Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Meleg útikalauz - Afrika

2016. november 04. - Juhász.Gábor

afrika_1.JPG

Korábbi világjáró cikkeinkben már bebarangoltuk Európát, Amerikát és Ázsiát, most pedig itt az idő, hogy megnézzük, mi a helyzet Afrikában.

A fekete kontinens megannyi érdekességgel és izgalommal kecsegtet, a piramisoktól a Jóreménység fokáig, utazás előtt azonban mindenképp érdemes alaposan utánajárnunk kiszemelt országunknak. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy meleg pár számára a romantikus egyiptomi nyaralás rémálommá változhat.

Lássuk hát, melyek azok az országok, ahol szívesen látják a meleg turistákat is, és mely államokat érdemes nagy ívben elkerülnünk.

Az a szomorú helyzet, hogy Afrika áll a legrosszabbul melegjogok tekintetében a kontinensek közül. 60 országából 32-ben büntetik a homoszexualitást valamilyen formában, és ahol nem ütközik törvénybe, ott sem nézik jó szemmel.

Pedig a kontinens múltjára egyáltalán nem volt jellemző a melegek elítélése, sőt! Rengeteg törzsi kultúrában a beavatási rítus részét képezte valamiféle homoszexuális aktus, máshol pedig a nőként élő férfiak tartoztak bele az ősi hagyományokba.

Ahogy azt látni fogjátok, a legtöbb országban soha nem is tiltották a másságot. A törvényi korlátozást szinte kivétel nélkül a kolonizáció alatt vezették be a gyarmatosítók, akik rossz szemmel nézték a bennszülöttek szabadelvű viselkedését. Más helyeken csak az utóbbi években lett keletje a homoszexualitás betiltásának. Ahogy nálunk a migránsokkal, ott a melegekkel riogatják a jónépet, akik aláássák a társadalmat, betegségeket terjesztenek és veszélyeztetik a nehezen kivívott állami függetlenséget. Mindezzel persze csak az általános elégedetlenségről, a szegénységről és a kilátástalanságról próbálják elterelni a figyelmet, de a nagyrészt analfabéta és babonás társadalmi rétegeket nagyon könnyű megvezetni.

afrika_6.jpgDél-Afrikai Köztársaság, Fokváros

Az elfogadás szigetei

A cím lehetne akár képletes is, de a valóságban is főleg szigetek és apró városállamok azok, ahol semmi félnivalójuk nincs a melegeknek. Ezek szinte kivétel nélkül olyan területek, melyek Franciaországhoz, Spanyolországhoz illetve Angliához tartoznak, és az anyaországban hozott kedvező törvényeknek köszönhetik az itt lakók, hogy élvezhetik a szabad szerelmet.

A Dél-Afrikai Köztársaság az egyetlen olyan független ország, ahol a melegek számára is teljes a jogegyenlőség. Ettől függetlenül sajnos nem valami jó a közbiztonság, ezért hetero turistaként is érdemes óvatosnak lennünk. A Zöld-foki Köztársaság azért szerepel a listán, mert bár jogi téren még vannak elmaradásai, mégis az egyik legelfogadóbb afrikai országnak számít.

1_2.jpg

afrika_4.jpgLesotho

Jó úton haladva

Ismerve a kontinens helyzetét, már annak is nagyon örülünk, ha bizonyos helyeken nincs betiltva a homoszexualitás. Az alábbi listán azok az országok szerepelnek, amik már megtették az első lépéseket afelé, hogy növeljék a melegek társadalmi elfogadottságát. Mivel ezek az államok nagyon komoly problémákkal küzdenek, így igen nagy szó, hogy emellett gondolnak meleg polgáraikra is. Ettől függetlenül nem ajánlott nyilvánosan kimutatni érzéseinket szívünk választottjának, mivel a lakosság nagy része továbbra sem melegbarát.

Namíbiában a mai napig tilos az “erkölcstelen szexuális magatartás”, de az ország történetében még soha nem büntettek meg senkit a melegsége miatt.

2_2.jpg

afrika_5.jpgMadagaszkár

Csak saját felelősségre!

Újabb országok, további súlyos társadalmi problémákkal. Egyetlen előnyük, hogy törvényileg nem szankcionálják a homoszexualitást, ettől függetlenül viszont mind a lakosság, mind a hatóságok rendszeresen zaklatják a meleg embereket.

Heteroszexuális utazóknak is érdemes kétszer meggondolniuk, hogyan viselkednek nyilvános helyeken. Ezen országok többsége véres polgárháborúk és népirtások nem is oly távoli emlékét hordozza magában, és a társadalmi feszültségekből adódó konfliktusok sajnos az odalátogatókat sem kímélik.

3_2.jpg

afrika_3.jpgEgyiptom

Melegek kíméljenek!

Itt azok az országok szerepelnek, amik “elnézőbbnek” számítanak a melegek büntetését tekintve. Az azonos neműek közti szexuális aktus illegális, de emiatt csak ritkán kerül bíróság elé bárki. Ettől függetlenül a meleg polgárok rendszeresen ki vannak szolgáltatva mind a lakosság, mind a hatóságok bántalmazásának.

Mivel Egyiptom gazdasága jelentős mértékben a turizmusra épít, így az odalátogatókkal valamivel elnézőbbek, de sajnos voltak már olyan esetek, amikor melegbulikon tartott razziák során külföldieket is őrizetbe vettek. Érdemes hát nagyon óvatosnak lennünk.

4j.jpgafrika_2.jpgEtiópia

Ne menj oda!

Végül pedig következzék azon országok a hosszú listája, ahol a melegellenes szankciókat előszeretettel alkalmazzák. Bár ezek többsége egyébként sem vonzó úti cél, mindenképp gondoljuk át kétszer is, ha ide tervezünk látogatást!

A melegellenes hisztériára jellemző, hogy egyes államokban, például Nigériában, azokat az embereket is büntetik, akik ismernek melegeket, és nem jelentik őket a hatóságoknak. Ugandában az elmúlt pár évben egy amerikai keresztény felekezet hatására vezették volna be börtönbüntetés helyett a halálbüntetést, abban bízva, hogy annak nagyobb lesz a visszatartó ereje. Miután azonban nyugati országok a segélyszállítmányok visszatartásával fenyegették meg őket, így elálltak a törvénymódosítástól.

5_1.jpg

Borzalmas belegondolni, milyen lehet melegként ilyen helyeken felnőni. Ott, ahol az állam még a heteroszexuális polgárainak életét is lépten nyomon megkeseríti, a melegjogokért való küzdelem nem épp egy központi kérdés. Sajnos egyáltalán nincs rá remény, hogy ez a közeljövőben pozitív irányba változzon.

Világjáró sorzatunk utolsó cikkében jóval barátságosabb vizekre evezünk. Ausztráliát és Óceánia egzotikus szigetvilágát fogjuk bebarangolni.

Tartsatok velünk legközelebb is!

____________________________

J.Gábor - blogger, közösségépítő
Email: hello@melegedo.com 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on:

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr8111928811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liping 2016.11.05. 02:06:13

Csodálom, hogy birka még nem járt itt és nem jelezte, de a Francia déli és antarktiszi területek néhány kutatóállomástól eltekintve lakatlanok, szóval oda inkább ne induljanak el a meleg turisták, hiába a francia jogrend érvényesül.

alessandri 2016.11.05. 16:39:23

@Liping: Amilyen aljas, Szudánba ment melegeket ölni.

Andre1bp 2016.11.07. 19:18:19

Homofóbok, de éheznek. Ilyen a karma. :DDDD
süti beállítások módosítása