Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Minden meleg liberális?

2016. szeptember 14. - Juhász.Gábor

liberal-conservative.jpg

Sokszor megkaptam már, hogy melegségemet nyíltan vállalva, biztosan egyik vagy másik párt katonája vagyok. Sőt, ez a melegblog sem szól másról, minthogy a buzilobbi által pénzelve terjesztem a homokos propagandát. (Sajnos ez nem igaz, de ha van bárki, aki fizetne ezért, okvetlen jelentkezzen!)

Arról azonban minden jobboldali meg van győződve, hogy a melegek mind a liberálisok holdudvarát képezik. Ami logikusnak tűnhet ugyan, de megint csak nem teljesen fedi a valóságot.

Ezt a képet szeretném most kissé árnyalni.

Az, gondolom, senkinek nem újdonság, hogy az emberek jelentős részének halvány segédfogalma nincsen a konzervatív és a liberális ideológia valódi jelentéséről. A politikai ellenségképzés olyan hatékonyan zajlik hazánkban, hogy mindkét oldal meg van győződve, ők az igazság bajnokai, míg mindenki más a sötét oldalon áll.

“Én tudom, hogy nem minden meleg liberális, bár azért elvárnám…” - mondta Vágó István egy homoszexualitással kapcsolatos beszélgetésen, melyen nekem is volt szerencsém részt venni.

Kétségtelen, hogy vannak témák, amiknél szépen „elválik az ocsú a búzától”. Korábban ilyen volt a rabszolgatartás, a női egyenjogúság, most az abortusz és a melegjogok. Illetve ugye a jelenlegi slágertéma: a menekültek.

Senkit nem érdekel, mit gondolnak a liberálisok a világgazdasàgról, vagy hogyan viszonyulnak a konzervatívok a privatizàcióhoz, ezek a kérdések olyan erős indulatokat váltanak ki pro és kontra, hogy a párbeszéd szinte lehetetlen.

“Éppen azért támogatom a melegházasságot, mert konzervatív vagyok. Mi lehetne konzervatívabb annál, hogy az ember tartósan, egy életre elkötelezi magát ahelyett, hogy naponta váltogatja a partnereit?” - mondta Nádasdy Ádám egy vele készített interjúban.

Ezek után okkal feltételezhetnénk, hogy az ideológiák jól elkülönülnek egymástól, ha egy csoporton belül nem is, de az egyének szintjén mindenképp. A valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbb ember fejében az egymásnak tökéletesen ellentmondó dolgok vidáman megférnek. Sokan szeretnek szemezgetni egy kicsit ebből, egy kicsit abból, attól függően, mit tudnak beilleszteni a már meglévő világlátásukba.

Így születnek az ősmagyar kultúrát éltető, keresztény nacionalisták, a rasszista cigányok, vagy a homofób buzik. 

210-008_4d4350d673fca9481a9cb095d8a6fb830cff7346-nol.jpg

A másik csoportba tartoznak azok, akik nagyon is tisztában vannak azzal, mi tartozik bele az adott ideológiába, mi nem, és hajlandóak e szerint élni az életüket. Ez valamivel kényelmesebb, mint az előző megoldás, hiszen az egész „csomagot” kézhez kapják. Itt nincs szükség egyéni álláspontok kialakítására, hiszen mind a konzervatív, mind a liberális oldal világosan meghatározza, miről, mit kell gondolni.

Bizonytalan vagy, hogyan állj hozzá az eutanáziához? Semmi baj! Keresd fel nyugodtan annak az irányzatnak a honlapjait, amely közelebb áll hozzád! Ott máris kész válaszokat, sőt, kidolgozott érvrendszereket kapsz arra az esetre, ha valaki megkérdezné, miért vélekedsz úgy, ahogy.

Hát nem sokkal egyszerűbb?

A probléma itt rendszerint akkor kezdődik, amikor az ideológia találkozik a valósággal. Teszem azt, rasszistaként beleszeretsz egy feminista bölcsészlányba, vagy melegként azzal szembesülsz, hogy nem mindenki gyűlöl téged. Előbbi, egy kedves ismerősömmel, utóbbi, pedig velem esett meg.

Innentől pedig talán te is elkezded árnyaltabban látni a dolgokat.

210-002_05470d1b59b00f5daf528ea4fa865dbb788b1dee-nol.jpg

Persze mindenki ismeri a „rendes cigány” vagy a „jó buzi” fogalmát. Ők azok, akik bár normális esetben kilógnának a világképünkből, valami anomália miatt mégiscsak helyet kapnak benne. És bár sem a rasszista cigányokért, sem a homofób buzikért nem vagyok oda, mégis jól mutatják, hogy semmi értelme az általánosításoknak. Ez persze a „mindannyian elsősorban emberek vagyunk” világképtől még nagyon-nagyon messze van, mégiscsak egy apró lépés a változás felé.

Ezen kívül, bármikor előállhat olyan esemény, ami elég komolyan felkavarhatja az ideológiák állóvizét.

És akkor most beszéljünk a migránsokról.

Nem, itt nem a Londonban mosogató magyarok tízezreire gondolok, hanem az iszlám kultúrából érkező emberekről, akik rendesen felbolygatták az öreg kontinenst.

Nyugaton már évekkel ezelőtt éles váltás történt a jobboldal berkein belül. Hirtelen megbékéltek Izraellel, aki maga is háborúban áll az iszlámmal, valamint elkezdték félteni a buzikat a „kecskebaszók” homofóbiájától. (Utóbbira még Orbán Viktor is kitért Március 15-i beszédében. Igaza is volt, Magyarország nem szorul import homofóbiára, és a kormánynak sem kell a konkurencia.)

210-002_d62c7e402b78e1fac53f154a70ac438fcf687b80-nol.jpg

A muzulmánok a liberális oldalon is nagy fejetlenséget okoztak. A  „fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen” elv nehézkesen alkalmazható olyan kultúrkörre, "melynek szerves része a nők elnyomása, és a másképp gondolkodókkal szembeni erőszak". Én is megdöbbenve láttam, amikor híresen emberbarát ismerőseim egy része menekültellenes kirohanásokba kezdett.

Meg lehet őket érteni, a liberálisoknak rengeteg munkába került, mire sikerült konszolidálniuk a keresztényeket és a nemzeti érzelműeket. Semmi kedvük elölről kezdeni az egészet. Háború ide, vízbe fulladt gyerekek oda, inkább rázzák a kerítést a nácik a Prájdon, minthogy vallási fanatikusok hajtsanak beléjük kamionnal.

Persze a szemezgetés azóta itt is beindult, igyekeznek szétválasztani a jó menekülteket a rossz menekültektől. A melegek, a keresztények, és más üldözöttek maradhatnak, akik viszont csak a jobb és biztonságosabb élet reményében jöttek ide, azoknak fel is út, le is út.

A világunk változik. A jövő pedig jócskán okoz még fejtörést mindkét ideológia képviselőinek. Ki tudja, egyszer talán még arra is rájönnek, hogy ha az ellenségképzés helyett közös gondolkodásba fektetik az energiát, a problémákat is hatékonyabban fogják tudni kezelni.

J.Gábor 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr1211703831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Graves 2016.09.14. 17:47:40

Minden pedofil jobbos és katolikus? Hát logikusnak tűnhet...

2016.09.14. 18:23:59

Pedig olyan egyszerű az egész, mint a faék.
Liberális az, aki magának mindent megenged, ellenben másoknak meg nem.

Részletesebben.
A liberálisnál csak addig terjed a szólás-, és véleményszabadság, amíg NEKI mindent lehet.
Amint ez megfordul, máris cenzúrázni kezd.

Ennyi.

Chris Lamb 2016.09.14. 19:06:00

Gabeszkám! Kezdesz rájönni hogy "kellemesebb" a pofon a náciktól,mint a muszlim öngyilkos merénylő bomba robbantása a buzi vonagláson?

pamutpamlag 2016.09.14. 19:11:54

@Látens Inszinuáció:
Te vagy egyszerű, mint a faék.
A liberalizmus éppen hogy önkorlátozást jelent: nem teszek olyat, amit nem szeretnék, hogy velem tegyenek (pl nem vagyok kirekesztő, nem verekszem), nem teszek olyat, ami káros a társadalomra, amiben élek (pl nem lopok vagy bliccelek).

agarik 2016.09.14. 19:26:14

Nyilván sok az öngyilkosjelölt.
Nem újdonság.

Asidotus 2016.09.14. 19:35:13

Ha te focizni szeretnél, de az ellenfél inkább bunyózna, akkor sajnos kénytelen vagy minimum a rögbiben kiegyezni.
Nem lehetsz toleráns azzal, aki arra alapozza magát, hogy téged elpusztítson

Visceroid 2016.09.14. 19:48:38

@Látens Inszinuáció: "Liberális az, aki magának mindent megenged, ellenben másoknak meg nem."

Orbán liberális?

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.09.14. 20:34:51

Viszonylag híres meleg konzervatív és Trump támogató Milo Yiannopoulos

www.youtube.com/watch?v=yCcp36n2cDg

Ad Dio 2016.09.14. 21:29:01

Kicsit sokat markoltál és így keveset fogtál.
A migránsokat nem kevertem volna bele az ügybe.

Az, hogy a melegek mind bal-liberálisok lennének, cáfolom a saját ismeretségi körömből. Akad ott egy meleg lány páros, akik a jobbikot jobbról bírálják :-) és royalistának vallják magukat. Szórakoztató jelenségek.

Ahogy nem minden vallásos jobboldali (de nem ám, csak a baloldal nem nagyon engedi őket magához közel, hiszen a a valamire való baloldali egyenszavazó ateista), úgy nem minden meleg bal-liberális.

Ha már itt tartunk, a liberális-konzervatív ellentét nem állja meg a helyét. ma sokkal inkább bal-liberlis és jobb-liberális szembenállás figyelhető meg az európai politikában. A liberális eszmék ugyanis alappá váltak.

Laurea 2016.09.15. 16:15:21

Ha lehet egy saját életből merített példát felhoznom itt: párommal 10+ éve vagyunk együtt, mindketten nők. El nem tudom mondani, hányszor vitatkoztunk az én "túlzott liberalizmusomon" Migránskérdésben dettó, és valóban, nekem is nehéz mit mondanom a nők, gyerekek jogait illető aggályokra. "Nem mindenki olyan" és "a tudatlansággal van a baj, a szegénységgel és tanulatlansággal" mondom én, mire a tagadhatatlan válaszérv az, hogy ez mind nem segít akkor, amikor afgán kecskepásztorok nőket/gyerekeket erőszakolnak meg német uszodákban.
Mint háromszorosan is kisebbséghez tartozó embernek (nő vagyok, meleg és liberális. sőt, feminista is, ha még jobban tetézni akarom) én kötelességemnek érzem, hogy próbáljam a többi embert önmaga és nem valamilyen csoporthoz tartozása alapján megítélni.
Közben, amikor otthon a fejemhez vágják, hogy vak vagyok és naív és csoda, hogy még nem esett bajom, nincs jobb ellenérvem, mint hogy "én sem szeretném, hogy így, látatlanban ítélkezzenek rólam"

Zephyrous 2016.09.17. 09:38:15

Szerintem hülyeség mindig oldalakban, pártokban, ideológiákban gondolkodni. A világ nem fekete-fehér. Mindenkinek ki kéne alakítani magában egy sajátos értékrendet és ahhoz tartania magát. Ne az legyen, hogy mindig a számomra legkisebb rosszat választom, mert ő velük 70%-ban egyetértek, míg másokkal csak 55%-ban.
Vannak kérdések amelyekben konzervatív vagyok és sok olyan is van amiben liberális, így nem tudom bekategorizálni magamat egy pártba és ideológiába.
"Így születnek az ősmagyar kultúrát éltető, keresztény nacionalisták, a rasszista cigányok, vagy a homofób buzik. "
Ezen jót nevettem, tényleg így van!
süti beállítások módosítása