Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Melegedő

Apa, anya, meleg vagyok!

Coming Out gyorstalpaló III.

2016. augusztus 23. - Juhász.Gábor

1.jpg

Ismeritek azt a viccet, hogy:

Cigány fiú hazamegy, odaáll a szülei elé, és azt mondja: “Apa, anya, én cigány vagyok!”

Az apa ekkor átad egy ezrest az anyának, aki vidáman így szól: “Na ugye! Én mindig is tudtam!”

Nem, ez a vicc nem létezik, és nincs is semmi értelme. A zsidós verziójának sem. Mégis remekül rávilágít arra, mi a legnagyobb különbség a vallási/nemzeti/kulturális/stb. és a szexuális kisebbségek között.

Borzasztó, ha egy gyereket bántanak az iskolában a származása vagy a vallása miatt. Otthon azonban, jó eséllyel, olyan emberek veszik körbe, mint amilyen ő maga. A családja pontosan tudja, milyen kisebbségként élni, közösen pedig könnyebben megbirkóznak a felmerülő problémákkal.

Egy meleg fiatalnál ez teljesen máshogy néz ki.

Azt szokták mondani, “egy jó szülő tudja, ha a gyermeke meleg”.

Egy ideális világban, ahol a szülők annyi időt tölthetnek a családjukkal, amennyit szeretnének  és nem kellene esetenként három műszakban gürizni a betevő falatokért –, még el is tudnám fogadni, hogy ez így van.

A mi világunkban azonban én nem ezt használnám a szülői gondviselés mércéjeként. Szerintem, egy szülő kompetenciája abban nyilvánul meg, hogyan képes feldolgozni gyermeke másságát.

Melyik családtagommal kezdjem?

Bár egészen idáig a szülőkről volt szó, én mégis azt javaslom, kezdésnek olyan családtagot válassz, aki korban közelebb áll hozzád. Lehet testvér, unakatestó, vagy egy jófej nagybácsi/nagynéni. Esetükben is jól alkalmazhatóak azok a szempontok, amikről a barátok kapcsán már esett szó.

Az ő korosztályuk már sokkal nyitottabb a melegekkel kapcsolatban, vagy legalábbis nem csinálnak belőle akkora ügyet, mint a húsz-harminc évvel idősebb generációk. Ha szerencséd van, megértésre találsz náluk, és akkor már egy lépéssel beljebb vagy. Ha nem, nos… ezzel majd a cikk végén foglalkozunk, addig is gyakoroljuk a pozitív gondolkodást!

Miért nem mondhatom el egyből a szüleimnek?

Ha a velük akarsz kezdeni, tedd azt! Én is ezt csináltam. Nekem is ott volt az öcsém vagy az unokanővérem, akikkel tudtam volna beszélni erről, mégsem éltem a lehetőséggel.

Egy bágyadt, borongós őszi napon, suli után hazamentem, leültettem anyuékat a konyhában, és elmondtam nekik, hogy meleg vagyok.

Így is lehet. Viszont egy megértő rokon támogatása nagyon jól jöhet. Ő akkor is kiállhat melletted, amikor téged épp elkap a sírógörcs…

Muszáj személyesen elmondanom?

Semmit nem muszáj! A coming outnak nincsenek kőbe vésett szabályai, amiket ha megszegsz, a buzológiai nagygyűlés érvényteleníti az előbújásodat.

Van, aki leírja levélben, más SMS-ben, vagy e-mailben, stb. Fontos, hogy ezzel nem úszod meg a szemtől-szemben való elbeszélgetést, legfeljebb előkészíted a terepet. Ha úgy érzed, már nem bírod cérnával, de épp Londonban mosogatsz, akkor hívd fel őket telefonon. Amikor lelkileg eléggé felkészültnek érzed magad, ne halogasd, ne várj a megfelelő pillanatra, hanem tedd meg, amíg van merszed hozzá! 

2.JPGA képen Austin és Aaron Rohodes, a népszerű youtuber ikerpáros coming outolnak telefonon az édesapjuknak.

Hol és mikor mondjam el nekik?

Én valamikor azt olvastam, hogy a coming outhoz a legideálisabb a hétvége, vacsora után, de még lefekvés előtt. Akkor általában már nyugi van, a szülők sem a napi teendőikkel vannak elfoglalva, és ha úgy alakul, az egész esete előttük áll, hogy átbeszéljék a dolgokat, vagy “aludjanak rá egyet”. Amennyiben van időnk és akaraterőnk ezt ilyen szépen kivitelezni, akkor én mindenképpen azt mondom, érdemes így időzíteni.

Ettől függetlenül, itt is az az elsődleges szempont, hogy éppen mikor állsz készen a dologra. Sajnos hiába tisztáztál már le magadban mindent, hiába zajlott már le fejben ezerszer és ezerszer az a bizonyos pillanat, mégis borzasztóan változékony, hogy épp van-e hozzá lelkierőd. Sajnos a körülmények sem mindig neked kedveznek. Mindezeket figyelembe véve, próbálj meg találni egy nyugodt helyet és egy nyugodt pillanatot. Ez életed egyik legnagyobb mérföldköve, add hát meg a módját!

Mit mondjak?

“Apa, anya, meleg vagyok”. Nem kell túlspilázni.

Mire számítsak?

Na látod, ez az a kérdés, amire ne tőlem várj választ!

Ahány szülő, annyi hozzáállás és reakció létezik. Van, akit a vallási fundamentalista apja a keblére ölelt, és átértékelte az addigi világlátását; mást az egyébként világlátott és értelmiségi szülei tettek az utcára, és szakítottak meg vele minden kapcsolatot.

A saját szüleidet neked kell ismerned. Nem feltétlenül abból kell kiindulnod, hogyan viszonyulnak a melegfelvonuláshoz, vagy hogy mennyit használják előszeretettel a buzi szót. Puhatolózz! Hozz fel melegséggel kapcsolatos témákat, például hogy az egyik osztálytársad unokatesójának keresztapjának a fia épp most mondta el otthon, hogy meleg, és figyeld meg, hogyan reagálnak minderre. Közel sem biztos, hogy a te coming outodat is így fogják fogadni, de azért elég sok mindent le fogsz tudni szűrni a megnyilvánulásukból.

Amennyiben nagyon erős kétségeid vannak a dolgok kimenetelével kapcsolatban, azt javasolom, avasd be az egyik barátodat vagy rokonodat a tervedbe, és kérd meg, hogy ha a lehető legrosszabbul alakul a dolog, akkor hadd tölthesd nála az éjszakát. (Pozitív gondolkodás! Minden rendben lesz! Ha nem, akkor is!) 

3.jpgA fotó az Imák Bobbyért című filmből származik.

Arra készülj fel, hogy nem fognak tapsolni. Az enyémek sem tapsoltak. Sőt.

Gondolj arra, hogy neked mennyi időbe telt, mire sikerült elfogadnod a saját másságodat! Nekik is időre lesz szükségük, hogy feldolgozzák az új helyzetet, még akkor is, ha egyébként már sejtették rólad.

Ha dühösnek vagy csalódottnak tűnnek, azt semmiképp ne vedd magadra! Ilyenkor elsősorban saját magukra mérgesek, mert úgy gondolják, csődöt mondtak szülőként, vagy az összedőlt légváraikat siratják. Ebben a helyzetben sokat segíthetsz nekik, hogy minél előbb belássák, ők semmit nem “rontottak el”, és te melegként is képes vagy teljes életet élni, amihez szeretnéd az ő támogatásukat kérni.

Mivel ők valószínűleg egyáltalán nem ismerik a meleg világot, félteni fognak az ismeretlentől. Megeshet, hogy mindenféle téves félinformációk alapján megpróbálnak rajtad “segíteni”, de te már okos vagy, és tájékozott ezért könnyedén fogod tudni kezelni ezeket a szituációkat.

Hagyd, hogy kérdezzenek! Ha minden jól alakul, szeretnék majd megismerni énednek ezt az új részét. Legyél nyitott és őszinte hozzájuk! Biztosan fognak furcsaságokat is kérdezni, de ezeken lépj túl! Emlékezz, amiben te élsz, az számukra egy ismeretlen világ! Hagyd, hogy rajtad keresztül felfedezhessék!

4.jpg

Mit csináljak, ha minden rosszra fordul?

Ne ess pánikba! Ez az elsőszámú szabály!

Csak megnyugtatásul: bár mindenki azt hiszi, hogy rengeteg szülő tagadja ki a gyerekét, a valóságban ez csak rendkívül ritkán fordul elő. Persze, akit utcára tesznek, annak ez sovány vigasz.

Sajnos hazánkban nem működik olyan szervezet, ami a bajba jutott meleg fiataloknak tudna segíteni. Legfeljebb lelki támogatást tudnak biztosítani. Így a legjobb, ha előre felkészülsz. Amennyiben valószínűnek tartod, hogy elkergetnek otthonról a melegséged miatt, akkor inkább jegeld a coming out témát. Ebben az esetben a szülők nem is biztos, hogy megérdemlik az őszinteségedet. Húzd ki valahogy a suli végéig, és amint lehet, költözz el.

Persze attól még, hogy valakit nem tagadnak ki, lehet elviselhetetlenül rossz az otthoni légkör. Sokan számoltak be arról, hogy az addigi közeli viszonyuk a szülőkkel hirtelen megváltozott. Vagy, hogy hiába történt meg a coming out, arról nem hajlandóak tudomást venni, és tovább erőltetik a barátnő kérdést.

Ezzel kapcsolatban van egy jó hírem: minden szülő fejlődőképes! Persze rengeteg idődbe és energiádba fog kerülni, de ha számodra fontos a kapcsolatotok, akkor érdemes megdolgozni érte.

Amikor én 17 éves koromban előbújtam, édesanyám azt mondta, hogy ez szégyen, édesapám pedig azt, hogy nem igaz, hogy ezen nem lehet változtatni. Egy év múlva, amikor összejöttem az első barátommal, már ők kérték, hogy hozzam le egyszer hozzájuk, hogy megismerhessék. Így haladtunk szépen, lépésről lépésre. Mára eljutottunk odáig, hogy a páromat igazi családtagként kezelik, és a melegséget is éppolyan természetes dolognak veszik, mint a szőke hajat, vagy a kék szemszínt.

Szóval hajrá!

Végezetül pedig itt egy videó, hogy lássuk a történet másik oldalát is. Ebben egy anyuka beszél arról, hogyan élte meg a fia előbújását. Rendkívül tanulságos!

 

J.Gábor

Előző cikkünk:

Coming Out gyorstalpaló II. - Előbújás barátoknak

Következő cikkünk:

Coming Out gyorstalpaló IV. - Melegként a suliban

 

További cikkekért és érdekességekért kövess minket Facebook-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://amelegedo.blog.hu/api/trackback/id/tr111358178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2016.08.23. 22:57:57

A homoszexualitás nem egyszerű dolog.
A jó szülő nem bólint egyetértően arra, ha a gyermeke bejelenti, "homoszexuális vagyok".
Nem, inkább elgondolkodik, vajon mi vezetett idáig, milyen hatások érték a gyermeket (média, divat, kudarcok a normál pályán stb.), hogy a természetes iránytól elfordult. S elgondolkodik azon is, mit tehet annak érdekében, hogy helyes irányba terelje gyermekét. Az első a diagnózis, a második a terápia. Szelíden, megértően, beleérzően.
Nem könnyű, nem biztos a siker, de van rá jó esély, a valóság más, mint amit a média erőltet.

Tisztességes Természettudomány 2016.08.23. 23:21:16

"Apa, anya, meleg vagyok!"
Itt egy lázcsillapító, gyermekem

2016.08.24. 00:24:37

@apro_marosan_petergabor: akiről te beszélsz, az az ostoba, tudatlan, szeretet nélküli szülő.

Szalay Miklós 2016.08.24. 00:30:46

Tessék egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid051

(A legfelső sor a kép tetején, "Homoszexualitás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

cso zsi 2016.08.24. 00:58:09

Gyáva volt a lányokkal kezdeni, a suli vécében meg úgyis farokméregetősdit játszottak.
Csak divat fiúk, és lányok között is. Társas kapcsolatra alkalmatlanok, és nem is keresik azt.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 05:39:23

A beteg gyerek mindig tragédi a szülő számára.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.08.24. 06:09:43

Nem meleg, buzi, mit álszenteskedtek?

FikkFakk 2016.08.24. 06:32:45

Add vissza te is a lovagkeresztet "fiam".

FikkFakk 2016.08.24. 06:36:21

@cso zsi: szerintem is ma divat lett buzinak lenni, gyanitom a buzi ifjusag 80 szazaleka nem lenne az, ha az uresseguket nem kene potolni valamivel.

Vagy pusztan azt hiszik, erdekesek lesznek tole.

Amugy szive joga mindenkinek oda dugni a kolbaszt, ahova jol esik;

FikkFakk 2016.08.24. 06:44:36

@FikkFakk: de e preferenciadra nincs mit buszkenek lenni.

scavengario 2016.08.24. 08:21:07

@apro_marosan_petergabor: Aztán a meleg pingvineket, gorillákat, delfineket és a média káros hatása tette meleggé? :D

apro_marosan_petergabor 2016.08.24. 08:39:10

@scavengario:
Nem biztos, hogy az állati létezés a mérvadó számunkra.
nem mindenki pingvin aki frakkban van, bár frakkban lévők között több a pingvin:)
Valószínű vannak "született" homoszexuálisok is, de ezt a számot 0,5%-ra teszik, ellentétben a divat/magatartás zavaros generálttal, s a gondos szülő ezt is ki tudja deríteni, hogy ha komolyan veszi a dolgot, s nem csak úgy kezeli, "megértően", "örölök gyermekem, hogy ezt elmondtad nekem".

scavengario 2016.08.24. 08:40:39

@FikkFakk: "gyanitom "
Hát sajnos tévesen :) Régen is ennyi volt a meleg, csak akkor nem derült ki, mert aki félt, az lapított. Maximum titokban találkoztak. Vagy még úgy sem. Sokan megnősültek a társadalmi nyomás hatására. Aztán 3 gyereket csinált, összesen ennyi volt az aktus anya és apa között.

Az állatvilágban is van homoszexualitás, egyes fajoknál még magasabb arányú, mint az embereknél.

cso zsi 2016.08.24. 10:55:29

@scavengario: Bizonyára, hiszen ismersz. Mert én azt sem tudom, ki minősít engem.
A vélemény, meg köztudottan olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senkit nem érdekel.
Meglehetősen sok meleg, vagy magát melegnek valló fiatalember kerül a pár szomszéddal odébb lévő lakásba. Az az egy írható pozitívumként a számlájukra, hogy szivárványos zászlóval nem rohangáltak a körfolyosón. De féltékenység, szerelmi dráma magas fejhangon sipítozva, nőket megszégyenítve...
Hagyjuk ezt.

scavengario 2016.08.24. 11:06:17

@apro_marosan_petergabor:
" A történet Winnipegben, 1967-ben kezdődött el, amikor is Bruce Reimer szüleinek az orvosok körülmetélést javasoltak a felmerült vizelési probléma megoldásaként. A beavatkozás során azonban hiba történt, a kisfiú nemi szerve pedig súlyosan károsodott. Az orvosok az eset feldolgozása érdekében dr. John Money pszichológushoz küldték el őket, akinek épp kapóra jött ez a szerencsétlen eset.

Épp azon dolgozott ugyanis, hogy bebizonyítsa, a nemi identitás csakis nevelés kérdése, ezért azt tanácsolta a házaspárnak, hogy neveljék lányként a kisfiút. Bruce-t Brendává keresztelték, hormonkezelést kapott, átalakító műtéteken esett át az évek folyamán egészen serdülőkoráig, amikor is boldogtalansága miatt öngyilkosságot kísérelt meg. Ekkor döntött úgy, hogy mindezt nem akarja, hiszen fiúnak érzi magát. Hamarosan így Brendából David lett, és helyreállító műtétek sora következett, melyeket még három sikertelen öngyilkossági kísérlet előzött meg.

Felnőve David megházasodott, ám a válást követően, 38 éves korában saját kezűleg vetett véget életének. Dr. Money-t egy idő után a család nem kereste fel többé, kollégái pedig végig megdöbbenéssel figyelték az önmagát istennek képzelő orvos tevékenységét. Szerintük megfelelő kontroll alatt mindennek nem lett volna szabad megtörténnie."

Keress rá, ha jobban érdekel. Hormont is kapott, lányként is nevelték, a média is hatott rá (nyilván mivel azt hitte, hogy ő lány, a média megfelelő tartalmát szippantotta be, mégis érezte, hogy valami nem jó.

Bafana 2016.08.24. 12:24:29

- Apa, Anya, meleg vagyok
- Fiam, van Ferrarid a saját garázsodban?
- Nincs
- Van luxuslakásod a tengerparton, jachttal a kikötődben?
- Nincs
- Akkor fiam, te nem meleg vagy, hanem egy kis buzeráns.

Szelid sunmalac 2016.08.24. 12:44:09

@Szalay Miklós: Te figyelj gyoker! Volt mar aki VALAHA si megnyitotta a rohadt linkjeid? Csak mert mindenhova ugyenzt a szart nyomod. Jo lenne ha lekopnal mar.

Ramil Safarov 2016.08.24. 13:11:37

MOCSKOS BUZIK AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

FikkFakk 2016.08.24. 17:00:17

@scavengario:
"Régen is ennyi volt a meleg, csak akkor nem derült ki, mert aki félt, az lapított"

Honnan tudod, ha nem derült ki...?

Szerintem a többségnek eszébe se jutott, hogy meleg legyen. Most sokan azért melegszenek be, mert azt hiszik, majd attól különlegesek lesznek.

Stohl András 2016.08.24. 20:07:37

Egyertelmu, hogy csak azert kurogatjak egymast seggbe, hogy provolkaljak a tobbseget.
Ok sem szeretik csak trollkodnak.

Neo07 2016.08.24. 22:36:47

@FikkFakk:
"...szerintem is ma divat lett buzinak lenni, ..."
"...Most sokan azért melegszenek be, mert azt hiszik, majd attól különlegesek lesznek. "

Oké, akkor próbáld ki. Nem fog menni.

2016.10.30. 19:23:10

Nem a homoszexualitástól félnek a szülők, hanem a rokonok, barátok, ismerősök "megszólásától" és attól hogy mindenki őket tartja hibásnak, mert a gyerek meleg. Mert ez az egész addigi életüket, hitüket a családban, a házasságban, az élet értelmében, és mindenben tacsra vágja. Arról nem is beszélve hogy aki várja az unokákat annak ez mekkora csalódás. Gyakorlatilag elfogadhatatlan. Magyarországon a melegek nem elfogadásával, házasságuk tiltásával, örökbefogadás, vagy béranyaság tiltásával valójában ezeket a szülőket büntetik és fosztják meg a nagyszülőség élményétől, és rengeteg gyereket a szerető családban való felnövéstől.
A coming out során a szülők agyán egy másodperc alatt fut át ennyi minden, vagy még ennél is több, szóval senki ne csodálkozzon ha a szülők sokkot kapnak. Igen, azt kapnak. Mert minden, a szó szoros értelmében tényleg mindennek annyi, amiben hittek és amiért éltek, amiért annyit tettek. És igen, félnek. Félnek, hogy 50,60x évesen erre, hogy lesznek képesek. Erre az új kitaszítottnak tűnő életre. Mert ma Magyarországon a melegek és családtagjaik, kitaszítottak, akárhonnan is nézzük.
Szóval én a coming outnak akkor látom értelmét ha a szülők rákérdeznek. Mire odáig eljutnak, hogy rákérdezzenek a fent említett dolgokon már volt idejük átrágni magukat, szép lassan.
Nem azt mondom hogy titkolózni kell. Nem kell. Pont azért nem, hogy legyen idejük -annyi amennyit ők úgy éreznek -átrágni magukat azon, hogy mi van ha a gyerek meleg. Így legalább a sokk talán kisebb. Egyébként nagyon jó poszt, tetszik hogy vezeted ezt a blogot. Köszi!
süti beállítások módosítása