tenger mely szigetein érdemes süttetni a hasunkat, és hol zárnak minket börtönbe egy elcsattanó csókért?

A továbbiakban ennek járunk utána.

Az amerikai kontinensen már a Kolombusz előtti időkben is megoszlott a vélemény a melegség kérdéskörében. Egyes indián kultúrákban tiltották, máshol elnézték, bizonyos helyeken pedig a hagyomány szerves részét képezte, akár a beavatási szertartások keretei között. A gyarmatosítás során mindezek háttérbe szorultak, helyet adva a keresztény kultúrának, mely az őslakosok nagy részét kiirtotta.

Néhány évszázaddal később megint változás következett be. A Francia forradalom a gyarmatokra is hatással volt. A forradalmi nemzetgyűlés által megszavazott büntetőtörvénykönyv törölte a homoszexualitást a bűncselekmények listájáról, a varázslattal, istenkáromlással és a boszorkánysággal együtt. Így a Francia gyarmatokon már 1791-ben megszűnt a melegek üldöztetése.

Ezt a joggyakorlatot sok Dél-Amerikai ország átvette, így náluk az 1800-as évek során szintén változtattak a törvényeken. Nem csoda hát, hogy Brazília vagy Argentína élen jártak a melegházasság bevezetésében is.

amerika_6.jpgToronto, Kanada

Szabad a csók! 

Az alábbi országokban már teljes a jogegyenlőség, minden téren! A képet kicsit árnyalja, hogy szinte kivétel nélkül az “anyaországban” történt jogi változások hatására módosították a törvényeket. Mindez persze nem ment volna olyan könnyen (lesz példa erre is) ha az ország lakossága nem lett volna már egyébként is elfogadó a melegekkel.
Az egyetlen kakukktojás a listán Kanada, ahol több évtiztedes hagyománya van az egyenlőségért folytatott harcnak, nem csoda hát, hogy a világ legtoleránsabb és legbefogadóbb országai közé tartozik. Ráadásul dugig van gyönyörű természeti kincsekkel és egyéb látnivalókkal.

Akit viszont nem vonz a hideg és a juharszirup, az nyugodtan válogathat a listán szereplő Karibi szigetországok közül.

1_tabla.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok nem került bele egyik listába sem, mivel a kontinensnyi ország közel sem mondható egységesnek a homoszexuálisok ügyével kapcsolatban. Bár a Legfelsőbb Bíróságnak köszönhetően 2015-óta az összes államban legális a házasság és az örökbefogadás is, sok helyen, elsősorban az úgynevezett “Biblia övezetben”, továbbra is masszívan ellenállnak a döntésnek.

amerika_7.jpg

A fenti térképet ajánlott tanulmányozni, mielőtt amerikai körútra indulunk. A színek azt mutatják, a közvélemény kutatások szerint mekkora volt a melegházasság elfogadottsága a népesség körében.

Sötétkék: +60% támogatja, Világoskék +50% támogatja
Világospiros +50% ellenzi, Sötétpiros +60% ellenzi

(A térkép alján lévő, USA-hoz tartozó Csendes-Óceáni szigeteken nem végeztek felmérést.)

amerika_1.jpgRio-de-Janeiro, Brazília

Úttörők és ellenállók 

Argentína, Brazília és Uruguay a melegjogok éllovasai Latin-Amerikában. Az egyetlen ok, ami miatt lecsúsztak az élvonalból, az a borzalmas közbiztonság. A virágzó meleg élettel párhuzamosan rendszeresek az erőszakos bűncselekmények. Soha, semmilyen körülmények között ne menjünk a favellák közelébe, se melegként, se heteróként.

Itt kaptak helyet azok a (többségében) szigetállamok is, ahol bár a homoszexuálisoknak semmi félnivalójuk nincsen, kormányuk mégis ellenáll az “anyaországok” melegjogi változtatásainak. Mivel ezen országok gyakorlatilag egyetlen bevételi forrása a turizmus, ezért teljes mértékben nyitottak a meleg világjárók felé is. A jogkorlátozások fenntartása sokkal inkább egyfajta szuverenítási játszmának tudható be.

2_tabla.jpg

amerika_4.jpgHavanna, Kuba

“Kalandvágyóknak” 

A Latin-Amerikai országok lakóiról összességében elmondható, hogy sokkal lazábban állnak a dolgokhoz, mint például az Európaiak. Ez a homoszexualitással sincs másképp. Mindezt úgy, hogy emellett rendkívül vallásosak és hagyománytisztelők.

Az alábbi listára azok az országok kerültek fel, amik bár nem kifejezetten homofóbok, lakói igencsak terheltek, a véres polgárháborúk vagy a szegénység miatt. Ha párként utazunk, érdemes körültekintőnek lennünk, és ne feltétlenül erőltessük a kézen fogva sétálgatást. Itt is él a fokozott óvatosság a rossz közbiztonságra való tekintettel, és indulás előtt ne felejtsük el beadatni magunknak a kötelező védőoltásokat!

Külön kiemelném Kubát, ahol az elmúlt években hihetetlen mértékű változás figyelhető meg. A kommunista diktatúra egyre inkább kezd nyitni a világ felé. Melegjogok tekintetében mindenképp meg kell említeni Mariela Castro munkásságát, aki az öreg Fidel Castro unokahúgaként rengeteget tesz az LMBT kisebbségek elfogadása érdekében. Többek között neki köszönhető, hogy már évek óta tartanak melegfelvonulásokat Havannában.

3_tabla.jpg

amerika_2.jpgPort-au-Prince, Haiti

Nyomor és erőszak árnyékában

Ezeket az országokat sem a homofóbia miatt érdemes elkerülni. Mint az látható, Kolumbiában teljes a jogegyenlőség, ami hamarosan Mexikóban is megvalósul, viszont senki nem utazna szívesen egy olyan országba, ahol napi szinten több száz embert mészárolnak le különféle bűnbandák.

Egyes régiók persze biztonságosak lehetnek a turisták számára, de érdemes alaposan tájékozódnunk, nehogy bajba kerüljünk. Kivételt képez ez alól Haiti, ami a 2010-es földrengésben nem csak fizikailag omlott össze. Azóta a teljes ország No-Go zóna.

4_tabla.jpg

amerika_3.jpgJamaica

Melegek kíméljenek!

Végül következzen azon országok listája, ahol a mai napig törvény tiltja a homoszexualitást. Ahogy láthatjátok, egyes helyeken inkább csak megszokásból nem törölték még el, de jó tudni, mire számíthatunk, ha mégis rendőrkézre kerülünk egy önfeledt csók miatt. Szóval legyünk óvatosak, nehogy rémálommá változzon a nyaralásunk.

Azért most egy pillanatra tegyük le az útikönyvet, és képzeljük magunkat azoknak a melegeknek a helyébe, akik nem önszántukból mentek oda, hanem ott nőttek fel, és nagy valószínűséggel esélyük sem lesz elhagyni hazájukat. Amikor felszólalunk a melegjogok mellett, azt nem csak azért tesszük, hogy végre a Nagykörúton is mászkálhassunk kézen fogva, hanem hogy egy guyanai srácnak se kelljen börtönben meghalnia, amiért melegnek született.

5_tabla.jpg

Reméljük azért senkiben sem hagyott alább a kalandvágy. Menjetek, fedezzétek fel a világot! Most már tudjátok, merre érdemes elindulni. :)

Aki még alaposabban szeretné tanulmányozi az amerikai kontinenset LMBT szempontból, az IDE KATTINTVA minden információt megtalál.

A következő cikkben Ázsia lesz az úticél. Tartsatok velünk!

J.Gábor

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr5311746313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.