Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Talán eltűnünk hirtelen

2016. november 28. - Juhász.Gábor

talan_1.jpg

Kezdjük egy gyors felméréssel. Tegye fel a kezét az, aki a mai napig szokott papír alapon levelezni rokonokkal, barátokkal. Akár képeslapot küldeni nekik. Jó, most az tegye fel a kezét, aki a telefonnal/digitális fényképezőgéppel készített képeinek legalább 5%-át elő szokta hívatni. Tegye fel a kezét, aki a kedvenc cikkeit le szokta menteni. Esetleg van, aki ki is nyomtatja őket? Ki az, aki lementi magának a videókat a netről? Hányan őrzitek meg a napi/heti/havi újságokat?

Akinek egyszer sem lendült fel karja a magasba, annak most van egy elég rossz hírem.

Az Indexen  nemrég megjelent egy cikk, melyben arról írnak, hogy Mi leszünk a történelem szellemei. Ez az állítás Vint Cerf-től származik, akit az internet atyjaként szokás emlegetni. Cerf erősen aggódik amiatt, hogyha nem teszünk valamit, akkor pár évtized múlva, a teljes mostani digitális kutlúránk elvész a semmibe. És ha ő aggódik, akkor lehet, hogy nekünk is kellene.

Amikor középiskolában a kommunista rendszerről tanultunk, szóba került a történelemhamisítás. Emlékszem, mennyire megrázott a gondolat, hogy a múltat csak úgy át lehet írni. Ezt legalább akkora aljasságnak tartottam, mint a népirtást. Azóta persze tudom, hogy a történelem relatív. Egyrészt, mert “mindig a győztesek írják”, másrészt pedig minél kevesebb tárgyi bizonyíték marad fenn egy korszakról vagy egy eseményről, annál inkább képbe jönnek a teóriák és a találgatások.

Hogy mindennek mi köze van digitális világunkhoz? Az, hogy mára eljutottunk odáig, hogy nemcsak a múltat tudjuk hamisítani, hanem a jelent is. Hogy léteznek olyanok, akik szerint a holokauszt nem történt meg, vagy hogy 9/11-et valójában nem a terroristák okozták, az egy dolog. Az viszont, hogy az Amerikai elnökválasztást álhírek terjesztésével lehetett befolyásolni, valami egészen félelmetes.

A jövő történészei számára tehát a mi jelenünk igazi nehezített pálya lesz. Hiszen ha fent is fog belőle maradni bármiféle adat, semmi garancia nem lesz rá, hogy az valóban az igazságot fogja tartalmazni.

talan_2.jpgElektromos áram nélkül maradt iskola, Gázában.

Én megrögzött archiváló vagyok. Mindenkinek kell valami hobbi, az enyém az, hogy minél több dokumentumot próbáljak megőrizni a jövő számára. Anno például elkezdtem gyűjteni az aluljárókban ingyenesen osztogatott Metropol újságokat. Tony Blair lemondása volt a címlapján annak a számnak, amit először elraktam. Úgy gondoltam, milyen érdekes lesz ezeket a híreket visszanézni a távoli jövőben, amikor talán már Metropol sem lesz.

Az első dolog, amit tudni kell az archiválásról, hogy bizony hely kell hozzá. Amikor már embermagasságú újsághalom állt a szobám sarkában, én is kezdtem érezni, hogy ezzel valamit kezdeni kéne. A probléma megoldódott, amikor elköltöztem Budapestre. Édesapám az újsággyűjtemény nagy részét gyújtósként hasznosította...

A digitális archiválás már egy fokkal praktikusabb. De ez is tárhelyet igényel. A kedvenc cikkeimet mindig kinyomtatom PDF-ben. Egy ideig a kedvenc videóimat is letöltöttem. Egy részük még csak nem is pornó volt. Ezek viszont már jobban zabálták a memóriát, úgyhogy felhagytam velük. A képek kérdése már határeset. Az általam készített fotók jelenleg 68,3 gigabájtot foglalnak el. Természetesen mind, szépen, év szerint vannak csoportosítva, ahogy azt kell. Nemrég a családi fotógyűjteményt is digitalizáltam. Mégis, a több éves munkám gyümölcse addig fog tartani, amíg egy pohár víz rá nem borul a laptopomra, vagy míg a külső merevlemezem egy szép napon be nem mondja az unalmast.

Persze, az adatok egy részét az interneten is lehet tárolni. Ezzel viszont gyakorlatilag közkinccsé tesszük a legszemélyesebb dolgainkat is, a nagymama recepteskönyvétől a fehérneműs képeinkig. Hiába is védjük le őket, ezeken a védelmi vonalakon gyakorlatilag csak az nem jut át, aki nem akar. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az adatok is szervereken vannak tárolva, ha pedig azokkal történik valami, akkor megint ugyanott tartunk. Oké, nem valószínű, hogy ez csak úgy megesik, mint ahogy annak is kicsi az esélye, hogy egy internetes médium teljes anyaga egyik napról a másikra elérhetetlenné váljon.

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a minket körülvevő digitális világ mennyire illékony. Pedig, ami most sem kézzel fogható, az tíz, húsz, ötven év múlva sem lesz az. Ma még nagyban olvasgatjuk az Indexet, megosztjuk a vicces, macskás képet a Facebookon, és amíg letölt a film, megnézzük, mit mondott róla Szirmai, holnap pedig talán hibaüzeneteket fogunk látni mindenhol. Vagy csak egy sötét képernyőt.

talan_3.jpgA Google egyik szerverterme a sok közül.

Ezekre a problémákra pedig egyelőre nincs tartós megoldás. A teljes digitális információforgalmat fizikai képtelenség lenne kinyomtatni, arról nem is beszélve, hogy egy idő után a papírt is megrágja az idő vasfoga.  Akit megnyugtat, annak elmondom, hogy a nyomtatott sajtó fontosabb példányait az Országos Széchényi Könyvtár hivatalból archiválja, a Google szervereit pedig annyira védik, hogy még a pontos földrajzi elhelyezkedésük is titkos. Saját személyes adatainkért viszont egyedül mi vagyunk felelősek.

Unokáink garantáltan sosem fogják olvasgatni, milyen szép szerelmes leveleket váltott egymással nagypapa és nagymama facebookon. Képet talán majd tudunk mutatni magunkról, már amennyiben vesszük a fáradtságot, és kinyomtatunk párat. Aki pedig egy internet és elektromosság nélküli világban sem akar lemaradni a buziügyekről, annak javaslom, hogy még most szerezzen be egy meleg barátot.

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr3412005292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norma Bontó 2016.11.28. 08:01:34

Álhírek mindig is voltak, most csak jobban terjednek.
A rosszabb inkább számomra a sajtó, ahogyan mindkét oldalról elhallgat fontos részleteket, hogy ezáltal számára tetszetősre formálja a történteket.

Jó példa erre Ásotthalom.
Leközölte valaki a tényleges rendeletet?
Ami a neten kering, az valóban a tényleges? Ja, nem is egy kering, rögtön kettő.
Milyen sajtó az ilyen?

Melegedő 2016.11.28. 08:45:10

@Norma Bontó: Az Ásotthalmi rendelet tartalmát az Index linkelte a cikkében.
Ez a Nemzeti Jogszabálytár honlapja, ennél hivatalosabb forrás nem lehet:

www.njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh2eg7ed8dr1eo8dt9ee4em3cj2bx1cf8cb3bz2bw7ca8d

Norma Bontó 2016.11.28. 08:54:36

Én pedig sikeresen átsiklottam felette.
Máshol ugyanezt olvastam egy hsz-n keresztül, majd linkeltem is itt tovább.

Viszont egyet nem értek:
Miért nem hangsúlyozta a cikk, hogy egy napra érvényes az egész?
Nem változtat a rendelet tartalmán, azonban erről eleinte hallgattak a sajtóban is. Vagy nem egy napig volt hatályos?

Én mint sajtós erre cuppantam volna rá a legjobban. Miért egy napra, miért arra a napra, mi értelme van ennek, stb.

Ennyi erővel ahogyan máshol hsz-ekben megjegyezték, a következő a pallósjog bevezetése lesz egy napra...

Norma Bontó 2016.11.28. 11:19:03

Képeket előhívunk, még mindig.
Részemre felértékelődött párom ezen "hóbortja".
Így néha kezünkbe vesszük a kiválogatott fotókat legalább.

Melegedő 2016.11.28. 12:35:49

@Norma Bontó: Gondolom itt a rendelet 3. paragrafusára gondolsz, ami erről szól:

"E Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti."

Ez számunkra is érthetetlen volt, de a jogász ismerősünk felvilágosított, hogy ez a szakzsargon mit is jelent pontosan:

"Hatályon kívül helyezés: ez a szakasz csak a módosító rendeletet helyezi hatályon kívül, miután a módosítás beépült az eredeti (módosított) rendeletbe . Ha egy jogszabály más jogszabályt módosít, akkor a módosítót hatályon kívül helyezik, mert a szövege a másik jogszabályba már beépült."

Tehát a rendelet érvényben marad, míg alkotmányellenessége miatt meg nem szüntetik. Addig viszont erre hivatkozva büntetést szabhatnak ki, például egy meleg párra, akik az utcán megfogják egymás kezét.

Netuddki. 2016.11.28. 17:41:48

@Norma Bontó: Oszt ha kinyomtatod a képet mire mész vele? 50-100 év múlva az is az enyészeté lesz.

Netuddki. 2016.11.28. 17:47:11

@Melegedő: Csórikám elirigyelte a 2farkúék népszerűségét. Ott, Bivalybasznád-alsón, biztos ezek a jellemző cselekedetek, amit olyan buzgón "törvénybe" foglaltak. Előtte biztos burkás nők grasszáltak a falu főutcáján kézenfogva, a müezzinüknek minaret építésének céljából demonstrálva.

Lucifer Morningstar 2016.11.28. 18:01:24

Aztán mikor az első bekezdésben kezet emelgetők leengedték mancsukat, tegye már fel az a kezét, aki 40 évvel ezelőtt kivágott újságcikkeket, és a mai napig megvan, aki 40 évvel ezelőtt küldött képeslapot, és az a mai napig megvan...

Nem folytatom, nincs változás, csak hiszed, hogy a digitális kor eltűnik és a korábbiak nem tűntek el.
Egyedi helyi hülyékkel a régmúlt gyűjtögetői közül hanyagoljatok, azok most is vannak, statisztikailag ugyanúgy nulla a jelentőségük mint a régi gyűjtögetőknek..

Norma Bontó 2016.11.29. 07:55:25

@Tibi !:
Egészen pontosan addig az 50-100 évig lesznek nézegetve.
Előhívás nélkül mi nem nézegetünk xyGB családi fotót.
Pont azért, mert hatalmas mennyiség.

sorbacsillag 2016.11.29. 09:56:18

Én már azt hittem, a buzik tűnnek el.

Terézágyú 2016.11.30. 10:43:32

Ez újdonság? ...
A 15 évvel ezelőtt Wordben megírt szakdogámat ma már nem nyitja meg semmi (rendesen)...
De a kinyomtatott verzió megvan, és meg is marad.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.01. 16:29:05

@Lucifer Morningstar: baromarc, nekem pl. 100+ éves fotóim vannak a családról, van pár közel egykorú képeslapunk is. Kurvára nem érted, miről szól a poszt.
süti beállítások módosítása