Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

A városi melegek burokban élnek?

2017. március 28. - Juhász.Gábor

varosimeleg_1.jpg

A vidéki és a városi élet örök és kibékíthetetlen ellentétét senkinek nem kell bemutatni. Ez a helyzet gyakorlatilag azóta fennáll, hogy valaki kitalálta: állattartás és földtúrás helyett inkább műkörömépítéssel szeretne foglalkozni. Aztán rájött, hogy i.e. 9000-et írunk, és inkább elment kovácsnak. A lényeg, hogy az első nagyobb települések megjelenésétől számítva, városlakónak lenni egyfajta életstílust is jelentett, és ez az elmúlt pár ezer évben semmit sem változott.

A legszembeötlőbb különbségek vidék és város között bárki számára felfedezhetőek. Ha viszont az ember ráadásként homoszexuális is, akkor a városhatár átlépése felér egy időutazással. Sok meleg számára ez a határvonal nem csak térben létezik: elválasztja az “életet” a “vegetációtól”, a hazugságot az igazságtól, a kilátástalanságot a lehetőségek végtelen tárházától.

De miért van ez így? Hogyan alakult ki, és várhatunk-e bármiféle változást? A cikk további részében ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.

Amikor még Budapesten laktam, volt egy remek szórakozásom: néztem ki a villamos/busz ablakán, és ránézésre kategorizáltam a járókelőket, szexualitásuk alapján. Csak utaztam a Nagykörúton, és “Buzi, buzi, ez is buzi, határeset, hetero, stb.” Mióta viszont vidéken lakom, ilyesmire nincs lehetőségem. És nem csak azért, mert itt se busz nincs, se villamos. Akkor talán itt kevesebb lenne a meleg? Szó sincs róla! Mindössze arról van szó, hogy vidéken az emberek teljesen másként viselkednek.

A névtelen tömeg ápol és eltakar. Nyilván te is sokkal többet engedsz meg magadnak, ha olyan emberek vesznek körbe, akikkel jó eséllyel soha többé nem fogsz találkozni, mint azok közt, akik még azt is számon tartják, melyik nap nyírtad le otthon a füvet. Ez a dolog egyik fele. A másik, hogy a városi közösség sokkal elfogadóbb és megengedőbb. Vagy csak simán érdektelenebb. De miért van ez így?

varosimeleg_2.jpg

Ha sok emberrel élsz együtt (teszem azt, 4-500 ezerrel) akkor hasznos tulajdonság lehet a tolerancia. Fontos, hogy a tolerancia nem azt jelenti, hogy elfogadom a másikat olyannak, amilyen, hanem azt, hogy nem rúgom le a villamosról, csak azért, mert zokni-szandál kombóban szállt fel. Ha ezzel a mentalitással nem tudsz azonosulni, akkor leköltözhetsz egy tanyára, vagy lehetsz te a bolond öregasszony, aki folyton magában puffog a busz hátuljában. Mivel a legtöbben inkább az első opciót választják, így a városlakók többségéről elmondható, hogy toleránsabbak az országos átlagnál.

Ehhez hozzátartozik még a nyitottság és az új dolgokhoz való pozitív hozzáállás. Ha te vagy a faluban az egyetlen fafül-bizgentyű gyártó kisiparos, akkor vidáman lehúzhatsz anélkül egy életet, hogy bármin változtatnod kellene. Ha viszont minden utcára jut két fafül-bizgentyű gyártó, akkor rá vagy kényszerülve, hogy te legyél a legjobb, a legtrendibb, a legszexibb és így tovább. Mivel a városlakók jelentős hányada szolgáltatásból él, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy konzervatív és maradi legyen. Akinek ez nem tetszik, még mindig leköltözhet egy tanyára.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy vidéken nincsenek nyitott gondolkodású és toleráns emberek, hiszen jómagam is ismerek ilyeneket. Csupán arról van szó, hogy a kisebb, zártabb közösségek, akiket kevésbé érint a világ lendülete, másként reagálnak a szokatlan, ismeretlen dolgokra. Gondolok itt például a homoszexualitásra. És ez a világ minden országára igaz, Kambodzsától Izlandig. Országonként persze eltér a társadalom általános toleranciaszintje, de az biztos, hogy nyitottság terén mindig a városlakók javára billen ki a mérleg nyelve.

varosimeleg_3.jpg

Hogy milyen vidéken élni melegként, arról már bővebben írtunk itt és itt, szóval ebbe a részébe nem mennék bele nagyon. Inkább abba szeretnék bepillantást engedni, hogy milyen érzés egy vidéki meleg számára, ha először látogat fel a városba (és itt város alatt most Budapestet értem, mivel csak itt van számottevő homoszexuális kultúra). Nagyon fontos megérteni, hogy a különbség nem az, hogy a vidéki élet rossz, a városi élet pedig jó. A különbség az, hogy vidéki élet nincs, városi pedig van. Mert oké, az is egyfajta élet, hogy lélegzel, eszel, alszol, dolgozol, de ha közben örök kívülálló vagy, és nincs egyetlen ember sem, aki át tudná érezni a helyzetedet, akkor akár egy cserép muskátli is lehetnél. Márpedig minél kisebb egy közösség, annál kisebb az esély arra is, hogy hasonszőrű embereket ismerhess meg.

Szögezzük le ismét: melegek mindenhol élnek, de meleg élet csak Budapesten van. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt egy kedves ismerősöm remekül összefoglalta:

“Én akkor érzem leginkább, hogy burokban élek, amikor elhagyom Pest határát. Sokszor, amikor külföldi ismerőseim megkérdezik, hogy "milyen itthon melegként?", gyakran rávágom, hogy "nem rossz" vagy "lehetne rosszabb is". Aztán elgondolkodom, hogy miből is áll egy hetem:

  1. Dolgozom a munkahelyemen, ahol mindenki tudja rólam, és szintén sok a csapatjátékos (a főnökök soraiban is) és mindenki természetesen kezeli.
  2. Találkozom a barátaimmal, akik vagy LMBTQ csoportból valók, vagy annyira liberálisak és nyitottak, hogy ez a dolog nekik teljesen természetes.
  3. Beülünk meginni valamit egy melegkávézóba vagy egy melegbarát étterembe.
  4. Bulizunk egy melegbárban, vagy épp ahol az aktuális melegbuli van.
  5. Sportolok az egyik melegbarát sportegyesületnél.

De, ha elhagyom Budapestet, ezek közül egyik sincs meg, és úgy érzem magam, mintha valami idegen lennék. Nagyjából olyan, mint 89' előtt Nyugat-Berlinben élni.”

varosimeleg_4.jpg

Mint mondtam, ez a fajta “városi meleg burok” szinte minden országban megvan, csak az a kérdés, hogy a burkon kívül a társadalom mennyire hagyja élni a homoszexuálisokat. És itt most nyilván nem arra kell gondolni, hogy minden zsákfaluban szervezzünk Pride-ot, hogy a buziknak jó legyen, hanem arra, hogy a közösség ne vesse ki magából az egyént, csak azért mert kiderült róla a mássága. A vidéken élő melegek teljesen tisztában vannak a helyzetükkel, ezért nincsenek nagy elvárásaik. Nem kell a templom és a községháza mellé melegbárt nyitni. Egy homoszexuális számára az is bőségesen elegendő, hogyha fel tudja vállalni másságát a saját közösségén belül. Azért, mert ő nem akar műkörömépítő lenni a Nagykörúton, hanem állattartásban és földművelésben szeretné kiélni magát. A melegbuliért és melegbarát edzőteremért meg majd házhoz megy.

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112383767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 05:33:49

Burokban élés helyett a 4 fal közt élést javasolnám.

chepunk 2017.03.29. 09:40:49

@MaxVal BircaMan HJCD:
Én meg neked javaslom a zárdába vonulást!

_B_ 2017.03.29. 10:29:08

Kedves posztoló, amit te toleranciának gondolsz az valójában egy jó nagy adag közömbösség.
Nem fogadnak el jobban, csak leszarnak, jobb esetben nem is vesznek észre.

erol 2017.03.29. 10:42:00

@MaxVal BircaMan HJCD: "Burokban élés helyett a 4 fal közt élést javasolnám." Miért?

erol 2017.03.29. 10:46:20

@_B_: "Nem fogadnak el jobban, csak leszarnak, jobb esetben nem is vesznek észre."
És ez jó vagy rossz? Mármint ha nem vesznek észre. Csak azért kérdezem mert - bár nem vagyok homokos - vidéken úgy bámulnak mintha a holdról jöttem volna (pedig nem öltözöm extrém módon) és ez rohadt idegesítő.

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 11:02:24

Miért van, hogy a melegek mindenhol a határokat feszegetik.

Az oké, hogy az oroszoknál vonulnak, mert a puszta létük okán felrugják őket.

De az már kevésbé oké, hogy Magyarországon tangában, és papi rerendában vonaglanak a kamionon, mert már csak ez veri ki a biztosítékot.

És meg egyáltalán nem oké, hogy San Francisco utcáin, a farkukat lengetik, láncon húzzák egymást, nem ritkán közösülnek is, mert ott meg már csak ez veri ki a biztosítékot.

Szóval miért kell minden esetben elmenni a falig ?

erol 2017.03.29. 11:10:46

@Ballib cenzorok réme 03: A posztoló mivel verte ki a biztosítékot?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 11:38:01

@erol:

Mert egy betegség nem arra való, hogy mutogassák pozitív példaként.

Terézágyú 2017.03.29. 11:44:18

@_B_:
"Kedves posztoló, amit te toleranciának gondolsz az valójában egy jó nagy adag közömbösség."

Erről van szó :)

Mindig mondják, hogy "miért kéne szeretnem a buzikat?" - há nem kell "szeretni" vazze :) Legyél közömbös és kész.

erol 2017.03.29. 11:55:59

@MaxVal BircaMan HJCD: Oké, de akkor a szívbetegek és a kerekesszékesek, magas vérnyomásban szenvedő betegek se menjenek utcára, mert ez sem túl pozitív példa. Sőt a túlsúlyosak és a dohányosok, alkeszok is maradjanak mind a négy fal között, ezek sem pozitív példák.

2017.03.29. 12:03:03

Egyetértek azokkal, akik az írták, hogy, a nagyvárosi ember egyszerűen csak közömbös, nem toleráns.

A melegekkel, buzikkal, pederasztákkal, nekrofilokkal, homofilokkal, zoofilokkal, fetisisztákkal alapból semmi bajom, csak sajnálom és nem értem azokat, akiknek az határozza meg az életüket, hogy milyen a szexualitásuk. Melegek melegekkel járnak össze homobárokban, homobarát éttermekben esznek. Siváran hangzik.
Ez számomra pont olyan szektás dolog, mint egy katolikus ifjúsági közösség, ahova minden vasárnap elmegy ugyanaz a 20 fiatal és semmi közös nincs bennük, csak hogy egy egyházhoz tartoznak, amúgy meg mindenben mások és barátoknak is csak azért nevezik egymást, mert már azt se tudják mi az, hogy barátság.

Én megrögzött heteroként sose jártam direkt hetero helyekre, hetero emberek közé. Fontos a szexualitás számomra is, de főleg amikor az ágyban vagyok (meg konyhapulton, autóban, tengerparton, ahol szexelek :), de ha ruhában vagyok, akkor nem a szexualitásom határoz meg. Picit többrétegű személyiségnek tartom magam ennél.

A meleg büszkeség menetéhez hasonlóan furcsa szemmel nézném a hetero büszkeség menetét is. Egyszer lehet, hogy jó poén lenne megszervezni, de valójában nem sok okot ad a büszkeségre másra meg nem tartozik.

2017.03.29. 12:14:00

A kövér, büdös ember jobban zavar az utcán, mint egy nyilvánvalóan homoszexuális.
Viszont ha nyilvánosan falják egymást emberek, az taszít. Akkor is, ha jólöltözött homokosok és akkor is, ha pattanásos hetero tinik másznak egymás szájába.

A szexualitás egy természetes dolog, nem nagyon van okunk büszkének lenni rá, ez nem egy teljesítmény. Ha átúszod a Balatont vagy lefutsz egy maratont, akkor picit büszke lehetsz magadra, de azért akkor se vonulj végig a városon Ricky Martin slágereket harsogva. Örülj egy mosollyal az arcodon és mehet az élet tovább.

roxxtar 2017.03.29. 12:22:17

Találkozom a barátaimmal, akik vagy LMBTQ csoportból valók, vagy annyira liberálisak és nyitottak, hogy ez a dolog nekik teljesen természetes.
Beülünk meginni valamit egy melegkávézóba vagy egy melegbarát étterembe.
Bulizunk egy melegbárban, vagy épp ahol az aktuális melegbuli van.
Sportolok az egyik melegbarát sportegyesületnél.
----
Van itt minden: melegkávézó, melegbár, melegbuli, melegbarát sportegyesület, melegbarátok meg minden. Igazából pont TI rekesztitek ki magatokat... Én nem rajongok a buzikért, mégis egy meleg párral élek egy lépcsőházban és soha nem mondanék rájuk egy rossz szót sem (max azt, hogy hangos a kutyájuk). Felőlem kijöhettek a melegbárotokból és lejöhettek oda is ahol MI vagyunk. Csak akkor szeressétek a sportokat, a focit, a jó söröket. Kurvára le fogjuk szarni, hogy kivel és hogyan szexelsz vagy kit szeretsz és kivel élsz együtt. De nektek ez nem jó, nektek kell a külön szórakozóhely, a külön sportegyesület, a külön felvonulás. Igazából nem is akartok TI olyanok lenni mint MI.. és talán ez a legnagyobb baj.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 12:22:32

@erol:

Láttál már szívbeteget, kerekesszékest, magas vérnyomásban szenvedőt, aki azt állította, hogy ő nem beteg, hanem "más", s követelte, hogy betegségét a társadalom ismerje el egyenrangú alternatívának?

Izo 2017.03.29. 12:31:10

@MaxVal BircaMan HJCD: Hogyne. Ezért kell horror pénzekért liftet építeni a metróba, alacsonypadlós buszt, villamost venni, rámpát építeni minden középülethez. Ezek mind olyan dolgok, amik az emberek 99%-ának tök feleslegesek, mégis fizetünk érte, hogy ne a négy fal között kelljen már élniök.
(Azért az is beteges, hogy te vagy itt az első kommentelő :) )

erol 2017.03.29. 12:39:50

@MaxVal BircaMan HJCD: Szerintem mindenki csak annyit kér, hogy ne röhögjék ki, ne nézzék le, ne verjék meg. Tudom, hogy neked leginkább a felvonulásokkal van bajod, de akkor ne az egyéneken kérd számon, pl a posztoló mit vétett (lehet, hogy soha nem vett részt ilyen parádén)?

2017.03.29. 12:42:29

@MaxVal BircaMan HJCD: az autisták szerintem sokkal zavaróbbak a társadalomra nézve, mint a homokosok, mégis minden csapból az folyik, hogy ők csak mások picit, el kell fogadni őket. Nem betegek, csak mások. Spektrum, auti, aspi meg kiskutyafasza...

Szerintem senkinek se kell elfogadni a másságot, mindenki lehet előítéletes bárkivel szemben, magáncégek is megválogathatják, hogy kivel üzletelnek. Ez az egyén szabadságához tartozik.
Ha egy vallási felekezet nem ad össze meleg párokat, az is az ő döntésük, nem gondolom, hogy ezt rá lehetne erőltetni bárkire.
Az állam legyen pártatlan, ennyi.

Mérnork 2017.03.29. 12:47:00

@erol:
Inkább azt hoznám példaként, hogy a pisi/kakiszex rajongók se vonulgatnak csoportosan, egymást nyílt színen lepisálva/xarva. És minő szörnyűség, ők se vállalhatják fel a szexuális igényüket nyíltan, a többség megbotránkozása nélkül. Most akkor felmerül a kérdés, hogy az egyik szexuális elferdülés képviselőit miért is kellene kiemelten külön kezelni?

2017.03.29. 12:50:15

@erol: szerintem kiröhögni, lenézni bárkit lehessen. Ez a véleménnyilvánítás szabadságába bele kell, hogy férjen.
Megverni ne lehessen.
Magánszemélyek, cégek diszkriminálhassanak bárkit. Egy cég eldönthesse, hogy kivel üzletel. Ha nem akar egy meleg esküvői ebédet elvállalni egy étterem, akkor ez is jogában álljon. Egy egyház meg (ha nem kap állami pénzt, ami szerintem így lenne helyes), azt mondhassa, hogy ők nem adnak össze meleg párokat.

Én egy olyan klubnak nem is akarnék a tagja lenni, ahol engem nem látnak szívesen. Majd a piac eldönti a kérdést. A melegek oda szavaznak a pénzükkel, ahol szívesen látják őket.

erol 2017.03.29. 12:57:40

@karandash: " szerintem kiröhögni, lenézni bárkit lehessen. Ez a véleménnyilvánítás szabadságába bele kell, hogy férjen."
Igazad van, fingani sem tilos.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 13:27:17

@Izo:

Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a mozgássérültek tudjanak közelíteni a normális életmódhoz, s nem azt, hogy büszkék lehessenek másságkra. Azaz példád nagyon rossz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 13:30:18

@karandash:

Tagja voltam egy autista csoportna. Egy nap kijöttek valamilyen "büszke autista" szöveggel. Aznao ki is léptem. AKi büszke arra, hogy autista, az diliházba való.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 13:31:04

@karandash:

"Az állam legyen pártatlan, ennyi."

Ez nem lehetséges. Nem lehet ellentétes érdekeknek megfelelni egyszerre,

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 13:34:03

@erol:

"mindenki csak annyit kér, hogy ne röhögjék ki, ne nézzék le, ne verjék meg"

Hát nem éppen. A homoklobbi saját értékrendjét akarja kierőszakolni állami szinten. Lásd az USA-t!

"neked leginkább a felvonulásokkal van bajod"

Ez nem igaz,

erol 2017.03.29. 14:27:58

@MaxVal BircaMan HJCD: "A homoklobbi saját értékrendjét akarja kierőszakolni állami szinten"
Mindenki a saját értékrendjéért harcol, te is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 14:46:36

@erol:

Így igaz. Csak én nem hazudom az én értékrendemet semlegesnek.

2017.03.30. 00:46:12

@MaxVal BircaMan HJCD: a mozgássérülteknek rendezik a paralimpiát, ami nem más, mint egy nyomi büszkeségi ünnep, tolják a normálisak arcába a fogyatékosságukat, kapnak támogatásokat erre, egy paralimpiai érem pont annyi pénzt ér, mint egy olimpiai. Aranyérem csörgőlabda versenyen meg ezüstérem kutyaúszásban. Ezekről próbálják elhitetni, hogy egyenrangúak egy rendes olimpiai versenyszámban elért helyezéssel.
A rendes olimpiát is hülyeségnek tartom, a paralimpiát meg még inkább.

A hetero házasságot se támogatom, azt meg végképp nem értem, hogy a buzik miért akarnak egy ilyen elavult intézményhez csatlakozni.

2017.03.30. 00:48:11

@MaxVal BircaMan HJCD: ezért kell redukálni az államot minimálisra.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 06:52:00

@karandash:

Dehogy kell. A nép erős államot akar. Gyenge állam csak a nagytőkének kell, mert így könnyebb kiszipolyozni a munkásságot, a kisembereket.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 06:53:05

@karandash:

A paralimpia pont nem a büszkeségről szól, hanem arról, hogy a csökkentett képességűek is képesek utánozni az egészségesek sportteljesítményeit.

2017.03.30. 07:27:42

@MaxVal BircaMan HJCD: a paralimpia arról szól, hogy pont annyit ér egy nyomorék 10 perces kutyaúszása 50 méteren, mint egy egészséges teljesítménye. És erre büszkék és az állam azonos díjazást ad nekik, mert erre büszke az állam.
Én az egészséges sportolóknak se adnék állami pénzt, de a nyomoréknak se. Pláne nem teljesen eltérő teljesítményért ugyanakkora összegeket.

2017.03.30. 07:35:24

@MaxVal BircaMan HJCD: az erős állam kétféle hibát eredményezhet.
Vagy a nagytőke korrumpálja a politikát és akkor a munkást kiszipolyozzák a jog kisajátításával. Médiamonopóliumok, szabadalmak felvásárlása, közbeszerzések stb. mind a nagytőke érdekében kerülnek szabályozásra.

Vagy maga az állam szipolyozza ki az embereket azzal az ürüggyel, hogy megvédi őket a nagytőkétől. Kommunizmus.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 08:58:55

@karandash:

Én se vagyok lelkes paralimpia rajongó, elárulom neked, viszont az egész társadalmilag nem káros esemény, nem azt propagálja, hogy a mozgássérültnek lenne jó.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 09:00:56

@karandash:

"az erős állam kétféle hibát eredményezhet.
Vagy a nagytőke korrumpálja a politikát"

Ez a gyenge állam, ilyen a modern liberális demokrácia, mely ellen küzdünk mi, populisták.

"Vagy maga az állam szipolyozza ki az embereket azzal az ürüggyel, hogy megvédi őket a nagytőkétől. Kommunizmus."

Liberális mítosz, hogy minden ami nem liberalizmus az kommunizmus.

Érdekes módon, az emberiség évezeredeken kerestzül jól megvolt liberalizmus és kapitalizmus nélkül. Ezek emberellenes, idegen eszmék.

2017.03.30. 09:41:18

@MaxVal BircaMan HJCD: de évezredeken keresztül fejlődés se nagyon volt.

"Liberális mítosz, hogy minden ami nem liberalizmus az kommunizmus."
Nem, én etatizmusnak nevezném azt, ami majdnem minden baj forrása. Az etatizmussal van a baj. Ez lehet liberális demokrata kapitalista, kommunista, fasiszta. Ahol az állam van a középpontban, nem az ember, ott bajok vannak vagy lesznek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 11:12:22

@karandash:

" évezredeken keresztül fejlődés se nagyon volt"

Remélem, ezt viccnek szántad...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 11:17:13

@karandash:

Az etatizmus jó dolog. Az állam azért van, hogy a társadalmat védje. Ha az állam gyenge, a legerősebb egyének rabláncra verik a társadalmat. Lásd a mai liberális demokráciákat, melyben minden a nagytőke kezében van, minden törvény őket védi.
süti beállítások módosítása