Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

ValóVilág, avagy meleg srác főműsoridőben

2016. szeptember 19. - Melegedő

vvzsolt_3.jpg

Hogy mennyire fontos terepe a mai magyar társadalomnak a média, nem kell taglalni. Ahogy azt sem, hogy a Való Világ és az egyéb valóságshowk mekkora népszerűségnek örvendenek. Elég megnézni a címlapokat, belehallgatni akár akaratlanul is a reggeli beszélgetésekbe a villamoson, vagy csak az online térben létezni, mert egyszercsak, mint például itt, biztosan a szemed elé kerül egy cikk róla.

Az apropó, amiért írunk erről egészen egyszerű, a Való Világ powered by Big Brotherbe beköltözött egy meleg szereplő is, VV Zsolti, aki nyíltan vállalja melegségét, sőt, korábban transzvesztita előadóművészként is dolgozott a budapesti meleg éjszakában. Az érkezése természetesen nem váltott ki feltétlen örömöt a többi szereplőben, azonban a csatorna, amely egyébként tagja a „Nyitottak vagyunk” közösségi kezdeményezésnek, és a műsorvezetők éretten, bármiféle megkülönböztetés nélkül kezelték, pedig más esetekben Istenes Bence csípős megjegyzéseitől zeng a stúdió.

VV Zsolti a médiában szereplő melegek között kifejezetten pozitív karakter. Nem zárkózik el a konfliktusok elől, hanem beleáll, érvel, mesél, példálózik és beszélget. Kapcsolatban él, szeretne gyermeket nevelni (az utolsó napok tanulsága szerint képes is rá), és olyan embereknek mutatja meg az életét, aki még sosem találkoztak, beszélgettek velünk, szexuális irányultságát nyíltan vállaló melegekkel. Ő maga is reflektál erre:

Nem kell szeretni a buzikat, de a legtöbb ember, aki nem szereti a buzikat, életében nem beszélt eggyel sem.

Magyarországon az Magyar LMBT Szövetség felmérései szerint pusztán az emberek 16%-a tud arról, hogy él a környezetében leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, vagy interszex ember, ezért kifejezetten fontos, hogy megjelenjen a meleg téma a médiában. Nagy, előítéletes múlttal és homofób társadalmi hagyománnyal kell szembenéznie annak, aki a saját orientációja felvállalásán gondolkozik, és épp ennek a megváltoztatásában van nagy szerepe az ilyen médiumoknak.

vvzsolt_2.jpg

Azonban, mivel mi, melegek sem vagyunk egyformák, nem is fest mindig előnyös képet rólunk a média (és most nem a Budapest Parádén készült „Budapest Pride sajtóanyagként” megjelenő felvételekre gondolok).  Míg az Éjjel nappal Budapestben két leszbikus lány egymásnak esik, addig az azt követő műsorsávban Tóbiás karakterén keresztül megnézhettük, milyen melegként egy munkahelyen, bemutatta, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha munkahelyi diszkrimináció ér, és most láthatjuk, alkalmas-e az apaszerepre és a párkapcsolatra. De láthattunk már két önelfogadással szenvedő fiút a Második esélyben, vagy egy legjobb meleg barátot az Ördögi kör című sorozatban a délutáni műsorfolyamban a legnézettebb csatornákon –, akik közül többnek még a nagymamám is szurkolt, aki a dél-amerikai sorozatok nagy kedvelője, de a való életben soha nem látott melegségét nyíltan vállaló férfit.

vvzsolt_1.jpg

És a nagymamám egy országgal együtt ül estéről estére a tévé előtt úgy, hogy már tudja, mi az a melegség, és nem ítélne el engem, ha egyszer elé állnék.  Ez a Zsolti is szimpatikus neki, bár egy picit úgy érzi, nagyra tartja magát, ahogy ő mesélt róla, és azt is szóba hozta, hogy szerinte sem neveli rosszul a két férfi (Soma és Ati) a behozott műbabát, ami ugyanúgy viselkedik, ahogy egy igazi csecsemő, és a játékospároknak vigyázniuk kellett rá.

Örülök, hogy a nagymamám a médiában szereplő melegek miatt elfogadóbbá vált, mint a magyar társadalom egy (sajnos még) jelentős része. Bízom benne, hogy másokra, mások családtagjaira is ilyen hatással lesznek ezek a karakterek, mert minden elfogadó emberrel egy lépéssel közelebb kerülünk a befogadó világhoz.

És ha már mindig nyugathoz mérjük magunkat: ott már arról, hogy egy hasonló műsorban megjelenik egy meleg karakter, nem születtek volna cikkek, de ők is megtették ezeket a lépéseket. Tőlünk keletre viszont már az is szenzáció volt, hogy az orosz „Sztárban Sztár” típusú műsorban Alexander Rybak, az Eurovíziós Dalfesztivál 2009-es győztese, Concita Wurst: Rise like a phoenix című dalát adta elő. Ott ez valóban hatalmas előrelépés volt a médiában, és nagy, akár jogi kockázat volt a műsorkészítők részéről. Nagyobb, mint amekkorát az Rtl kockáztatott Tóbiással vagy VV Zsoltival, de a társadalom nem változik magától, és ezért érdemes egy-egy ilyet bevetni, mert a Való Világ powered by Big Brother nézői megtanulták már:

Nem durva, ugye, hogy nem fertőző?

Veszprémi Szisz

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr3011721949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.19. 17:32:35

Hát a deviancia ugye nem maradhat ki már sehonnan.
Ó bocsánat.... ez már nem is devianca.

Tisztességes Természettudomány 2016.09.19. 20:22:40

Meleg gyerek a Való Világban?
Azt hiszem ennek a mondatnak sem az eleje, sem a vége nem az értékteremtésről szól

Freelancer75 2016.09.19. 20:34:07

alapvetően szimpatikus is lehetne heteróként Zsolti ha nem folyamatosan hangoztatná a melegségét, meg tolná a buzizást, és nem állandóan az lenne a téma hogy kinek mekkora farka van meg hogy az övé mekkora. Ezzel pont azt a sztereotípiát erősíti ami a melegfelvonulás ellenzők szócsöve: a másságát arcokba toló magamutogatás. Egy leszbikus pár lakott a szomszédomban, erre mondták hogy ők a parádés buzikat nem szeretik. Zsolti az.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.19. 20:35:47

"VV Zsolti a médiában szereplő meleg­ek között kifejezetten pozitív karakter."

Mé, hát létezik nem kifejezetten pozitív buzi is? Aszittem, egy buzi csak maximálisan pozitív karakter lehet.

(Ha valakinek nem teccik, hogy a buzi szót használom, az egyik korábbi posztban maga a posztoló használta. Ha neki szabad, akkor talán tőlem sem veszitek rossznéven.)

Zephyrous 2016.09.19. 22:50:25

Koncsitát kár volt ide keverni...
Pozitív diszkriminációban részesült, csak azért nyert, mert ő az átlagtól eltérő.
süti beállítások módosítása