Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Melegek a munkahelyen

Coming Out gyorstalpaló V.

2016. szeptember 22. - Juhász.Gábor

munka_2.jpg

Egy ártalmatlan kérdés: Mit csináltál a hétvégén? Tegyük fel, hogy nem udvariassági formulaként hozza elő a munkatársad, hanem így próbál beszélgetést kezdeményezni, hogy kitöltse a reggeli kávé és az ebédszünet közötti fél órát.

Mielőtt a kérdésre adható válaszokba belemennénk, tisztázzunk valamit:

A szexualitás magánügy. Egy kulturált közegben mint például egy iroda (már amelyik...) ez nem is lehet téma. Egyaránt igaz ez a homo- és heteroszexualitásra. Nagyokat kortyolva az “álomalkalmazott” feliratú bögrédből, fel sem merül, hogy arról beszélj, miként kötözted ki az asszonyt a kovácsoltvas ágyhoz, vagy milyen új szexjátékszert szereztetek be.

A melegeknél sincs ez másképp. A különbség mindössze annyi, hogy nálunk a magánélet nem feltétlenül ér véget a hálószoba ajtajában. Mert hogyan mondod el a kollégáknak, hogy családi ebéden voltál a pasid szüleinél, úgy, hogy a többiek ne úgy érezzék, épp a buziságoddal kérkedsz.

A továbbiakban erről fogunk beszélni.

Tehát, térjünk vissza az eredeti kérdéshez. Mit csináltál a hétvégén?
Tételezzük fel, még senki nem tudja a munkahelyeden, hogy meleg vagy. Nem azért, mert különösebben titkolnád, csak egyszerűen még sosem került szóba. Milyen válaszlehetőségek állnak rendelkezésedre?

A) “Semmi különöset. És ti?” Ez a megúszós lehetőség. A problémát természetesen ezzel nem oldottad meg, csak elnapoltad a jövő hétre. Vagy az azt követőre. Huzamosabb ideig viszont nem játszhatod a szürke egeret, különben elkönyvelnek antiszociálisnak, azzal pedig búcsút inthetsz a kellemes munkahelyi légkörnek. Bizonyos kollégáknál pedig ez egyébként sem minősül rendes válasznak, úgyhogy nézzük a B opciót!

B) “Vásároltam, főztem, filmeztem, stb.” Ha tényleg csak ennyit csináltál, akkor korrekt. Ha mindezt a pároddal együtt csináltad, akkor csak féligazság. Ha pedig a teljes hétvégét a pasid szüleinél töltötted, akkor konkrétan a kollégák szemébe hazudsz. Azt pedig már megtárgyaltuk, hogy az emberek rohadtul nem díjazzák, ha hazudnak nekik.

Persze, sok minden múlik azon, hogy milyen a munka, és milyen a viszonyod az ott dolgozókkal. Ha úgy érzed, nem érdemes jó kapcsolatot kiépíteni, akkor a B opció hosszú távon is jó választás lehet. Persze, egy idő után feszélyezni fog, hogy állandóan alibit gyárts, és tartsd is magadat a meséidhez, ami végső soron a munkád rovására is mehet. Arról már nem is beszélve, mi van, ha időközben mégiscsak szeretnél nyitni a többiek felé? Akkor jöhet a “Két éven át átvertelek benneteket. Ne hari.” amitől ők vagy meghatódnak, vagy nem.

C) “A pasim szüleinél voltunk ebédelni.” Ennél a válasznál megkockáztatod, hogy Marika le fogja inni a vadiúj blúzát, de Marikának amúgy sem állt jól, úgyhogy belefér. Készülj fel arra is, hogy a munkamenet is kizökkenhet egy időre, mivel a továbbiakban senkit nem fog érdekelni, hogy ki, mit főzött otthon. A válasz innentől coming outnak minősül, annak minden velejárójával. A jó hír, hogy egy munkahelyen csak egyszer kell túlesni ezen. Ha a következő hétfőn is hasonló történettel szolgálsz majd, senkit nem fog váratlanul érni, és Marika is biztonságban érezheti magát.

Sokan azt feltételezik, hogy a melegeknek könnyű, mert “a buzikat úgysem merik kirúgni”. Elvégre védett kisebbségről van szó, akárcsak a romák vagy a zsidók esetében, és akit származása, vallása vagy szexuális irányultsága miatt bocsátanak el, az perelhet.

Ez mind szép és jó, de ebbe csak az hihet, aki még életében nem dolgozott sehol. Köztudott, hogy a munkáltatóknak elég nagy a mozgásterük az alkalmazottak ügyeit érintően. És ha ki akarnak rúgni, akkor ki is fognak! Azért, mert nem vagy elég együttműködő. Mert romlik a teljesítményed. Mert a kollégáid panaszkodnak a munkádra. És így tovább. Egyik munkahely sem olyan hülye, hogy azt mondja, azért küld el, mert buzi vagy. És bizonygathatod te később az igazadat, munkád attól még ugyanúgy nem lesz.

Ha egyáltalán felvesznek, ugyebár. Mert noha a melegek nagy részénél nem látszik a beállítottságuk, akiknek mégis a homlokára van írva, az legfeljebb fodrász vagy lakberendező lehet.

Az Index nemrég közölt egy hosszabb cikket, melyben részletesen ír a melegek munkahelyi diszkriminációjáról, a Háttér Társaság kutatási jelentése alapján, ezért én most nem folynék bele a részletekbe. Aki viszont coming out előtt áll, annak erősen figyelmébe ajánlom.

munka_3.jpg

Miért érdemes előbújni?

Mint ahogy írtam, elsősorban azért, mert a titkolózás, és a vele járó lelki feszültség hosszú távon a munkád rovására fog menni. Heti 40 órán át vagy összezárva azokkal az emberekkel, sokkal többet, mint amennyit a családoddal vagy a barátaiddal töltesz (feltéve hogy nem ők a munkatársaid). Közhely, de a kollégáid a második családod, akiket lehet szeretni vagy utálni, de ha nem akarod pokollá tenni a saját életedet, akkor érdemes minimum egy felületes jó viszonyt kialakítanod velük. Ezt a heterók is nagyon jól tudják. Hidd el, ők sem azért érdeklődnek a hétvégéddel kapcsolatban, mert annyira érdekled őket, ez egyszerűen csak hozzátartozik az emberi légkörhöz.

Másodsorban pedig azért jó még időben coming outolni, mert így egy csomó kínos szituáció elkerülhető. Nekem a kedvencem az volt, amikor a főnököm az iroda előtt elhaladó csinos hölgy ügyfeleket ajánlgatta figyelmembe, de előfordult olyan is, hogy egy kolléganőm kikezdett velem. Utóbbit nagyon sajnáltam, mivel a többi munkatársam akkor már tudta, hogy meleg vagyok, és később emiatt széjjel cikizték. Szerencsére utána már ő is nevetett a dolgon.

Hol nem érdemes előbújni?

Mindenhol dolgoznak melegek. Tényleg mindenhol! Személyesen ismertem már hentest, pilótát, tanárt, rendőrt, katonát, bányamérnököt, építészt, lakatost, DJ-t, orvost, politikust, buszsofőrt és még sorolhatnám. Közülük egyedül a bányamérnök nem vállalta fel magát, mivel Kazahsztánban dolgozott, ahol nem úszta volna meg sima buzizással. A többiek mind azt mondták, voltak ugyan problémáik, de végül mindig megoldódtak, és egyáltalán nem bánták, hogy coming outoltak a munkatársaiknak.

Emellett fontos megemlíteni, hogy olyan szakma sincsen, ahol csak melegek dolgoznak. Vannak melegek a szórakoztató vagy a szépségiparban, és mivel ott megtehetik, hogy harsányak legyenek, az emberek többsége hajlamos azt hinni, hogy azok a buzik gyűjtőhelyei. Pedig a melegeknek csak egy kis része helyezkedik el ezeken a területeken.

Hab a tortán, hogy még a melegpornóban szereplő színészek sem mind melegek! Sőt!

Emlékszem, mekkora lelki törést okozott számomra, mikor a kedvenc pornószínészem ellen eljárás indult, mert bántalmazta a barátnőjét. :(

munka_1.jpg

Termérszetesen aláírom, hogy bizonyos munkakörökben nem feltétlenül érdemes előbújni. Bányászként, vagy Jobbikos képviselőként nehéz dolga lehet az embernek, és sokszor választania kell a hivatása vagy a teljesebb élet között. Én mindenkit arra bíztatok, hogy érdemes inkább az utóbbi mellett dönteni. Mert munkájuk még lehet másik, életük viszont nem nagyon.

Azt is fontosnak tartom megemlíteni, attól, hogy egy munkahely melegbarát, még bánhatnak ugyanúgy az alkalmazottakkal, ahogy más a kutyájával se. Sajnos ilyenben is volt már részem.

Hogyan érdemes előbújni?

Dolgoztam már pár helyen, ezért szerencsére van már tapasztalatom e téren. Rólam eddig így vagy úgy, de mindenhol tudták, hogy meleg vagyok. (A két naptól egy hétig terjedő diákmunkákat nem veszem ide.)

Ahogy a magyar munkavállalók többsége, nagyrészt én is ismerősök által helyezkedtem el. Onnantól kezdve pedig, hogy valaki tudja rólad, coming out szempontból már nyert ügyed van. Ha nem is pletykálja el rögtön, a vele folytatott beszélgetésekből (amennyiben nem kettesben folytatjátok) előbb vagy utóbb mindenki számára világos lesz, hogy te bizony nem a lányokat hajkurászod.

Akárcsak az iskolai előbújás esetében, itt sem érdemes mindenkinek egyesével elmondogatni. Elég a megfelelő ember fülébe eljuttatnod, és onnantól kezdve a probléma megoldva. Eddigi tapasztalataim alapján ez is kb. 3 napig érdekli az embereket, aztán ugyan olyan természetességgel kezelik, mint hogy 2 cukorral iszod a kávét, vagy hogy utálod a hétfőt.

Igazi kihívással egyedül akkor néztem szembe, amikor hazaköltöztem a szüleimhez vidékre, és amíg belekezdtem egy új szakma megszerzésébe, addig helyben vállaltam munkát. Egy olyan közeget kell elképzelni, ahol a munkatársak között rendszeres téma a vasárnapi istentiszteleten elhangzottak átbeszélése. Pártállás tekintetében szintén elég egysíkú a helyzet. Amikor közéjük csöppentem, elhatároztam, hogy ideiglenes munkáról lévén szó –, nem erőltetem ezt a coming out dolgot. Természetesen, ha bárki rákérdez, elmondtam volna. Több évnyi aktivista szerepvállalás után szépen néztünk volna ki, ha letagadom.

Pár hét elteltével, egyik reggel megyek be az irodába, mire a kolléganőm közli, hogy “Olvastam a blogodat.” Döbbenten néztem rá. “A Melegedőt?” – kérdeztem, mivel akkor még csak 2 napos volt a blog. “Igen.” – hangzott a válasz. Gondoltam magamban, akkor most már helyben vagyunk, ezt nehéz lenne félreérteni. “És hogy tetszett?” – kérdeztem, felkészülve mindenre. Mire ő kifejtette, hogy nagyon tetszett neki az írásom, és teljesen egyetért velem. (erről a cikkről volt szó egyébként)

Mindezzel csak azt szerettem volna megmutatni, hogy a legliberálisabbtól a legkonzervetívabb közegig is érdemes elgondolkozni az önfelvállaláson. Bevallom, engem is őszintén meglepett, hogy egy kis, vidéki településen sem csinálnak ebből problémát az emberek. Nyilván nem velük fogom megvitatni a magánéletemet, de már az is borzasztó sokat jelent, hogy nem kell megjátszanom magam senki kedvéért.

960x540.jpg

Összegzésként tehát:

1. Mérd fel előre a körülményeket, és válaszd ki a hozzá illő stratégiát!

2. Ne menekülj féligazságokba, a hazugságokat pedig végképp kerüld el!

3. Ha vonakodsz attól, hogy személyesen mond el, választhatod a facebookos bejelölős módszert, amennyiben onnan egyértelműen kiderül, hogy meleg vagy. Bőven elég, ha csak egy munkatársat avatsz be, másnap úgyis mindenki tudni fogja.

4. Készülj fel arra is, hogy lesznek, akikkel nem fogtok örök barátságot kötni emiatt. Ha minden rosszul sül el, olyannyira, hogy a munkatársaid vagy a feletteseid homofóbiája lehetetlenné teszi a munkavégzést, esetleg el is bocsátanak miatta, akkor feltétlenül fordulj az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Ami a legfontosabb: Beszélj természetesen a magánéletedről!

Igen, számodra az evidens, hogy a pasiddal töltöd a hétvégédet, mivel őt szereted. Marika sem kezdi el bűnbánóan a köldökét nézegetni, ha arról beszél, hogy a férjével voltak disznóvágáson. Hidd el, ha mások is látják a magabiztosságodat, akkor ők is természetesnek fogják ezt venni.

Ha úgy érzed, további instrukciókra van szükséged az előbújáshoz, kattints a blog Coming Out fülére.

Én ezúttal is szeretnék gratulálni azoknak, akik a nehézségek ellenére a munkahelyükön is fel merik vállalni önmagukat, és sok sikert kívánok mindenkinek, aki most tervezi az előbújást. Kitartás, és mindent bele! :)

J. Gábor

Előző cikkünk:

Coming Out gyorstalpaló IV. - Melegként a suliban

 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr8911734569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.22. 08:54:43

Több homokos kollégám volt már. Engem nem zavartak, egyikük se volt büszke homokos, azaz nem terjesztett homokpropagandát.

Egyetlen olyan homokos kollégám volt, aki tagja is volt valamilyen homoklobbista szervezetnek, de ezt is csak a FB-profiljáról észleltem, az irodában nem agitált. Ez egy lány volt egyébként. Az irodában egyszer beszélt homokosságáról: egy nap bejött hatalmas kék-zöld foltokkal az arcán, s elmondta sokak kérdésére, hogy megverte a barátnője, ekkor mondta el, hogy leszbikus, s a barátnője féltékenységből veri őt időnként. Panaszkodott is az egyik homoklobista szervezetre, hogy ha egy homokost egy másik homokos részéről éri sérelem, akkor kussolnak, hiába kér tőlük segítséget.

Még meg is beszéltem vele a témát. Ő azt mondta: tolerálja, hogy homofób vagyok, mivel nem akarok bántani senkit. Azt mondta: őt a keresztény homofóbok nem zavarják, hiszen ők Jézust követik, csak a verekedős szélsőjobbos homofóbok zavarják. Mostanáig a barátom a FB-on.

Volt egy rejtőzködő homokos kolléga is. 50 méterről látszott róla, de viccesen titkolta, latin-amerikai mácsót játszott. Köldökig kigombolt kockás ingben udvarolt minden nőnek, pedig én láttam a tekintetén, hogy a valóságban a fiúk iránt epekedig.

Szóval ha a homokos tudja a helyét és behúzza fülét-farkát, nincs gond vele.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:39:19

@bircaman maxval szerkesztő: Tovaris birca! Nem a hobbijának éljen, meg a rejtett vágyinak, nem azért fizetjük.
Tessék ballibezni, Orbánt és Putyint támogatni, az USA-t ócsárolni!

Behajtó70 2016.09.23. 07:39:19

Csak ne bujj elő sehonnan, én sem lengetem, hogy mi vagyok az ágyan!

Fogjátok már fel, hogy senkit nem érdekel!

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:40:51

@Behajtó70: De. A látenseket - te, birca, Éhes Ló - érdekli. De a tovaris figyelmét nem vondd el, mert ma még nem ballibezett, ezért levonunk a fizetéséből.

Behajtó70 2016.09.23. 07:42:19

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: a náci gyűlöletkeltés, dehonesztálás, mások buzizása a ti módszeretek! Lásd : fent is ezt teszed.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:42:57

@bircaman maxval szerkesztő: "Volt egy rejtőzködő homokos kolléga is. 50 méterről látszott róla, de viccesen titkolta, latin-amerikai mácsót játszott. Köldökig kigombolt kockás ingben udvarolt minden nőnek, pedig én láttam a tekintetén, hogy a valóságban a fiúk iránt epekedig."

Tovaris! Az ilyen mondatokkal elárulja magáról, hogy nagyon is közeli ismeretségben van a társadalom ezen rétegével. Tessék ballibezni! Azért fizetjük.

Behajtó70 2016.09.23. 07:44:34

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: látenseket? Ez valami ballib lószar? Akkor te látens náci vagy.

Mi itt a blogot kommenteljük, te meg a kommentelőket, ezért kaptál tőlem helyretételt.

Trollmmajom! Ignore on!

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:45:02

@Behajtó70: A náci hogy jön ide? Miért dehonesztáló hogy látens vagy? akkor ne mutasd ki azzal hogy egyből rácsapsz egy ilyen posztra.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:46:05

@Behajtó70: Na végre, megvan az első ballibezés! Helyre a barátos ánuszában szoktad a dolgokat. :-))

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:47:07

@Behajtó70: " Akkor te látens náci vagy." Jó, szólj az első náci posztnál, hogy első legyek. :-))

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.09.23. 07:48:29

Na! @Behajtó70: elűzve, birca leoltva mert nem dolgozik. :-)) Hol a vezértroll? Hol a megérdemelt elismerésem?

CyberPunK 2016.09.23. 08:04:58

"A szexualitás magánügy. Egy kulturált közegben – mint például egy iroda (már amelyik...) – ez nem is lehet téma."

Amelyik férfitársaságban 5 perc után a téma nem a pina, azok vagy buzikból vagy kémekből állnak.
Ősi magyar bölcsesség

"Mert hogyan mondod el a kollégáknak, hogy családi ebéden voltál a pasid szüleinél,"

Családi ebéden voltam a párom szüleinél. Jé baszd meg, agy, lehet használni, nem tilos.

Amúgy meg: www.youtube.com/watch?v=1Iy_GGToRNg

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.09.23. 08:24:53

@CyberPunK: óóó azt nem lehet. Ha meleg vagy, akkor azt vagy szégyellni kell és hazudni róla vagy beledörgölni a másik arcába. A párom kifejezést nem lehet használni, mert akkor még azt hiszik, hogy nem vagy meleg, sőt heteró vagy, az a legrosszabb.

CyberPunK 2016.09.23. 08:30:58

@onlajnok: Bocsánat, úgy látszik ideológiailag nem vagyok elég képzett. :(

apro_marosan_petergabor 2016.09.23. 09:11:21

Maradjatok inkább háttérben.
Ha már nem lettetek rendesen megnevelve, s egyéb traumák értek, ne gyertek a napfényre - mert az erősen reklámízű, s nem szeretik az emberek. Inkább azon gondolkodjatok, hogyan lehetne normális kerékvágásba terelni az életeteket - mi az oka annak, hogy nem tudtok gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani az ellenkező nemmel. Higyjétek el, a 90%-otokon lehet segíteni.

CyberPunK 2016.09.23. 09:18:06

@apro_marosan_petergabor: Khm, a heterók 90%-a se tud gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani az ellenkező nemmel...

sírjatok 2016.09.23. 09:47:56

De biztos vannak olyan emberek, akik a kötözős-törpés szexet kedvelik, meg olyanok, akik swingereznek, meg olyanok, akik a faszukat szagolgatják meg az orrukat túrják, de ezek az emberek miért bírják ki, hogy munkahelyen ezt nem mondják el?

Egyallampolgar 2016.09.23. 10:17:47

Sikerült leszögezni hogy a sexualitás magánügy. Utána jött a létező szürke zóna pl. csevegés az étkezőben. Ha valakiről azt sejtem hogy egy homofób szerencsétlenség akkor elkerülném: "A kedvesemmel főztünk, filmeztünk".
Aki meg nem totál hülye középkori szerencsétlenség, az meg csak nem kap szívrohamot egy homosexuálistól. 2016-ban még ez téma? Szánalmas.

Gukker 2016.09.23. 10:40:49

@Egyallampolgar: Hát, nem tudom, de ha valaki azt a kifejezést használja, hogy "párom", vagy "kedvesem", azonnal lejön, hogy a saját neméhez vonzódik. Ez a legátlátszóbb kikerülőmanőver: en.wikipedia.org/wiki/Pronoun_game

Faszerkezet 2016.09.23. 10:44:19

Tökéletesen egyetértek. Minden ratyi comming-outoljon.... Nincs több makkpajti titokban.... elő a farbával.:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.23. 11:01:19

Ez egy ezen a blogon szokatlanul értelmes poszt volt.

Egyallampolgar 2016.09.23. 11:03:18

@Gukker:
"ha valaki azt a kifejezést használja, hogy "párom", vagy "kedvesem", azonnal lejön, hogy a saját neméhez vonzódik"

Nahát, akkor Bódi Cipő László és Bródy János meleg tovbbá Bye Alex is. S az a sok lány akik nekem kisajátítás és birtoklás vágyból "párom" - főnévvel illetik a pasijukat, azok is kamuztak :) Hmm ez biztos? :)

Jakab.gipsz 2016.09.23. 11:07:13

Bosszantóan unalmasok vagytok. Ezen az alapon a sánták, bénák és a süketek is megkülönböztetett figyelmet érdemelnének, aztán az alacsonyak meg a nagyon magasak, őket követnék a soványak meg a túl kövérek, nincs komolyabb dolgunk, kérdezem illő tisztelettel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.23. 12:40:52

Megéri hogy melegnek higgyenek, mert akkor a kolléganők sokkal gyanútlanabbak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.23. 12:41:37

Ha meg azt mondod nekik, hogy ők az első nők akik vágyakat keltenek benned, attól teljesen elalélnak.

apro_marosan_petergabor 2016.09.23. 19:25:42

@CyberPunK:
Khm, ha így lenne, már kihalt volna az emberiség.
süti beállítások módosítása