Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Meleg kisokos #8

2016. szeptember 08. - Melegedő

Megalkotóját Kertbeny Károlynak hívták, aki 1869-ben kiadott közleményében írta le először a homoszexuális szót. Na de akkor korábban hogyan nevezték a melegeket?

A legelterjedtebb kifejezés a “pederaszta” és a “szodomita” volt, a törvénykönyvekben pedig csak maga az aktus szerepelt “természet elleni fajtalanság” címen.

Kertbeny célja egy olyan szó megalkotása volt, amely tárgyszerű, és nem tartalmaz minősítést. A kifejezést végül a görög homo- (azonos) előtagból és a latin sexus (nemiség) szavakból rakta össze. Ennek párjaként pedig megalkotta a heteroszexuális kifejezést.

 

Érdekesség, hogy szinte Kertbenyvel egy időben, Karl Heinrich Ulrichs, német jogász is megalkotta a maga szavait. Ő urningnak (uráni) nevezte a melegeket, magát a vonzódást pedig az uránizmusnak. A kifejezéseket Platóntól eredeztette, ám ezek végül nem terjedtek el széles körben.

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr611687507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása