Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Aszexualitás útvesztői

2017. április 23. - beccaprior

aszex_3.jpg

Sokan úgy fogják gondolni, hogy véletlenül írtuk egybe az első két szót, de nem! Most az aszexualitásról fogunk egy kicsit elmélkedni.

Egyre komolyabb teret nyer ez a fajta identifikáció, de sokan vannak, akik nem igazán értik (én is közéjük tartozom), és szívesen olvasnának erről a témáról tudományos értekezést is.
Vettem a fáradságot, utánanéztem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint az Aszexuálisok szervezeteinél, hogy tulajdonképpen mi is ez, és miért vallják magukat kisebbségnek, de a kérdéseimnek csak igazán kis részére találtam választ.
Nézzük át legalább a tényeket! 
Az aszexualitásról a legtöbben azt hiszik, hogy azonos a frigiditással, impotenciával, pedig a két dolog teljesen különböző. Az orgazmuskészség hiánya orvosilag diagnosztizálható, míg az aszexuálisok ugyanúgy képesek elérni a kielégülést, és legtöbben meg is teszik, csak egyedül.

A második tévhit, hogy az aszexuálisok a szex minden formáját elutasítják. Nos, a jó hír, hogy a maszturbálást nem, tehát az is lehet aszexuális, aki egész nap pornót néz és tizennégyszer veri ki.
Az aszexuálisok azt vallják, hogy ők a negyedik szexuális identitás, bár nem igazán értem, hogy mi alapján. Legtöbbjük hajlandó párkapcsolatban élni, nem ellenzi a testi közelséget, az ölelkezést, összebújást, de még a csókot sem, azonban nem hajlandóak közösülni.

aszex_4.jpgA szexológusok ma is vitatkoznak azon, hogy ez nevelési, vallási, esetleg gyermek- vagy kamaszkori traumának köszönhető, vagy talán a saját testükkel való elégedetlenségből adódik, de az aszexuálisok egy része arról nyilatkozik, hogy minden előzmény nélkül, egyszercsak megszűnt az inger, és többé nem kívántak mással közös szexuális élményt. Illetve vannak, akiknek soha nem is volt ilyen tapasztalata, és nem tud mit kezdeni a szexszel.

Amerikában természetesen kutatások is folytak már a témában, és Edward Laumann szociológus könyvében is foglalkozott a kérdéskörrel. Megállapította, hogy az amerikai lakosság közel egyhatoda nem él szexuális életet, bár sokan közülük párkapcsolatban vagy házasságban élnek. Többen számoltak be arról, hogy gyakran éreznek szexuális ingereket, felizgulnak, de nem tudnak mit kezdeni a fizikai reakciójukkal. Ezért gondolom úgy, hogy az aszexuálisok egy része kérhetné szakember segítségét, de persze, csak ha ő is úgy érzi, hogy kipróbálná a szexet.
Állatkísérleteket is végeztek. A patkány hímek 12 %-ánál hiányzott a nemi aktivitás, de más fajoknál is 2-3 % körül mozog a szexuálisan inaktív egyedek száma.

A demiszexuálisok is ebbe a csoportba tartoznak. Ők már valóban nehezen behatárolhatóak, hiszen a saját indentifikációjuk valami olyasmi, hogy szexuális vonzódást csak a kötődés kialakulása után éreznek. Ezt régen úgy hívták, hogy erkölcs, ma pedig már szexuális kisebbségként tekintünk rá. Érdekes.

És most jön a kedvencem, a “szürkék” tábora…
Ehhez bemásolom a wikipédia idevágó részét:

"Szürke"-(a)szexuális: (1.) az egyén ritkán, rendszertelenül érez szexuális vonzalmat. (2.) az egyén érez szexuális vonzalmat, de alacsony a libidója. (3.) az egyén érez szexuális vonzalmat és van libidója, de nem elég intenzíven, hogy reagáljon. (4.) az egyén élvezi és vágyja a szexuális aktust, de rendkívül korlátozott és sajátos körülmények között. A demi- és "szürke"-(a)szexuálisok bármelyik másik nem iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, ami azt jelenti, hogy vonzódhatnak a saját ("szürke"/demi-homoszexuális~ szürke-melegek/leszbikusok), az ellenkező ("szürke"/demi-heteroszexuális), vagy több nemhez ("szürke"/demi-biszexualitás).

És akkor felmerül bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen ki marad ki a szórásból a hormontúltengéses fiatalokon, a nimfománokon, valamint a szexmániás pasikon kívül.
Ezen az alapon akkor a nem praktizáló aberrált, vagy az agglegény K. Józsi is aszexuális, bár eddig le mertem volna fogadni, hogy meleg, csak még nem merte felvállalni. Aszexuálisnak vallhatja magát a negyvenes háziasszony is, aki már nem izgul a férjére, és nem hajlandó tovább színlelni az orgazmust, és ugyanígy a korosodó házaspár mindkét tagja, akik már inkább egyedül csinálják, mert úgy kényelmesebb.

aszex_1.jpg
De remek hír ez azoknak is, akik szinglik, és nem találnak szexuális partnert. Mennyivel elegánsabb kijelenteni, hogy aszexuális vagyok, mint azt, hogy nincs kivel lefeküdnöm. Arról nem beszélve, hogy ha abból indulunk ki, a melegeket hányszor akarják “megtéríteni” a hetero nők, és a leszbikusokat hányszor akarják ágynak dönteni a hetero pasik, lehet, hogy ez a kijelentés is kiváltja az ingert, és hamarabb találunk valakit, akivel ágyba bújhatunk.

Részemről inkább a túltolt PC szemlélet egyik fellegvárának látom. Mindenki szeretne valamilyen kisebbséghez tartozni, mert az menő, és manapság már majdhogynem elvárt. Csakhogy nem tudok róla, hogy bárki is korlátozná az aszexuálisok érdekeit, vagy nyomást gyakorolna rájuk, hogy igenis szexeljenek! Sőt, alig pár évtizede divat élvezni a szexet, azelőtt inkább undorodni kellett, és pusztán gyermeknemzési céllal csinálni. A katolikus egyház papjainál elvárt (lenne) az aszexualitás, úgyhogy a fiatal, szexuális érdeklődés hiányára panaszkodók fontolják meg, mint karrierlehetőséget.

Természetesen, lehet arra hivatkozni, hogy a mai világban a túlszexualizált megközelítés túl nagy nyomást gyakorol az aszexuálisokra, és a médiából ömlő reklámok 90%-a valamilyen formában burkoltan szexuális üzenetet hordoz, de ugyanígy vannak ezzel a túlsúlyos vagy színvak, esetleg gyermektelen emberek is. Úgy érzem, kicsit túl van tolva ez a fajta szemlélet, hogy mindenki áldozat a mai világban, aki nem tud elszigetelten élni egy lakatlan szigeten, ahol nem mérgezheti a materialista társadalom ömlő szennye.

aszex_2.jpg
Maximálisan egyetértek azzal, hogy a kisebbségek jogaiért küzdeni kell (hiszen valahol mi is ezt csináljuk), de ebben a kérdéskörben belebonyolódtam a számolásba.
A felmérések szerint legalább annyian vallják magukat aszexuálisnak, mint melegnek. Ha hozzávesszük a kisgyerekeket és a nagyon időseket, akik szintén megfelelnek a kritériumoknak, valamint a szingliket és a fóbiásokat, no és persze a demiszexuálisokat meg a “szürkéket”, akkor kiderül, hogy a népesség legalább egyharmada aszexuális, úgyhogy itt az ideje komolyan venni őket.

És akkor még ott vannak az aromantikusok, akik nem képesek érzelmileg vonzódni és nem hisznek a szerelemben…

A The Asexual Visibility and Education Network, vagyis az AVEN nevű szervezet azt állítja, hogy az aszexualitás márpedig szexuális orientáció, bár még mindig nem tudom, hogy merre orientálódik, aki elzárkózik a szextől. Ettől függetlenül nagyszerű, hogy azoknak, akik aszexualitásuk miatt kívülállónak vagy magányosnak érzik magukat, végre van lehetőségük egy közösséghez csatlakozni, ahol hozzájuk hasonló emberekkel kommunikálhatnak.

aszex_5.jpg

Mivel a szexuális kisebbségeket tömörítő mozgalom szinte évente vesz fel újabb betűt a nevébe, így ma már az LMBTQIA+ a helyes rövidítés, amibe igazából így már a többség, és nem a kisebbség tartozik. Az “A” betű pedig az aeszexuálisokat jelöli. Magyarországon nem találtam jelentősnek mondható kezdeményezést, de ami késik, nem múlik. Ha valakinek van információja arról, hogy itthon hol csatlakozhatnak közösséghez az aszexuálisok, akkor kérem, tudassa velünk!

Persze most sokan meg fognak kövezni, és remélem lesznek igazi aszexuálisok, akik értelmes kommentekkel árasztanak el a témában, de addig is, árulja el nekem valaki, mitől nehezebb valakinek, aki elutasítja a szexet, annál, aki mondjuk nem iszik szeszt. Ugyanis az, hogy a barátok, rokonok megkérdezik, mikor talál már párt magának, ugyanannyira zavaró, mint minden hétvégén hatvanszor elmondani, és az egyre ittasabb és rámenősebb házigazdával azon vitatkozni, hogy nem kérek pálinkát. Sőt! Ha valaki nem tűzi ki magára az aszexuális jelzőt, akkor szerintem senki nem foglalkozik vele, hol, hogyan és kivel NEM csinálja. Ahogy ennek ellenkezője sem kellene, hogy téma legyen.

Próbáltunk magukat aszexuálisnak valló emberekkel interjút készíteni, de a kérdéseinkre kapott válaszok annyira klisések és üresek voltak, hogy mi magunk éreztük kellemetlennek, ha a valódi aszexuálisokkal (mert nyilván vannak, csak mi nem találtuk meg őket) azonosítanák őket.
 

____________________________

Becca Prior - Író, blogger
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr4312447529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.23. 15:42:18

Természetellenes szexuális vágyak esetében az önmegtartóztatás a megoldás.

Egyik pedofil haverom is ezt választotta. Sokáig megpróbált felnőtt nőkkel szexelni, de nem volt boldog, mindig a kislányokra vágyott. Bár mindig 14-15 éves partnerei voltak,azok nekki túl idősek voltak. Most immár 3 éve az önmegtartóztatást éli,

Ugyanez igaz egy homokos pap ismerősömre is. Szerzetesi fogadalmat tett.

FikkFakk 2017.04.25. 05:45:44

@MaxVal BircaMan HJCD: Milyen jo tarsasagod van....

A cikkhez: Az az erzesem, hogy azert van ennyifele aberracio, gyurcsany komanak igaza volt, amikor azt mondta nemreg, hogy nagy itt a jolet.....

2017.04.25. 05:57:03

@MaxVal BircaMan HJCD:

Gratulálok az ismeretségi körödhöz. Értem, hogy mit írsz, de rossz a szóhasználatod, amikor természetellenesnek minősítesz bizonyos szexuális vágyakat.
Amiket itt leírtál, a pedofília és a homoszexualitás, pont hogy természetes szexuális vágyak, hisz az élővilágban is előfordulnak.
Az ember legközelebbi rokonai, a bonobók is gyakorolják mindkettőt.
Tehát semmiképp nem természetellenesek.
Bizonyos korokban (vallás)erkölcsi normákba ütköztek, meg valahol ma is. Viszont a (vallás)erkölcs meg minden, csak nem természetes, csupán egyes civilizációk, korok kreálmánya.

A kannibalizmus és a poligámia is teljesen természetes, de erkölcsileg ma elítélendő a nyugati kultúrkörben.

A maszturbáció is természetes, de a vallások nagy része szerint erkölcstelen, bűnös dolog, amitől tartózkodni kell.

Ranó Matyi 2017.04.25. 07:49:17

@Colonel H. Stinkmeaner: Birca konzervatív, ott megengedett a pedofilia és a homokosság, katolikus gyökerei vannak

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 07:50:30

@Colonel H. Stinkmeaner:

Akkor be kell zárni az összes onkológiát, hiszen egy teljesen természetes dolog, a rák ellen küzdenek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 07:51:14

@Ranó Matyi:

Minden emgengedett orientációként. Csak a bnűnös orientáció megélése bűn.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 07:51:51

@Ranó Matyi:

Miért lenne? Pedónak vagy homokosnak lenni nem bűncselekmény.

Terézágyú 2017.04.25. 08:11:47

"Maximálisan egyetértek azzal, hogy a kisebbségek jogaiért küzdeni kell (hiszen valahol mi is ezt csináljuk), de ebben a kérdéskörben belebonyolódtam a számolásba. ... Részemről inkább a túltolt PC szemlélet egyik fellegvárának látom. ... De remek hír ez azoknak is, akik szinglik, és nem találnak szexuális partnert. Mennyivel elegánsabb kijelenteni, hogy aszexuális vagyok, mint azt, hogy nincs kivel lefeküdnöm."

Bírom amikor a kigúnyolt kisebbség egyik képviselője gúnyolódik egy másik kisebbségen :)))

"árulja el nekem valaki, mitől nehezebb valakinek, aki elutasítja a szexet, annál, aki mondjuk nem iszik szeszt. Ugyanis az, hogy a barátok, rokonok megkérdezik, mikor talál már párt magának, ugyanannyira zavaró, mint minden hétvégén hatvanszor elmondani, és az egyre ittasabb és rámenősebb házigazdával azon vitatkozni, hogy nem kérek pálinkát."

Na és? Ez nem elég ok arra, hogy valaki összeütközésbe kerüljön az emberekkel és egyedül maradjon????

Egyébként erre az egészre hadd mondjam el az egyik ismerősöm példáját: húsz éve még azt mondták arra a gyerekre, aki nem tudott megtanulni írni és olvasni rendesen, hogy nehézfejű, tompaagyú. Ma meg ajnározzák, hogy jaj, szegény DISZLEXIÁS, segítsünk neki...

elemes 2017.04.25. 08:57:02

@Colonel H. Stinkmeaner:

neeee....

birka fizetett troll, nem szabad szóba állni vele, különben sose kopik le.

2017.04.25. 09:38:18

@MaxVal BircaMan HJCD: a rák ártalmas, halált okoz, ez a tudomány álláspontja vele kapcsolatban, ezért nem (vallás)erkölcsi kezelést kap a rákos, daganatos beteg, hanem tudományos orvoslás foglalkozik vele.

A maszturbáció és buzulás meg annyira nem halálos, tudományos álláspont szerint nem betegségek. A pedofília az egy ingoványos talaj, hisz gyerekeknek is van valami szexualitása és történelmi korokban elfogadott volt gyerekekkel szexelni, ma meg pont a papok közt gyakori ez. Be is védik egymást ilyen ügyekben.

Az onkológiák bezárása akkor lenne indokolt, ha ott nem tudományos orvoslás folyna, hanem kiátkoznák, pokol tüzével, elkárhozással fenyegetnék a betegeket.
Túlzott maszturbáció esetén is kaphat terápiát az ember, nem kell katolikus pokollal, elkárhozással fenyegetni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 10:07:48

@Colonel H. Stinkmeaner:

A rákfób orvostudomány szerint a rák káros, de ez nyilvánvalóan fasiszta álláspont. Neked mint haladó szellemű homoklobbistának nem lenne szabad iyen fasiszta, klerikális, középkori nézeteket vallanod!

hatodikx 2017.04.25. 10:11:55

Félvállról veszitek az ügyet. Az aszexualitás - mindegy, hogy betegség, orientáció - veszélyes , akárcsak a homoszexualitás, az emberiség , leginkább a fehér emberfajtára nézve. Közvetlen következménye a gyermekáldás hiánya, közvetlve az elidegenedés. Igenis köze van az aszexialitás térhódításának a jóléthez. A jóléti társadalomban nem kell megharcolni az élelemért. A létért való küzdelem, a pár meghódításának szükségtelensége vezet a nemi hormonok csökkenéséhez, azaz a szexuális ingerek hiányához.. Az evolució szempontjából az ember még mindig közösségi lény, az egyénnek szüksége van az összebújásra, együttműködésre. A számítógéáp sokban pótolja ezeket, a virtuális világban minden lehetsége, megvalósítható, de harc nélkül. Harc nélkül pedig nincs adrenalitermelés stb.
Ezért állítják bizonyos német politikusok, hogy szükség van a migráns férfiakra, mert a német fiúk jó része aszexuális. Azt remélik aújból felébred majd bennük a párosodási ösztön, hisz ha van rivális a férfi sokkal több spermát termel. Ne a megszokott sémákkal dobálózunk, hogy természetellenes vagy nem, meg elítélendő vagy nem.

fénycsepp 2017.04.25. 12:04:56

First world problems...az egesz nemi identitás dolog tul van bofogve, es biztos vagyok benne, hogy a legbutább emberek a leghangosabbak. Tudtátok, hogy most mar panszexualitas is létezik? Vagy genderfluiditas? Jövőre gondolom fluid aszexualisok jönnek :D

Ps: jol írnak a blogszerzok, csak igy tovább!

2017.04.25. 12:39:32

@MaxVal BircaMan HJCD:
"A rákfób orvostudomány szerint a rák káros, de ez nyilvánvalóan fasiszta álláspont."
Nem fasiszta, hanem tudományos álláspont. A rák a tudomány szerint káros.
A buzulás, házasságon kívüli dugás és a farokverés meg a tudomány szerint nem káros.
Ezért kezelik a tudomány eszközeivel a rákos betegeket.
A buzikat meg a maszturbálókat, házasság előtt szexelőket a tudományos orvoslás nem kezeli betegként, csaj a vallások egy része ítéli el, ami egy szubjektív valláserkölcsi ítélet.

Engem többször környékeztek meg buzik, emiatt elegem is van belőlük, de nem gondolom, hogy természerellenesek lennének. Dugni akarnak, kanosak, én meg nem akarok velük. Pont úgy éreztem magam a parkban, amikor egy buzi felkínálkozott nekem, mint ahogy egy nő érezheti magát, amikor számára taszító férfiak nyomulnak rá.

Régebben szórakozóhelyen volt olyan, hogy rettenetesen csúnya és részeg nő is nyomult rám. Ő se természetellenes volt, hanem kontrollt vesztett. Az is majdnem pont úgy taszított, mint a buzi bepróbálkozása.

Nem ítélem el a buzit, mert férgisegget túr, csak az biztos, hogy az nem az enyém lesz.

2017.04.25. 13:06:49

@hatodikx: érteni vélem amit írsz, de a természet szempontjából hómindegy, hogy ki veri telibe a német nőket. Neked lehet az fontos, hogy fehér férgi verje telibe a német nőket, a németeknek meg lehet, hogy az se fontos, hogy egy IQ80 afgán paraszt dugja meg őket vagy épp ellenkezőleg, az se eléh, hogy a férfi fehér, tisztavérű árja kell, hogy legyen. Mint a 30-as, 40-es években, amikor lengyel, cseh vagy magyar férfi se volt elég tisztavérű és ha német nővel dugott, akkor mint fajgyalázót elítélték.

Ha olyan sok az aszexuális német férfi és a németeknek olyan fontos, hogy fehér német nemzzen gyerekeket ott, akkor bevezethetik a poligámiát is, hogy a kevés szexuálisan aktív német férfi feleségül vehessen több német nőt, akikkel sok kis fehér gyereket nemzhetnének.

"Az evolució szempontjából az ember még mindig közösségi lény, az egyénnek szüksége van az összebújásra, együttműködésre." - az evolúció/természet az erősebb kutya baszik elvet vallja, tökmindegy milyen férfi nemzi a gyereket.
Neked lehet fontos, hogy fehér gyerekek szülessenek, akkor dugjál sokat. Nekem se tetszik, hogy fehér nők dugnak migrikkel, de én annyit tudok tenni, hogy nem utánzom őket. Persze a határok lezárása is megoldás lehet.

Teeh 2017.04.30. 07:14:11

Na, jól kezdődik a nap......

Eddig csak a blogra beérkező gyűlölködő üzenetek vágták ki nálam a biztosítékot, most először egy blogcikk teszi ezt.

Eleve nem értem, hogy egy (elvileg) heteroszexuális nő minek ír cikket egy LMBT kisebbségi csoportról, miközben nyilván nem ért teljesen a témához és ilyen irányú személyes tapasztalata pedig egyáltalán nem is lehet?

De ha ír is, megtehette volna, hogy tényleg keres a témához értő embert, és nem pár internetes cikk elolvasása után próbálja osztani az észt az aszexualitásról. Ez a "próbáltunk aszexuálisokkal interjút készíteni, de nem jött össze" dolog rossz kifogás. Akkor inkább ne is írtatok volna cikket a témában!

Na, akkor vegyük sorra, mikkel is volt a cikkben probléma. Ahogy nézem, hosszú lesz...

1.
"Az aszexuálisok azt vallják, hogy ők a negyedik szexuális identitás, bár nem igazán értem, hogy mi alapján."

Először is az nem szexuális identitás, hanem szexuális orientáció. Az egyén szexuális orientációja azt mutatja meg, mely nem vagy nemek iránt képes szexuális vonzalmat érezni. Ha kizárólag a vele azonos neműek iránt vonzódik, akkor homoszexuális. Ha kizárólag az övétől eltérő nemű iránt vonzódik, akkor heteroszexuális. Ha több nem irányában is képes szexuális vonzódást érezni, akkor lehet biszexuális, polyszexuális vagy pánszexuális. Ha pedig egyetlen nem iránt sem vonzódik szexuálisan, akkor aszexuális. Ebben mi a nehezen érthető?

2.
"Legtöbbjük hajlandó párkapcsolatban élni, nem ellenzi a testi közelséget, az ölelkezést, összebújást, de még a csókot sem, azonban nem hajlandóak közösülni."

Ez nem igaz. Sok aszexuális ember él kapcsolatban ÉS él szexuális életet a párjával, azért hogy őt boldoggá tegye. Attól, hogy valakit nem vonz a szex, nem azt jelenti, hogy teljesen el is zárkózik tőle. Engem például hidegen hagy a sport, nem is értek hozzá, de ha a párom azt akarja, hogy meccset nézzek vele, akkor megteszem. A szex felfogható éppen olyan időtöltésnek, mint mondjuk a meccsnézés. Nem kell, hogy a kedvenc időtöltésed legyen ahhoz, hogy csináld.

3.
"A szexológusok ma is vitatkoznak azon, hogy ez nevelési, vallási, esetleg gyermek- vagy kamaszkori traumának köszönhető, vagy talán a saját testükkel való elégedetlenségből adódik, [...]"

Nem, a szexológusok egyáltalán nem vitatkoznak erről. Mind a szakemberek, mint az aszexuális közösség tisztában van azzal, hogy az aszexualitásnak jelenleg nincs semmilyen kimutatható okozója - ugyanúgy, ahogy a melegségről sem tudjuk a mai napig, hogy mi okozza. A legújabb kiadású DSM-ben (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvében) külön ki is van emelve, hogy amennyiben egész életen át tartó szexuális vonzalom hiányáról beszélünk, az aszexualitás, és nem szexuális rendellenesség. Aki trauma hatására vagy más okból veszíti el az előtte meglévő vonzódását vagy csökken a libidója, az nem "aszexuális lett", hanem egyszerűen valamilyen rendellenességben szenved, amit jó esetben akár beszédterápiával, akár gyógyszeres kezeléssel rendbe lehet hozni.

4.
"[...] de az aszexuálisok egy része arról nyilatkozik, hogy minden előzmény nélkül, egyszer csak megszűnt az inger, és többé nem kívántak mással közös szexuális élményt."

Újból mondom, az aszexuálisoknál nem szűnik meg "az inger". Mert ott soha nem is volt inger. (Kivéve persze azokat, akik az aszexuális és az alloszexuális közé eső szürke mezőben helyezkednek el valahol.)

Tény, hogy vannak egyes emberek, akiknek valamiért csökken a libidója, és emiatt tévesen aszexuálisként utalnak magukra; de ők valójában soha nem is voltak és nem is lesznek aszexuálisak. Ez épp olyan, mint amikor rossz napja van valakinek és előadja, hogy ő mennyire depressziós, miközben egyáltalán nem is szenved tényleges klinikai depressziótól, csak a szomorúság szinonimájaként használja a depresszió szót. Attól még, hogy egyesek bármiféle szexmentes élethelyzetre ráfogják, hogy az "aszexuális", még nem jelenti, hogy az is.

5.
"Amerikában természetesen kutatások is folytak már a témában, és Edward Laumann szociológus könyvében is foglalkozott a kérdéskörrel. Megállapította, hogy az amerikai lakosság közel egyhatoda nem él szexuális életet, bár sokan közülük párkapcsolatban vagy házasságban élnek."

Ez egyáltalán nem értem, hogy jön a témához. Aki nem él szexuális életet, az egyáltalán nem biztos, hogy aszexuális. Sőt! Hazánkban is rengeteg az olyan párok száma, ahol (már) nem élnek szexuális életet. Vagy élnek, csak nem egymással.

Rakjuk tisztába a dolgokat: Van aszexuális ember, aki él szexuális életet. És van olyan alloszexuális, aki viszont nem. (Az alloszexuális minden olyan szexuális orientáció gyűjtőneve, ami nem aszexuális; magyarul annak ellentéte.)

(foly. köv.)

Teeh 2017.04.30. 07:29:08

6.
"Ezért gondolom úgy, hogy az aszexuálisok egy része kérhetné szakember segítségét, de persze, csak ha ő is úgy érzi, hogy kipróbálná a szexet."

Mihez kell a szakember? Hogy az ember kipróbálja a szexet? Nem kell ahhoz segítség, csak meztelenre kell vetkőzni, oszt had szóljon!
De a viccet félretéve, akit frusztrál a saját szexuális élete vagy annak hiánya, az garantálom, hogy segítségért fog fordulni magától is. Nem kell őket erre biztatni.

7.
"A demiszexuálisok is ebbe a csoportba tartoznak. Ők már valóban nehezen behatárolhatóak, hiszen a saját indentifikációjuk valami olyasmi, hogy szexuális vonzódást csak a kötődés kialakulása után éreznek. Ezt régen úgy hívták, hogy erkölcs, ma pedig már szexuális kisebbségként tekintünk rá."

Nem, kérlek, az erkölcsösség arra utal, hogy nem fekszel össze fűvel-fával, annak ellenére, hogy lehet, kívánod a dolgot. A demiszexuális ember viszont egyáltalán nem is kívánja, egészen addig, amíg nincs meg a romantikus kötődés.

8.
"De remek hír ez azoknak is, akik szinglik, és nem találnak szexuális partnert. Mennyivel elegánsabb kijelenteni, hogy aszexuális vagyok, mint azt, hogy nincs kivel lefeküdnöm."

Érdekes. Soha, egyetlen aszexuális barátomról sem derült ki, hogy ő valójában nem az. Én egyáltalán nem tapasztaltam ezt a jelenséget, hogy valaki heccből mondaná magára, hogy aszexuális. Elég csak felmenni a gyakorikerdesek pont hu és hasonló (egyébként borzasztó színvonalat képviselő) oldalakra, és máris lehet látni, hogy ott sír a fél ország, amiért szexelne, de nincs kivel. Egyáltalán nem azt látod rajtuk, hogy eljátsszák az aszexuálist. Sőt, ha nagy ritkán valaki aszexuálisként hivatkozik magára, azt rögtön elküldik orvoshoz, hogy vizsgáltassa ki magát, mert "biztos valamilyen hormonális probléma áll a háttérben"!

9.
"Mindenki szeretne valamilyen kisebbséghez tartozni, mert az menő, és manapság már majdhogynem elvárt."

Nem, nem szeretne senki kisebbséghez tartozni. Mindenki tisztában van vele - főleg a kisebbségek tagjai - hogy a kisebbségiekkel szemben mindig fenn áll a diszkrimináció és az elnyomás veszélye. Társadalmilag negatívan vagyunk megítélve, legyen akár szexuális, akár faji, akár nemi alapi, akár vallási... akármilyen kisebbségről szó. Kisebbséginek lenni egyáltalán nem menő.

10.
"Csakhogy nem tudok róla, hogy bárki is korlátozná az aszexuálisok érdekeit, vagy nyomást gyakorolna rájuk, hogy igenis szexeljenek!"

Magyarországon valóban nem érik jogi korlátok az embert, ha aszexuális. De a társadalmi nyomás igen is rajta van minden emberen, hogy legyen párkapcsolatban, házasodjon össze (természetesen ellenkező neművel) és vállaljon gyereket. Természetesen lehet szembe úszni az árral, de a sodrás megmarad.

Arról nem is beszélve, hogy nem minden aszexuális heteroromantikus. Van, aki például homoromantikus, vagyis romantikus vonzódást a vele megegyező neműek felé érez. Ebből adódóan természetesen velük próbál párkapcsolatot kialakítani. Az ő esetükben pedig szintén fenn áll annak a veszélye, hogy diszkriminálják őket. Pedig nem melegek, nem leszbikusok. Lehet, hogy egyáltalán nem is élnek szexuális életet egymással. De van egy azonos nemű párjuk, amit biztos ferde szemmel néz a többi ember. Na most akkor velük mi van? Zárjuk ki őket is az LMBT közösségből? Ha azonos nemű párod van, de nem szexelsz vele, akkor szerinted kevesebb zaklatás ér, mint ha azonos nemű párod van, de szexelsz vele? Nagyon kétlem

11.
"A felmérések szerint legalább annyian vallják magukat aszexuálisnak, mint melegnek."
Ezt hol olvastad? Az aszexuálisok számát 1-2%-ra becsülik. A melegeket meg, attól függ, milyen kutatást olvasol, 3-10% közé teszik. Tehát azért a melegek jóval többen vannak szerintem.

12.
"Ha hozzávesszük a kisgyerekeket és a nagyon időseket, akik szintén megfelelnek a kritériumoknak, valamint a szingliket és a fóbiásokat, no és persze a demiszexuálisokat meg a “szürkéket”, akkor kiderül, hogy a népesség legalább egyharmada aszexuális, úgyhogy itt az ideje komolyan venni őket."

De ne vegyük őket hozzá, könyörgöm! Mert ők nem aszexuálisak.
Ennyi erővel vegyük a melegekhez azokat a heteroszexuális férfiakat, akik egyszer véletlenül vagy kíváncsiságból meleg pornóra kattintottak! Mert hát aki meleg pornót néz férfi létére, az csak meleg lehet, nemde? Megfelel a kritériumoknak. Akkor ennyi erővel jelentsük ki azt is, hogy a magyarországi férfiak legalább fele meleg!

13.
"Ha valakinek van információja arról, hogy itthon hol csatlakozhatnak közösséghez az aszexuálisok, akkor kérem, tudassa velünk!"

Még csak az hiányzik! Egy rakás afób embert rászabadítani az aszexuális közösségre, roppant jó ötlet, mondhatom. Mi lesz a következő post? "Helló, Béla vagyok, homofób! Utálom a b**zikat! Valaki mondja már el, hol tömörülnek, hogy odamehessek és belerúghassak egybe! Köszi!"
süti beállítások módosítása