Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Meleg útikalauz - Európa

2016. szeptember 15. - Juhász.Gábor

utazas_6.jpg

A heterók számára evidens, hogy kedvükre utazhatnak a nagyvilágban. Ha csak bele nem futnak egy háborús konfliktusba, akkor legfeljebb a turistalehúzó szolgáltatóktól kell félniük. Melegeknél azonban más a helyzet. Bizonyos helyeken békeidőben is konkrét életveszély les ránk, más esetben elég egy rossz pillantás, vagy egy félreérthető gesztus, és máris rács mögött találhatjuk magunkat.

Világot látni azonban mégis érdemes, sok olyan hely van ugyanis, amik igazi “melegparadicsomnak” számítanak. Ha mást nem is, a hazai pinceszagú meleg élethez képest mindenképp felüdülést jelenthetnek.

Most összeszedtük nektek, hová érdemes elutazni, és melyek azok az országok, amiket jobb messziről elkerülni.

Cikksorozatunk első részében Európát fogjuk górcső alá venni.

Sok újat nem mondok azzal, hogy a melegek helyzete Nyugat-Európában a legjobb, megítélésük pedig keletre haladva egyre romlik. Az viszont kétségtelen tény, hogy Európa egyetlen országában sem tilos melegnek lenni. Erre a teljesítményre a LMBT szervezetek joggal lehetnek büszkék!

Persze attól, hogy egy ország nem tiltja a homoszexualitást, messze nem azt jelenti, hogy támogatja is. Ez elsősorban a poszt-kommunista országokra igaz, ahol a mai napig masszív homofóbia figyelhető meg a politikában.

Európa igen gazdag meleg múltra tekint vissza, gondoljunk csak a görögökre vagy a rómaiakra. A nagyvárosok többségében még a sötét középkor idején is elnézőek voltak a melegekkel. Ez a kontinens volt a melegmozgalom bölcsője. Német és francia területeken már az 1800-as években kezdeményezések indultak a melegek társadalmi integrációjával kapcsolatban.

Manapság szinte az összes nagyvárosban van meleg élet, diszkókkal, bárokkal, klubokkal, még az olyan kevésbé szerencsés helyeken is, mint a Balkán, vagy Oroszország.

Az Európai Unió 28 tagállamából jelenleg 22-ben ismerik el az azonos neműek együttélését, ezekből 11-ben össze is házasodhatnak, 18-ban pedig gyerekeket is fogadhatnak örökbe.

utazas_1.jpgFranciaország, Párizs

A példaképek

A következő táblázatban azokat az országokat láthatjátok, ahová párotokkal együtt is nyugodtan elutazhattok. Az összes nagyobb városban találhattok melegbarát helyeket, és az utcán sem fog senki furcsán nézni, ha kézen fogva sétáltok. Nyilván ott is él pár kósza homofób, de a lakosok túlnyomó többsége elfogadja a homoszexualitást.

A melegfelvonulás itt igazi karnevál, amin a heteroszexuális lakosság is szívesen vesz részt, együtt ünnepelve az LMBT kisebbséggel. Az iskolában senki nem néz szúrós szemmel, ha kiderül, hogy a gyereknek két apukája vagy két anyukája van, a munkahelyeken pedig külön szakszervezete van az LMBT alkalmazottaknak. Bár átutazóként kevésbé részesülhetünk a sok jóból, egy-egy ilyen ország turistaként is igazi paradicsom.

1_3.png utazas_4.jpgCsehország, Prága

Jó úton haladva

Itt találhatjátok azokat az országokat, ahol már kialakult egyfajta LMBT kultúra, színvonalas meleg szórakozóhelyekkel is találkozhattok, a társadalom azonban még furcsán néz a homoszexuálisokra. A listán főleg azok a poszt-kommunista államok szerepelnek, melyeknek jókora lemaradást kellett behozniuk a nyugatiakhoz képest, mégis elég szépen teljesítettek.

Hazánk is itt szerepel, ugyanis bármily hihetetlennek tűnik, még mindig a kontinens boldogabbik feléhez tartozunk. Erre a listára kerültek Európa miniállamai is, ahol bár semmi félnivalójuk a melegeknek, a befogadóbb törvényalkotásban nem igazán jeleskednek.

2_2.png

utazas_2.jpgBulgária

“Kalandvágyóknak”

Bár ezekben az országokban is vannak kósza kezdeményezések a melegek jogait illetően, rendszerint hatalmas ellenszéllel kell szembenézniük. Sajnos gyakran előfordulnak homoszexuálisok elleni erőszakos cselekmények (értsd: buziverés), ezért a kézen fogva andalgást itt lehetőleg kerüljük. Akinek nincs a homlokára írva, hogy buzi, az persze így is jól érezheti magát. A lakosok túlnyomó része nem gonosz, csak tájékozatlan, és hajlamos bedőlni a homofób politikusok uszításának.

A Freöer-szigetek azért kapott helyet a listán, mert bár a legendásan toleráns Skandináviához tartozik, mégis sok homofób incidens történt az országban. Dán hatásra bevezették ugyan a melegházasságot, elfogadás terén még bőven van hová fejlődniük.

3_3.png

utazas_3.jpgOroszország, Moszkva

Csak saját felelősségre!

Az alábbi országokban előfordulhatnak konkrétan életveszélyes szituációk. Bár a törvények hivatalosan nem ítélik el a homoszexualitást, a mindennapi gyakorlat mást mutat. A gyűlöletkampányt a politikusok és a vallási vezetők egyaránt csúcsra járatják, így nem csoda, hogy rendszeresek a melegek elleni bűncselekmények. Itt említeném meg a “becsületgyilkosság” fogalmát, ami azt jelenti, hogy ha egy családtag szégyent hoz a famíliára, akkor azt csak vérrel lehet lemosni. Sajnos a homoszexualitás náluk combosan beletartozik a szégyen fogalmába. Ez leginkább Törökországra és térségére jellemző, de az Orosz hagyományoktól sem idegen a gyakorlat.

A felkapott turistaövezetek még biztonságosak lehetnek, de érdemes óvatosnak lenni, ugyanis a mai napig bevett szokás, hogy bárokban vagy mosdókban egyértelmű ajánlattétellel csapdába csalják a melegeket. Ilyenkor az illetőnek szerencséje van, ha csak megverik és kirabolják.

4.png

A lista természetesen csak tájékoztató jellegű, melegként mindig érdemes észnél lenni, akár itthon, akár külföldön. Egy párizsi sikátorban ugyanúgy megkéselhetnek azért mert buzi vagy, illetve előfordulhat, hogy Örményországban ismerkedsz össze a legtoleránsabb emberekkel. Sosem lehet tudni.

Szóval kalandra fel! Remélem a cikk segítséget fog nyújtani a nyaralási/telelési úticélok kiválasztásában. Aki szeretne bővebben utánaolvasni Európa országok melegjogi helyzetéről, az itt megteheti.

Következő cikkünkben az Amerikai kontinenst fogjuk körbejárni. Tartsatok velünk!

J.Gábor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr1911706095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása